Louis Tardy

LOCO FORMA

LOCO FORMA

Malem is een sociale tuinwijk in het westen van de stad Gent en telt net geen 1300 inwoners. Het ‘eiland Malem’, omgeven door de Leie, werd gebouwd in 1952 en vormt een merkwaardig homogeen ensemble van laagbouw. Ook al is het oorspronkelijke karakter van deze sociale woonwijk nog grotendeels bewaard, de herkomst van de inwoners is door de jaren heen sterk veranderd. 

Door de multiculturaliteit en het grote generatieverschil is elke vorm van sociale activiteit zeer complex. Om aan deze diverse vraag te beantwoorden heb ik een activiteit en vormgeving ontworpen die de ruimte geeft om te blijven evolueren en waar iedereen die dat wenst aan kan deelnemen en een eigen inbreng aan kan geven.

Voor de basis van mijn ontwerp heb ik veel inspiratie gehaald uit het project ‘OpenStructures’ van Thomas Lommée. Een constructie systeem waar iedereen voor iedereen ontwerpt.  Het is een lopend experiment dat wil testen wat er gebeurt indien mensen ontwerpen volgens een gemeenschappelijk modulair grid en waardat de wisselwerking tussen stukken, voorwerpen, ervaringen en ideëen bevorderd worden om samen tot betere resultaten te komen. 

Loco Forma berust op een 3D-geprint modulair blokje waarmee door verschillende positioneringen en vermenigvuldigingen ruimtelijke constructies kunnen worden opgebouwd. Het is een multifunctioneel blokje waar zowel staven als platen kunnen inschuiven. 

Via een klein fablab in de kerk kan iedereen die wil, externe of interne inwoner van Malem, een aantal blokjes printen en zijn eigen bijdrage leveren aan de bestaande structuur. Ruimtelijke en sociale interactie is waar dit project om draait.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by