MULTIPLE voice/vision

Een experimenteel onderzoek naar de wisselwerking tussen audiovisuele vormgeving en meerstemmigheid in muziek

  • Projectverantwoordelijke: Rudi Knoops (LUCA Faculteit Kunsten, OE Inter-Actions, OG Social Spaces)
  • Teamleden: Roel Dieltiens (LUCA Faculteit Kunsten, campus Lemmens), Mathy Vanbuel (LUCA Faculteit Kunsten, campus C-Mine), Bart Demuyt (KULeuven, OE Musicologie, Alamire Foundation), Joachim Bracke

Onderzocht wordt waar en hoe ‘remediation’ – zoals gedefinieerd door Bolter & Grusin (1999) – optreedt in de interactie tussen audiovisuele vormgeving en meerstemmigheid in muziek. Om die ‘remediation’ te kunnen onderzoeken op verschillende niveaus, benaderen we de interactie tussen muziek en audiovisuele vormgeving op een getrapte wijze.

Eerst is de muziek input tot interactie: Ein musikalisches Opfer van Johann Sebastian Bach is de basis voor ‘experimental design explorations’ naar een audiovisuele vormgeving die de gelaagdheid van de muziek weerspiegelt. De output van deze eerste fase is een concert/installatie in AMUZ & M oktober 2011. In de tweede fase van het project wordt die audiovisuele vorm input voor een nieuwe compositie van Joachim Brackx. De finale output van het project is een hybride concertinstallatie in AMUZ & M voorjaar 2012.

We hopen inzicht te krijgen hoe processen van ‘remediation’ verlopen, welke invloed ze uitoefenen op zowel de creatie van de experimentele audiovisuele installatie als op de creatie van een nieuwe compositie. In de eindfase van het project tenslotte wordt de vraag gesteld of de nieuwe compositie een ‘remediating’-rol kan spelen in een herbeleving van de muziek van Bach - waarmee het project van start gaat.

  • e-mailadres: rudi.knoops@kuleuven.be
  • Looptijd: voltooid 2013 (begin 2009)

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by