Kris Cuppens

foto: Saskia Vanderstichele

Kris Cuppens – acteur / theatermaker

°22 mei 1962

Kris studeerde architectuur en scenografie aan St-Lukas te Brussel, volgde na een korte carrière als architect een acteursopleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en aan het Lee Strasberg’s Theatre Institute in New York.

Later nam hij nog deel aan de Jeker regie Studio, ingericht door de Toneelacademie Maastricht en aan de scenariocursus van het VSA te Brussel.

Kris werkt als speler voor theater, film en televisie. Een bekend exploot op televisie is allicht de rol van Willy in Heterdaad. Onlangs was hij nog te zien in Spitsbroers, Beau séjour, de 16, Undercover en Grenslanders. Op het witte doek zag je hem o.m. aan het werk in Nue Propieté, Adem, Resurrection, en recent in Nos batailles en All of us.

In het theater werkte hij voor huizen, zoals NTGent, de KVS, het Speelteater, en De Korre, maar ook voor theatergezelschappen als De Parade, De Queeste en BZB. Sinds 2002 maakt hij deel uit van de spelersgroep rond het Nieuwstedelijk. Daar kan je hem dit seizoen nog zien in Lied, Hitler is dood en Geel hesje, een nieuw stuk van de hand van Stijn Devillé.

Hij ging er ook als maker aan de slag. Hij schreef er teksten die een grote onrust in zich dragen, en veelal zijn eigen biografie als vertrekpunt hebben. De broeierige verhouding tot een vader was eerder al zeer prominent in teksten als Vaderland en Kean en Zoon. Het gaat in beide voorstellingen telkens over de keuzes die een vader maakt, en hoe die onherroepelijk hun effect hebben op de zoon. Het is ook het uitgangspunt voor Lied, het generatie-project dat hij het voor Braakland/ZheBilding maakte, naar aanleiding van de geboorte van zijn zoon Jef, en waar hij de Toneelschrijfprijs van de Taalunie voor kreeg. Voor Bronks maakte hij i.s.m. muziektheater Braakland de kindervoorstelling Klopterop. Adem, met o.m. Laïs zangeressen Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix was de beklijvende en apocalyptische voorstelling over het gevecht om te leven die onnoemelijk hard raakte. In de laatste voorstelling Zwischen, die hij maakte met Suze Milius, voerde hij zijn vader, zoon en dochter ook letterlijk ten tonele.

Naast voorstellingen in het Nieuwstedelijk, maakte Kris ook speelfilms met Joachim Lafosse. Samen maakten zij Folie Privée, Ca rend heureux en Nue propriété, waarin hij speelt met Isabel Huppert en Jéremie Renier. Enerzijds als acteur, anderzijds als co-scenarist. Ook hier spreekt hij zijn eigen biografie aan, om iets te vertellen over het leven in deze tijd.

Naast zijn werk als acteur, theater- en filmmaker is Kris docent aan LUCA drama, school of arts, campus Lemmens (Leuven).

Meer info: www.kriscuppens.be


 

foto: Saskia Vanderstichele