WORK(ING) TRANSITION

De Andere Markt (Pablo Calderón, Liesbeth Huybrechts en Mela Zuljevic)

De blik van de abdij op werk in transitie 2017, in-situ onderzoek. 

De Andere Markt is een ontwerplabo dat samen met de bevolking denkt en werkt rond de toekomst van werkgelegenheid in Genk. Het is een verzameling wetenschappers, kunstenaars, denkers en dromers die labo en atelier hebben geruild voor een laboratorium in het midden van een wijk in Genk.

Tijdens de LUCA Biënnale neemt De Andere Markt tien dagen lang een deel van de abdij Keizersberg in. Vanuit de abdij ontwikkelen ze een alternatief perspectief op werk in de voormalige industriële site aan de Vaartkom die – zoals veel andere sites – in transitie is en een nieuwe bestemming krijgt als een creatieve hub.

De abdij lijkt bijna een plek van verzet in dit hele transitieproces. De bewoners volgen nog steeds de regels van Sint-Benedictus en zijn omgeven door een groen productief landschap met schapen en bijen. Vanuit het oogpunt van deze abdij, gelegen op een groene berg, inventariseren we de verhoudingen van lokale mensen en organisaties rond werk in de rest van de Vaartkomsite. Hoe verhouden de werkpraktijken van deze mensen en organisaties zich ten opzichte van de huidige omvorming van de site? We bevragen zowel figuren die de site in het verleden vormgaven (via archieven en mondelinge geschiedenis), als actoren die er vandaag aanwezig zijn. Met hen en vanuit hun vaardigheden geven we de toekomst van werk vorm en denken we na over alternatieven voor of varianten op het “one-size-fits-all” transitiemodel van industrieel erfgoed naar creatieve industrie.

 

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by