Remembering Landscape

Wetenschappers, activisten, landbouwers, urbanisten, architecten en kunstenaars bevragen het hedendaagse landschap. Welk landschap wensen we en hoe kunnen we dat verbeelden? Welke rol kan kunst hierin spelen? Hoe kan kunst het verleden en de toekomst van een landschap verdichten in een beeld of beeldenreeks? En kan zo’n beeld verandering en vernietiging thematiseren? Deze vragen vormden de start van het project “Remembering Landscape”.

Text in English > 

Tentoonstelling >
Symposium >
Publicatie >
Over het project >

Tentoonstelling

De Markten, 25.04 > 09.06.2019

Als we het over het landschap hebben, zien we vaak een esthetisch ideaalbeeld, een vergezicht opgebouwd uit natuurlijke en/of stedelijke elementen.  Maar dit beeld is in wezen een statische projectie van een realiteit die voortdurend in beweging is.

Hedendaagse landschappen zijn vaak onbestemde “non-plaatsen”. Plekken waarin sporen van industriële ontwikkeling en exploitatie van natuurlijke rijkdommen zich vastzetten of waarin restanten van oorlog, van verschuivende grenslijnen en van migratie littekens in het landschap vormen. Het landschap getuigt van zijn geschiedenis, van geweld en ontmoetingen uit het verleden.

De kunstenaars die elkaar ontmoeten in de tentoonstelling “Remembering Landscape” bieden in hun werk een stem aan het landschap. Ze creëren actuele beelden van het landschap, soms fictief, soms documentair of eerder symbolisch.  Ze roepen ons op om met onze verbeelding vorm te geven aan het verhaal en zo het (on)zichtbare verleden in te vullen, om de beelden te lezen en te ontcijferen. Ze doen een beroep op ons vermogen om stil te staan en te rouwen om wat we hebben verloren.

Deelnemende kunstenaars:
Met werk van Marianna Christofides, Chloe Dewe Mathews, Lukas Einsele, Anne Heinlein en Göran Gnaudschun, Markus Karstieß, Thomas Kellner, Jan Kempenaers, Aglaia Konrad, Susanne Kriemann, Armin Linke, Andreas Mühe, Alexandra Navratil, Unknown Fields Division, Danny Veys en Kristof Vrancken.

Praktisch:
vernissage: donderdag 25 april, vanaf 17u30
Openingsuren: van 26 april tem 9 juni is de tentoonstelling dagelijks vrij toegankelijk van 12 tot 18 u. Op maandag is de tentoonstelling gesloten.
Adres:  De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

Curatoren:
Dr. Eva Schmidt (Museum für Gegenwartskunst Siegen) en Prof. Dr. Kai Vöckler (HfG Offenbach)

Productie 
Brecht Heytens, Kain Walgrave en Sint-Lukasgalerie Brussel vzw

Coordinatie:
Leen Engelen and Jan Cools, LUA School of Arts

Vormgeving van de tentoonstelling 
Aslı Çiçek, Brussel

Symposium

De Markten, 25.04.2019

Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling Remembering Landscape, organiseert LUCA School of Arts in De Markten een symposium met als thema Landschap en herinnering. Wetenschappers en kunstenaars laten er hun licht schijnen op de vele manieren waarop landschappen herinneringen in zich dragen en hoe het geheugen van het landschap verbeeld kan worden. Met bijdragen van Bruno Notteboom, Susanne Kriemann, Jeroen Laureyns, Veerle Van Eetvelde, Patrick Verlaak, Kristof Vrancken en Miek Zwamborn.

De voertaal is het Engels. Deelnemen is gratis. Registeren is verplicht.

Prior to the opening of the exhibition Remembering Landscape LUCA School of Arts organises a one - day symposium on landscape and memory at De Markten. During this day, scientists and artists working in different fields will shed light on how landscapes can incorporate history and how the memory of landscapes can be imagined in arts and sciences. With contributions by Bruno Notteboom, Susanne Kriemann, Jeroen Laureyns, Veerle Van Eetvelde, Patrick Verlaak, Kristof Vrancken en Miek Zwamborn.

The language of the symposium is English. Attending is free, but registration is mandatory. The symposium is organised by LUCA School of Arts, in conjunction with the Museum für Gegenwartskunst (Siegen) and GC De Markten (Brussel).

