Zoë Van de Cappelle

cmd + d

Ik vertrok vanuit de observatie dat de huidige vitrines in de gaanderij een barrière vormen. Er staat een simpel raam waar geen plaats voorzien is om iets te exposeren waardoor de uitbaters hier niet veel mee kunnen doen en het niet uitnodigend is om binnen te stappen.
Ik wilde iets ontwerpen waarin makers hun producten tentoon kunnen stellen met als gevolg dat mensen hierdoor geprikkeld worden en binnen komen. Ik zorg voor een ingreep maar ik vind het ook belangrijk dat de huidige look en feel van de Ravensteingalerij behouden blijft. Ik grijp terug naar authentieke elementen van het gebouw en vergroot een bestaande vorm uit. Bij mijn eerste onderzoek werd ik gegrepen door de gevels op de tweede verdieping van de cirkel. Ik gebruikte die toen al in een repetitieve collage van de galerij. Ik besloot om die gevels vanuit de cirkel verder de galerij in te trekken en ze herhaaldelijk voor de oorspronkelijke gevels naast elkaar te plaatsen om zo een interessante passage te creëren.
De bestaande vitrines nam ik weg, zodat je het gevoel krijgt dat de vitrines letterlijk naar buiten komen.
Er is zowel tussen als achter de gevels een passage. 

Natuurlijk wilde ik niet zomaar iets copy pasten dus ging ik hier veel verder in. Een eerste ontdubbeling ontstaat door de nieuwe gevels voor de plek waar de originele gevels stonden te plaatsen. Daarbovenop ontdubbel ik ook nog eens de gevels zelf. Hier ga ik soms zo ver in dat de passant verplicht is om door de makersateliers te wandelen. Dat zorgt voor een boeiende circulatie en extra bezoekers. 
De ontdubbeling komt ook nog eens terug in een patroon dat ik ontwerp om voor de traverin te plaatsen zodat al die natuursteen niet voor een bedrukkend gevoel zorgt.
Door het glas van de vitrines vang je iets op wat binnen gebeurt, in de vitrines wordt letterlijk naar buiten gebracht wat binnen wordt gemaakt. Het spel van inbreiden en uitbreiden van de etalages laat zien wat er gebeurt, het triggert, verwondert en verleidt.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by