Symposium vol theater, kunst, film, muziek en lezingen zet negatieve visie op melancholie op z'n kop!

Onder de veelzeggende, licht ironische titel 'I hate melancholy' vindt vrijdag 8 mei een dag plaats vol theater, beeldende kunst, film, muziek en lezingen die de negatieve visie op melancholie op z'n kop zetten. Het programma valt uiteen in drie belangrijke stukken.

Lezingen, performances, kortfilmscreenings en concerten rond het thema melancholie met bijdragen van onder meer cultuurfilosoof Lieven De Cauter, theaterauteur Freek Vielen (winnaar Taalunie Toneelschrijfprijs 2014), theatermaker Johan Petit (Martha!tentatief), zangeres Chantal Acda (Sleepingdog, Isbells, True Bypass) en auteur en Kantorexpert Johan De Boose. 

Circum Mortis, theaterstuk naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Kantor 
De Poolse Tadeusz Kantor was één van de grootmeesters van het hedendaagse theater. Naar aanleiding van zijn honderdste verjaardag onderzocht LUCA Drama de rol van de melancholie in zijn oeuvre. De theatervoorstelling van de studenten van LUCA Drama is een van de resultaten van dit onderzoek.  

Dubbeltentoonstelling 'Tabula Rasa' en 'Donkere Kamers'. De tentoonstelling 'Tabula Rasa' werd samengesteld door Wim Lambrecht als antwoord op de tentoonstelling 'Donkere Kamers' van het Museum Dr. Guislain. 'Tabula Rasa' toont hoe melancholie in de hedendaagse beeldende kunst vorm krijgt en geeft zo een verfrissende kijk op dit begrip.

Dit artistiek-wetenschappelijk symposium is het sluitstuk van het artistiek onderzoeksproject 'De kunst van het gemis'. Drie jaar lang werd er gezocht naar een hedendaagse en positieve benadering van het traditioneel nogal als donker en negatief gepercipieerde concept van melancholie. Weg van het depressieve, richting het constructieve, productieve en creatieve!

Locatie
8 mei 2015

Museum Dr. Guislain
Jozef Guislainstraat 43
9000 Gent

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by