Musee Museum

Musée Museum

  • Projectverantwoordelijke: Roel Kerkhofs (LUCA Faculteit Kunsten, OE Image, OG Art Space and Context)
  • Teamleden: Moulaert Eva (LUCA Faculteit Kunsten, OE Image, OG Art & Argument), Tina Ameel, Ouest Architecture, Késenne Sarah (LUCA Faculteit Kunsten, OE Image, OG Art, Space & Context)

Het project 'Musée Museum' stelt een meervoudige vraagstelling naar de toegankelijkheid van kunst, getoetst aan de museale ervaringen van een publicatie en een stadsplein. Een beeld uit ‘Le Musée Imaginaire’ van André Malraux, een beeld van een gesloten spoorwegmuseum en een uitspraak van de kunstenaar Alighieri e Boetti vormen hiertoe de aanleiding.

Het onderzoeksproject exploreert de mogelijkheid van een denkbeeldig museum in een Brusselse wijk met de woningen als de archiefkelders en de bewoners als de archivarissen van het museum. De liefde, fascinatie en nieuwsgierigheid voor privé tentoongestelde beeldcollecties van buurtbewoners staan hierbij centraal. Wat gebeurt er als het museum als interpretatie-, studie- en collectieruimte in de publieke ruimte wordt gerehabiliteerd? Wat als niet-professionele beeldverzamelingen van buurtbewoners aan het artistieke vertoog worden onderworpen? Welke omgang met het beeld kan een stadsplein als toegankelijke museale architectuur bieden in vergelijking met een publicatie? Hoe kan een publicatie de museale ervaring van de publieke ruimte uitbreiden, bijvoorbeeld door handelingen zoals wandelen, bezoeken, selecteren, tentoonstellen en bespreken?

Een artistieke herinterpretatie van Le Musée Imaginaire van André Malraux is de aanleiding om de specificiteit van de publicatie als open kijk -en interpretatieruimte te onderzoeken. Daarbij worden ook vragen gesteld over beeldassociaties en over onteigening en toe-eigening van het beeld binnen een museale functie.In dit proces worden interdisciplinaire discussiegroepen, een visueel onderzoeksplatform, een publicatie en participatieve methodieken ingezet. De output zijn meerdere publieke presentaties, een boekpresentatie, een symposium, een werkweek, een model en een wetenschappelijke publicatie.

  • e-mailadres: roel.kerkhofs@luca-arts.be
  • Looptijd: 2014-2017
Musee Museum
Musee Museum
Musee Museum
Musee Museum
Musee Museum
Musee Museum
Musee Museum
Musee Museum
Musee Museum
Musee Museum

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by