Thomas Renwart, Juliane Schreiber en Charlotte Stuby

2017, HDPE geweven doek, kleine rugzak 51,5 cm (h) x 40 cm (w), grote rugzak 230 cm (h) x 160 cm (w) x 50 cm (d)

Staand op de rand van de berg kijkt Maria, “Koningin des Hemels” uit over de stad. Op haar linkerarm draagt ze het kind Jezus, dat een zegenend gebaar maakt over de stedelijke kern die door de vroegere omwalling gescheiden wordt van de abdij. Het enorme beeld versterkt de tweedeling tussen stad en abdij.

De foto werd genomen vanuit de residentievertrekken in de abdij waar kunstenaar Bram van Breda en Ief Spincemaille verbleven. Vanuit de hoogte ziet de bezoeker het beeld met de stad Leuven duidelijk op de achtergrond. Het is alsof Maria vertrekkensklaar staat om de berg af te dalen en zich te vermengen onder de stedelingen. Thomas Renwart, Juliane Schreiber en Charlotte Stuby ontwierpen een grote rugzak die deze indruk nog versterkt. De bezoekers krijgen een kleinere maar identieke rugzak mee met daarin een sleutel, zaklamp, gids en boek. De rugzakken geven de bezoekers een net omgekeerde rol: het zijn stedelingen die de berg opklimmen en zich vermengen met de bewoners van een abdij.

Net zoals de broeders een habijt dragen, worden de bezoekers op subtiele manier geüniformeerd. De context wordt zo geritualiseerd, alsof Maria beeld en bezoekers deel uitmaken van een groter geheel in een theatrale setting. Naast de rugzakken, die als kostuum fungeren, trekken de zaklamp en bezoekersgids het theatrale karakter door naar de bezoeker. Ter zelfde tijd vertellen ze echter een ander verhaal; dat van de bezoeker als reiziger, die valt in een vreemde context, met slechts enkele beperkte hulpmiddelen om deze reis tot een goed einde te brengen..

Elke rugzak is gemaakt op basis van één stuk textiel dat via een systeem van inschuifbare verbindingen gemonteerd werd. De textielvorm werd software matig ontworpen en gesneden met een lasercutter. De rugzakken zijn gemaakt uit HDPE (High-density polyethylene). Materiaal dat het meest gekend is van puinzakken.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by