Kathelijne Put

Historische sensatie, digitale innovatie

Een museum is een medium, het brengt - afhankelijk van de inhoud van een museum - een boodschap over naar zijn bezoekers. We leven momenteel in een informatiemaatschappij waarbij kennis zeer toegankelijk en verspreid is. De boodschap van een museum kunnen we vaak ook vanuit onze luie zetel vinden via van het wereldwijde web. Waarom bezoeken we dan nog een museum? We merken een trend in de museumwereld waarbij de focus verschuift naar de beleving in een museum. Deze belevingen komen vaak tot stand met het gebruik van de huidige technologische snufjes. Maar wat als het museum het historisch karakter uit de 16de eeuw wil bewaren en de digitale implementatie lijnrecht tegenover de sfeer van het museum komt te staan?

Dit masterproject onderzoekt hoe technologie tot zijn recht kan komen in het museum Plantin-Moretus – een historisch huis waar traditionele boekdrukkunst centraal staat. Vanuit het perspectief van de jonge museumbezoeker in groep werd er gekeken hoe de museumbeleving interactiever gemaakt kan worden. 

Op basis van een reeds bestaand hoorspel brengen we analoog en digitaal tot één geheel. De bezoeker brengt het hoorspel tot leven aan de hand van een interactieve gids ‘Plantin achterna’. Oude druktechnieken worden bovengehaald, maar deze keer geleidt de inkt elektriciteit. Door middel van verschillende interacties zoals een letter zoeken in een letterkast, letterzetten en een letter vormen, komen de audiofragmenten van het hoorspel tot leven via een bluetooth oortje.

 

Filmpje gemaakt voor de tentoonstelling in CC Hasselt:

Kathelijne Put
Kathelijne Put
Kathelijne Put

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by