-

LUCA Campus Lemmens, Leuven

Concertzaal

Enigma

Concerten en performances

LUCA Philharmonic
Michel Tilkin, dirigent
 

Symfonie nr. 8 (1890) van de Tsjechische componist Antonin Dvorak (1841-1904) zet zich door zijn optimistische, levenskrachtige natuur af tegen Dvoraks vroegere symfonische werk. Het werk is lyrisch, improvisatorisch, rijk aan thema’s en zit vol invloeden uit de Boheemse volksmuziek. Vooral het opzwepende en spetterende slotdeel getuigen van de hartstocht die Dvorak in deze symfonie tot uiting wilde laten komen.

De Variations on an Original Theme for Orchestra op. 36 van Edward Elgar (1857-1934), beter bekend als de Enigmavariaties, bestaan uit een thema met veertien daarop volgende variaties, door Elgar gecomponeerd in 1898 en 1899. Elke variatie kan gezien worden als een muzikaal portret van een persoon uit de nabije omgeving van de componist. Meer dan hun initialen of een “koosnaampje” gaf Elgar daarbij niet prijs. Het muzikale fragment schetst niet enkel de persoonlijkheid van de afgebeelde persoon, maar verklankt ook bepaalde karaktertrekken of zelfs anekdotes. In de 8e variatie weerklinkt bijvoorbeeld de lach van “W.N.” (vermoedelijk Winifred Norbury, eigenares van een 18e-eeuws landgoed), in variatie nr. 10 het stotteren van “Dorabella” (wellicht Dora Penny, wiens stiefmoeder goed bevriend was met de vrouw van Elgar). Welk personage achter elke variatie schuilgaat, is een eerste ‘enigma’ of raadsel waarmee Elgar de luisteraar wil bezighouden. Daarnaast is er ook de zoektocht naar het initiële thema. Hoewel het stuk aanvangt met een ‘thema’ is het er slechts een contrapuntische of harmonische afdruk van; het thema zelf wordt nooit hoorbaar gespeeld. Ook in de variaties gaat het telkens om een reflectie, een vingerwijzing naar het thema, dat tot op heden onbekend blijft.

The Enigma I will not explain – its 'dark saying' must be left unguessed, and I warn you that the connection between the Variations and the Theme is often of the slightest texture; further, through and over the whole set another and larger theme 'goes', but is not played...

Edward Elgar

Programma

Dvorak Symfonie nr. 8

Variations on an Original Theme for Orchestra op. 36 (Enigma) Elgar

LUCA in concert

Jaarlijks organiseert LUCA een 25-tal concerten. Zowel solorecitals, kamermuziek, koor- en orkestwerken als het grote symfonische repertoire uit een periode van meer dan vier eeuwen komen er afwisselend aan bod. 

Naast die concerten kan je ook regelmatig studenten aan het werk zien tijdens bachelor- en masterproeven en op concertproeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor publiek.