Professionele Bachelor interieurvormgeving
3 jaar / 180 studiepunten / Engels
Campus Gent / Sint-Lucas

Interieurvormgeving

Professionele Bachelor / Exchange Programme

Interieurvormgeving is een driejarige professionele bacheloropleiding waarin ruimtelijk ontwerpen centraal staat. Een grondige technische en culturele vorming en een hoge dosis praktijkervaring gaan daarbij hand in hand. De opleiding concentreert zich op het ontwerpen van interieurs, ruimtelijke installaties, scenografieën, meubels en objecten. Ze biedt studenten de ruimte om zich naar eigen talent en interesse te oriënteren in het werkveld. 

LUCA biedt deze opleiding aan in Gent en Brussel. Hetzelfde lessenpakket wordt op beide campussen door veelal dezelfde docenten aangeboden. Aan workshops, uitstappen en in het  afstudeerjaar ook lessen en de bachelorproef, nemen studenten van beide campussen samen deel.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Campus Gent - Melis from LUCA School of Arts on Vimeo.

Dynamiek tussen object en ruimte

In de opleiding Interieurvormgeving leer je ontwerpen door te brainstormen, te discussiëren en kritisch na te denken. Alle technische skills verwerf je al doende: je maakt schaalmodellen en prototypes, je tekent schetsen, plannen en 3D-visualisaties en je doet aan materiaal- en kleuronderzoek. Je gaat op studiereis en op bedrijfsbezoek en je neemt deel aan intensieve workshops. Je loopt stage of studeert een semester in het buitenland. Samen met je medestudenten organiseer je de afstudeertentoonstelling. Tijdens je leertraject ondervind je welke ontwerpmethodes en werkterreinen je het beste liggen. De eigenheid en identiteit van elke student vormen immers dé basis om een (zelf)kritisch, ondernemend en authentiek ontwerper te worden.

Hands-on leren

Naast de verworven creatieve, communicatieve en technische vaardigheden zijn zelfkennis en gedrevenheid belangrijke troeven. Deze expertises verwerf je in een voortdurende wisselwerking tussen handen en hoofd, tussen denken en doen. Al makend leren vormt een essentieel onderdeel van het studieprogramma. In de werkplaatsen leer je dat ontwerpen niet alleen hoeft te starten vanuit een concept, maar ook kan vertrekken uit het materiaal en het maakproces. Deze hands-on lessen, waarin het experiment centraal staat, maken onze opleiding echt bijzonder.

Vormgeving in de ruime zin

Wij leiden je op tot een ruimtelijk ontwerper die van alle markten thuis is. Onze aanpak is uniek in Vlaanderen. Tijdens je opleiding tast je verschillende werkdomeinen af. Je ontwerp interieurs, maar evengoed ruimtelijke installaties, evenementen, meubels en objecten. Dankzij die diversiteit kan je je na het behalen van je diploma als een polyvalent ruimtelijk ontwerper profileren. Dat vormgevers die zich zelfredzaam en flexibel oriënteren in het werkveld veel gevraagd zijn, bewijzen de cijfers over de doorstroming van onze studenten naar de arbeidsmarkt.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.

Workshops & studiereizen

Wil je kunnen 3D-printen, wilde je altijd al eens met textiel aan de slag of wil je vooral duurzaam ontwerpen? Verken je graag steden als New York of Berlijn? Tijdens je opleiding kan je uit een waaier van workshops en reizen kiezen. Het aanbod van de workshops omvat zowel oriënterende als kennisverdiepende leeractiviteiten die je visie en vaardigheden verruimen.

Starten met de opleiding
  • Je hebt geen voorkennis nodig en je moet geen toelatingsproef afleggen. Algemene kennis, creatieve aanleg en een flinke dosis motivatie zijn daarentegen onontbeerlijk.
  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit zonder tegenslagen in september 2019) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >

Waar heb je les?

Waar heb je les?

Je volgt les op verschillende plekken, allemaal in hartje Gent en op wandelafstand van elkaar. De theorielessen gaan door in de campus waar ook de beeldende kunsten hun stek hebben, voor de praktijklessen hebben we eigen ateliers op de campus waar ook studenten (interieur)architectuur van de KUL hun ontwerplessen volgen. 

Campus Sint-Lucas Gent - Site Oude Abdij
Hoogstraat 51 - 9000 Gent
T: +32 2 447 14 00

Contact

Contacteer ons: 

Campus Sint-Lucas Gent - Site Oude Abdij
Hoogstraat 51 - 9000 Gent
T: +32 2 447 14 00, E: info@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Kwaliteit is de drijfveer van LUCA

Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.

Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"

Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.

Concrete cijfers van deze opleiding
Na je studie

Aan de slag

Aan het einde van je bacheloropleiding heb je een heleboel uiteenlopende ontwerpopdrachten uitgevoerd en heb je praktijkervaring opgedaan tijdens een stage bij een ontwerpbureau, bedrijf, theater- of productiehuis in binnen- of buitenland. Met die ervaring ga je na je studie aan de slag als zelfstandig interieurvormgever, medewerker in een ontwerp- of architectuurbureau, evenementenorganisator, als vertegenwoordiger of adviseur, meubelontwerper, standenontwerper, set-ontwerper voor TV of theater,… Onze alumni bevestigen het keer op keer: door de gevarieerde opleiding ben je flexibel en breed inzetbaar, vaak als brugfiguur tussen denkers en doeners. Dat wordt naar waarde geschat in veel sectoren.

Verder studeren

Wil je graag nog verder studeren in architectuur, interieurarchitectuur, productdesign of grafische vormgeving, dan kan je via schakelprogramma’s en verkorte trajecten een tweede bachelordiploma of een masterdiploma behalen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijdskunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor.

Voor een interieurvormgever is het maakproces cruciaal: onmiddellijk na het denken komt het doen. Want al doende leer je. Dat betekent experimenteren, uitproberen, herbeginnen, bijschaven, beter maken. Wat je gemaakt hebt, daagt uit om nieuwe dingen te maken. Blijven gaan dus, en genieten.

Caroline Goossens, docent ontwerpen