Studio Refugee

In mijn masterproject heb ik een opleiding ontworpen op maat van illegale immigranten. Eén van de meest kwetsbare groepen in onze samenleving. Ze hebben geen recht om te werken en krijgen geen uitkering. Hierdoor lopen ze een groot risico om in armoede terecht te komen en krijgen ze vaak te kampen met psychologische problemen. Met mijn opleiding wil ik ze een nuttige tijdsbesteding bieden. Door ze dingen te leren maken kunnen ze terug eigenwaarde krijgen en kunnen ze zich focussen op iets anders dan hun problemen. In de opleiding leren ze van nul af hoe ze een rugzak kunnen maken. Ik heb de opleiding getest in het Vrouwenhuis in Antwerpen, waar ik samen met immigranten werkte aan het ontwerp van de rugzak.

Er bestaan twee hulporganisaties, namelijk IOM en Caritas International, die illegale immigranten begeleiden wanneer ze kiezen om vrijwillig terug te keren naar hun land van herkomst. Ze krijgen een budget van 700 tot 2200 euro wanneer ze daar een eigen onderneming opstarten. Door mijn opleiding te volgen kunnen ze, wanneer ze terugkeren, een eigen naaiatelier oprichten. Ik wil de producten die ze maken ook op de Europese markt brengen. Daarom heb ik de rugzak ontworpen volgens Europese normen en er een branding aan gekoppeld. Ze zullen verkocht worden onder het label “Studio Refugee”.

Iedere rugzak zal gemaakt worden met lokale materialen die de cultuur weerspiegelen. Wanneer terugkeerders van verschillende landen in het project stappen, zullen we een collectie krijgen van dezelfde rugzakken, waarin iedere rugzak een andere cultuur weerspiegelt.

De opleiding zal in sommige gevallen in een maand tijd gegeven moeten worden. Om dit zo snel en efficiënt mogelijk te laten verlopen, heb ik een reeks producten ontworpen waarin ieder product een nieuwe naaitechniek introduceert, die men moet kunnen toepassen om de rugzak te maken. Hier hoort ook een visuele handleiding bij, waarin geen taal gebruikt wordt. Deze kan gebruikt worden als naslagwerk.

De volgende stap is om partners te vinden. Eerst wil ik de opleiding implementeren in een open terugkeercentrum, een asielcentrum en bij een hulporganisatie die met illegalen werkt. Tegelijkertijd zal er een strategie uitgewerkt moeten worden om de producten in België te krijgen. 

Downloads

Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts
Sarah Rombouts

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by