Program
10.00 - 10.20: Welcome by prof. Veerle Van der Sluys (vice-dean, LUCA School of Arts ) + Opening words by Eva Schmidt & Kai Vöckler (curators oft he exhibition Remembering Landscape)
10.20 - 11.00: What is landscape? - Patrick Verlaak (LUCA School of Arts, BE)
11.00 - 11.45: A Landscape’s Ear - Miek Zwamborn (Visual artist & writer, Scotland)
11.45 - 12.30: The Spomeniks by Jan Kempenaers and the desert of post - socialism - Dr. Jeroen Laureyns (LUCA School of Arts)
12.30 - 13.30: LUNCH
13.30 - 14.15: Recollecting Landscapes: Rephotography, Memory And Transformation - Prof. Bruno Notteboom (Dept. Of Architecture, KU Leuven)
14.15 - 15.00: Photography and Scanning to Discover and Remember Landscapes from a Bird - Eye Perspective - Prof. Veerle Van Eetvelde (Dept. of Geography, Ghent University)
15.00 - 15.15: COFFEE BREAK
15.15 - 16.00: Pechblende - Susanne Kriemann (independent artist, Germany)
16.00 - 16.45: The physical landscape as an agency for the photographic image of the Anthropocene era - Kristof Vrancken (independent photographer / LUCA School of Arts, Belgium
16.45 - 17.00: CLOSING REMARKS
17.30: official opening of the exhibition Remembering Landscape

> Register >

 

 

Publicatie

Eva Schmidt en Kai Vöckler (red.) 
Teksten van Isabelle Busch, Branislav Dimitrijevic, Brenda Hollweg, Jeroen Laureyns, Friedrich Meschede, Sean O’Hagan, Ludwig Seyfarth, Eva Schmidt, Sabine M. Schmidt, Alexander Streitberger, Ursula Panhans-Bühler, Kai Vöckler, Raluca Voinea

Bestel de publicatie >

 

 

Over het project

Als we het over het landschap hebben, zien we vaak een esthetisch ideaalbeeld, een vergezicht opgebouwd uit natuurlijke en/of stedelijke elementen.  Maar dit beeld is in wezen een statische projectie van een realiteit die voortdurend in beweging is. Hedendaagse landschappen zijn vaak onbestemde “non-plaatsen”. Plekken waarin sporen van industriële ontwikkeling en exploitatie van natuurlijke rijkdommen zich vastzetten of waarin restanten van oorlog, van verschuivende grenslijnen en van migratie littekens in het landschap vormen. Het landschap getuigt van zijn geschiedenis, van geweld en ontmoetingen uit het verleden.

Als we het over het landschap hebben, zien we vaak een esthetisch ideaalbeeld, een vergezicht opgebouwd uit natuurlijke en/of stedelijke elementen.  Maar dit beeld is in wezen een statische projectie van een realiteit die voortdurend in beweging is.

Hedendaagse landschappen zijn vaak onbestemde “non-plaatsen”. Plekken waarin sporen van industriële ontwikkeling en exploitatie van natuurlijke rijkdommen zich vastzetten of waarin restanten van oorlog, van verschuivende grenslijnen en van migratie littekens in het landschap vormen. Het landschap getuigt van zijn geschiedenis, van geweld en ontmoetingen uit het verleden.

Wetenschappers, activisten, landbouwers, urbanisten, architecten en kunstenaars bevragen het hedendaagse landschap. Welk landschap wensen we en hoe kunnen we dat verbeelden? Welke rol kan kunst hierin spelen? Hoe kan kunst het verleden en de toekomst van een landschap verdichten in een beeld of beeldenreeks? En kan zo’n beeld verandering en vernietiging thematiseren?  Deze vragen vormden de start van het project “Remembering Landscape”.

Partners

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Museum für Gegenwartskunst (Siegen), het National Museum of Contemporary Art (Boekarest), het Centre for Decontamination (Belgrado), De Markten en de vzw Sint-Lukasgalerie Brussel en LUCA School of Arts (Brussel).

Gesteund door

Met de steun van de Kulturstiftung des Bundes, de Stiftung Kunst, Kultur und Sociales  van de Sparda-Bank West, de Vlaamse Gemeenschap en het Institut für Auslandsbeziehungen.

©2018 LUCA School of Arts. Lees onze gebruiksvoorwaarden en privacybeleid.

website by