An-Valerie Vandromme

Out Of Breath

Energie staat centraal in mijn werk. Ik zoek hoe glas voor mij werkt en welke eigenschappen van belang zijn. Hiervoor is de kunstenaar Jeremy Wintrebert[1] heel belangrijk geweest. In zijn film Heart of Glass werkt hij met natuurlijke energieën die hij tot zijn beschikking heeft: zwaartekracht, hitte, beweging en teamwork. Voor Jeremy is de perfecte energie toestand van het glas wanneer het glas zich nog in de smeltoven bevind, dus nog net voor het glas wordt geplukt.

Ook in mijn werkproces zijn deze natuurlijke energieën van belang. Tijdens het glasblazen is er een wisselwerking met de energie van het glas en de energie van mijn eigen lichaam. Alles moet met elkaar in harmonie samenwerken. Tijdens het werkproces wordt er naar een optimale synergie gewerkt.  Mijn drijfveer is om deze synergie in beeld te brengen.Dat doe ik door bijvoorbeeld mijn adem via glas in beeld te brengen.

Glas houdt energie vast, tegelijkertijd heeft glas veel energie nodig, zoals om het op te warmen, maar ook van mezelf en het team om het te vormen. Bijvoorbeeld laat ik zien hoe glas een ander materiaal (ijs) kan omzetten. Twee extremen, ijs en warm glas, worden met elkaar verbonden. Hier ontstaat een samenvallend beeld. Ze werken op elkaar in en verkrijgen elkaars kwaliteiten. Daarnaast wordt een onvoorstelbaar beeld gecreëerd. Gedurende een tijdspanne levert dit een continue vloed van reacties  zoals blazen, sissen, stomen, kraken om uiteindelijk stil te vallen in een gestolde toestand.

De energie van de materie, ademhaling en fysische krachten zoals de zwaartekracht zijn de elementen waarrond ik mijn performances opbouw.  Het beeld ontstaat in eerste instantie door de handeling, maar de handeling wordt op zichzelf ook een beeld. Hierbij plaats ik graag het citaat van Giuseppe Penone: “The act of breathing, is already a sculptural act”. Ik ben echt op zoek gegaan naar hoe natuurlijke energieën een beeld kunnen vormen. Hoe bijvoorbeeld het ademen een sculpturale handeling kan worden.

 

[1] Jeremy Wintrebert is glasblazer en (glas)kunstenaar. Hij heeft recent een documentaire over zijn eigen ervaring met glasblazen uitgebracht onder de naam ‘The Heart of Glass’.

An-Valerie Vandromme
Out of Breath Performance
An-Valerie Vandromme
Out of Breath Performance
An-Valerie Vandromme
Out of Breath Performance - Spinning
An-Valerie Vandromme
Out of Breath Performance - Spinning
An-Valerie Vandromme
Out of Breath Performance - Spinning

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by