01.07.2022

Nationale primeur: Muzikanten van LUCA School of Arts spelen eerste P.A.T.-concert

Internationale samenwerking leidt tot concert met dubbellocatie voor muzikanten én publiek

Performing-Apart-Together, het is zo nieuw dat er een woord voor moest worden uitgevonden. Voor het eerst zullen musici van LUCA Muziek en de Praagse Academie voor Podiumkunsten elk van op hun eigen campus samen een concert spelen. Nagelnieuwe technologie maakt zo een concert voor het eerst mogelijk. Gekende namen uit België en Tsjechië brengen een verfijnde selectie met Tsjechische en Belgische muziekstukken. Met dit prestigieuze concert wordt het Tsjechische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie opgestart.

Tsjechië neemt deze maand het voorzitterschap van de Raad van Europese Raad over en om dit te vieren stelden ze een cultureel programma samen. Muzikanten van LUCA School of Arts werden gevraagd om hieraan te participeren.

LUCA onderhoudt al langer goede contacten met Tsjechië. Hierdoor wisten onze Tsjechische partners dat LUCA via een van haar onderzoeksprojecten expertise opbouwde naar het gebruik van een low latency platform in een educatieve context. Hiermee kunnen muzikanten vanop verschillende locaties samen concerteren. Via het netwerk van LUCA kwamen de Tsjechen uiteindelijk terecht bij CESNET en hun technologie staat een verbinding met beeld en geluid toe zonder waarneembare vertraging en dat is uitzonderlijk bij online uitzendingen.

Nationale primeur: concert met dubbellocatie voor muzikanten en publiek

De samenwerking leidt tot een concert waarbij Tsjechische muzikanten in Praag spelen, terwijl de Belgische muzikanten in campus Lemmens in Leuven concerteren. Het publiek kan dit samenspel vanop de twee locaties live ervaren. Het wordt één concert en toch zijn het twee ervaringen voor het publiek. Elk publiek zal immers een eigen live ervaring meekrijgen in een eigen concerthal. Dit concert is hierdoor wel degelijk een primeur voor België.​​​

We onderhouden al jaren goede internationale contacten met Tsjechië. Hierdoor kenden ze ons onderzoek naar low latency platformen en daaruit is dit unieke concert ontstaan.

Bart Meuris, coördinator Internationalisering LUCA-Muziek

Gelegenheidsensemble brengt zowel Tsjechische als Belgische muziek

Op de affiche gekende namen uit België en Tsjechië. In Leuven staan onder meer Berten D'Hollander, Geert De Bièvre en Marc Tooten op het podium.

Piet Swerts schreef Gypsy Melodies, Interaction for a Woodwind Quintet and Piano en zal het zelf begeleiden op piano. Op het programma uiteraard ook stukken van Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů en Miloslav Kabeláč.

Ensemble in Praag

Martin Kasík + Daniel Matejča + Anna Paulová + Štěpán Rímský + Pavel Svoboda + Irvin Venyš + Kateřina Škardová + Natália Zmrhalová

Ensemble in Leuven

Berten D'Hollander + Geert De Bièvre + Anthony Devriendt + Maximilian Lohse + Bram Nolf + Timur Sergeyenia + Piet Swerts + Marc Tooten + Lilia Umnova

De expertise en het netwerk dat we met ons onderzoeksproject opbouwden kwam tijdens Corona in een stroomversnelling.

Jan Verbeek, docent LUCA-Muziek

Praktisch

  • Agenda: 3 juli 2022 om 19u30 op campus Lemmens, Lemmensberg 1 in Leuven of in Praag.
  • Meer info: Jan Verbeek, jan.verbeeck@luca-arts.be tel. 0499150671