Onderzoek

Hendrik Vanden Abeele (Brugge, 1966) is pianist, zanger, voordrachtgever, dirigent, opnameleider en onderzoeker. Hij werd eerst pianist en later zanger (LUCA School of Arts). Daarnaast volgde hij een traject culturele studies aan de Nederlandse Open Universiteit (1990-2000) en promoveerde hij aan de Universiteit Leiden (‘What late medieval chant manscripts do to a present-day performer of plainchant’; het proefschrift is online beschikbaar via: https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/30116).

Hij doceert en onderzoekt aan LUCA School of Arts en was ook gastdocent aan het Rotterdamse conservatorium Codarts en het Koninklijke Conservatorium Den Haag. Ook was hij vaste bariton bij het Vlaams Radio Koor (2000-2005). Twee langere detacheringsopdrachten brachten hem naar het Orpheus Instituut te Gent (2007-2009) en naar de Alamire Foundation (2013-2018).

Hendrik Vanden Abeele is artistiek en zakelijk directeur van het ensemble Psallentes, een door de Vlaamse overheid structureel gesubsidieerd ensemble voor oude muziek, met specialisatie gregoriaans en aanverwante polyfonie. Hij richtte ook zijn eigen platenfirma op (Le Bricoleur). Met Psallentes en andere ensembles ondernam hij concertreizen binnen Europa, en naar Noord-Amerika, Azië en Nieuw-Zeeland.

www.psallentes.be​

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by