Karen Vandekerckhove

De Onze Lieve Vrouw Koningin van de Vrede-kerk, gelegen in de Gentse wijk Malem, werd openbaar verkocht. De VZW Circusplaneet mag zich de nieuwe eigenaar noemen. Stad Gent stelde echter de voorwaarde aan de circusschool dat de kerk opnieuw een meerwaarde moet vormen voor de buurt. Daaruit vloeide de vraag voort te zoeken naar één of meerdere extra programma's die, in combinatie met activiteiten van de Circusplaneet, in en rond het kerkgebouw kunnen doorgaan en zo Malem sociaal/cultureel/maatschappelijk ... versterken.

Na een eerste kennismaking met Malem werd het me duidelijk dat er, op een speeltuin na, weinig voorzieningen aanwezig zijn voor de inwonende jongeren. Een gesprek met een buurtwerker bevestigde deze stelling. Voor het ontwerp van de bachelorproef vertrok ik vanuit dit gegeven. Ik wil een ontmoetingsplaats creëren waar de jongeren kunnen samenkomen, gamen, muziek spelen, lezen, …  en waar activiteiten voor en door jongeren georganiseerd kunnen worden. Zo leren zij op eigen benen staan en verantwoordelijkheden dragen.

Het rastervormig plafond van de kerk vormt de basis van mijn ontwerp. Desondanks verdwijnt het en maakt het plaats voor een metalen raster dat de contouren van het dak volgt. De ziel van het gebouw wordt terug zichtbaar. Vanuit het raster, dat wordt opgehangen aan het dakgebinte, steunpalen en muren, vertrekken kubussen. Alle kubussen meten 3x3x3m. Door het verwijderen van het plafond en balkon komen de kubussen beter tot hun recht in de ruimte. Eén enkele kubus perforeert het bestaande volume en verdriedubbelt zich aan de buitenkant van de kerk. Zo creëert het een dialoog met de bewoners van Malem en de toevallige passant. Iedere kubus krijgt een functie, gaande van bar, bibliotheek, game-ruimte, … De circusplaneet wordt voorzien van kubussen waarvan enkel de ribben zichtbaar zijn. Op die manier kunnen deze makkelijk gebruikt worden om een trapeze op te hangen, acrobatieke touwen te bevestigen, enz…

Het metalen raster bestaat uit een vaste, kleurige structuur die perfect past bij de  dynamiek waar een circus voor staat . De neerdalende kubussen zijn opgebouwd uit een metalen kader en worden aan de buitenkant bekleed met houten panelen. De kubussen van de circusplaneet kunnen gedemonteerd worden wat zorgt voor een maximale flexibiliteit zodat het decor kan aangepast worden naargelang de performance. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van koppelstukken, waarop de buizen geklikt worden, verstevigd met een moer.

Bij mooi weer komen mensen buiten. Daarom zijn er op verschillende plaatsen in Malem zitbanken geplaatst die dezelfde vorm hebben als de tribune die in de kerk staat. Dit vergemakkelijkt het samenkomen.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by