Navel-Lichaam-Huid

Foto: Trees De Mits: Hybrid Bending Man

  • Projectverantwoordelijke: Barbara Baert (KU Leuven, OE Kunstwetenschap)
  • Teamleden: Trees De Mits (LUCA Faculteit Kunsten,  campus Sint-Lucas Gent), Ann Sophie Lehmann (Universiteit Utrecht, Dep.  Media- en Cultuurwetenschappen), Minori Kuroda (The Shigaraki Ceramic Cultural Park, Japan)

Het project is een onderzoek in de kunsten met als object gebakken klei. Het keramisch proces wordt volgens drie invalshoeken behandeld: iconologisch, artistiek en cultureel-comparatief. Deze invalshoeken worden intensief op elkaar betrokken aan de hand van drie verklaringsmodellen: navel-lichaam-huid, tevens de koepel en titel van het project. De verklaringsmodellen zijn gegroeid uit een iconologisch concept, dat een brug vormt tussen het theoretische en het artistieke, met name de ‘iconogenese’ of het onderzoek naar het ontstaansproces van het beeld. In het keramische medium en in het artistiek proces van Trees De Mits in het bijzonder zijn vragen naar het centrumvliedende beginpunt (roterend proces), het huidoppervlak van de klei (dermatologie) en de relatie tussen de keramiek als lichaam en het lichaam van de kunstenaar een uitgangspunt.

Deze vragen en de iconologische verklaringsmodellen, worden verdiept en getest tijdens onderzoeksverblijven in Japan en IJsland. De beoogde output, het resultaat van ruim twee jaar onderzoeksdialoog en didactische samenwerking tussen de KU Leuven, de Universiteit Utrecht, Sint-Lucas Gent, het Shigaraki Ceramic Cultural Park en het Research Center Shigaraki in Japan, zijn symposia, tentoonstellingen en een gepubliceerd verslag.

  • e-mailadres: Barbara.baert@arts.kuleuven.be
  • Looptijd: voltooid 2010 (begin 2007)

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by