‘Vroeger toen ik groot was’

Vroeger, toen ik groot was (Eindwerk)

Het gebeurt vaak dat ik de vraag krijg van familie of vrienden om iets te ‘photoshoppen’ voor hen. “Zeg Koen, kan jij nonkel Luc zijn kop op die foto van Elvis plakken? T’is voor zijn verjaardagskaartje.”
Ik begon me af te vragen of ik op die manier zou kunnen binnendringen in iemands leven en zo deel uit te maken van het verleden. 

Ik ben teruggekeerd naar de jeugdjaren van mijn ouders.
Daarvoor heb ik een selectie gemaakt van dia’s die mijn ouders gemaakt hebben. Foto’s van op reis, scoutskamp of gewoon thuis. Allemaal foto’s van voor ik geboren was. Toch voel ik mezelf gelinkt aan de foto’s. Het zijn stuk voor stuk situaties waar ik deel van zou kunnen uitgemaakt hebben, indien ik in die periode geleefd zou hebben.

Na het inscannen van deze selectie, heb ik onderzocht hoe ik deel kon uitmaken van deze beelden.Ik heb dia per dia geanalyseerd, zowel op technisch als op inhoudelijk vlak. Lichtinval, kleur, kledij, sfeer/gevoel in het beeld,… Elke foto is een verhaal waar ik mezelf een rol in geef. Ik ben een infiltrant, die zich opdringt in verhalen en herinneringen van anderen.

Dit is het resultaat.

‘Vroeger toen ik groot was’

...voerde ik mijn minderjarige nonkels dronken
...rolde ik stiekem een sigaretje toen mijn moeder lag te slapen en mijn oudere zus te jong was om het te begrijpen
...keek ik niet vreemd op van foute broekjes
...zat ik als een broer naast vader op het muurtje aan de beek
...omarmde ik het meisje waar mijn vader, voor hij mijn moeder ontmoette, stiekem verliefd op was, Hij durfde haar enkel te fotograferen
...droeg ik bij tot de illusie dat een vriend van vader een roemrijke wielercarrière te wachten stond

Koen Bracke
Koen Bracke
Koen Bracke
Koen Bracke
Koen Bracke
Koen Bracke
Koen Bracke
Koen Bracke

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by