Film “Spilliaert”

Filmscreening

Wapenschilden/紋章 van Clara Spilliaert won de CAF Award 2020

Na de CAF Award - Japan’s meest gerenommeerde wedstrijd voor kunststudenten - gewonnen te hebben, zette Clara haar studie Keramiek en Glaskunst verder op LUCA Gent. Als afstudeerwerk creëerde ze een reeks keramische sculpturen “Stambomen”, die deel zullen uitmaken van het gezamenlijk filmproject “Spilliaert” met haar zus Lisa Spilliaert.

Filmproject “Spilliaert”


Het onderwerp van “Spilliaert” is een genealogisch onderzoek - in hedendaagse vorm - naar de naamverwantschap met de kunstenaar Léon Spilliaert en de projecties op kunstenaarschap. Het onderzoek naar de familiegeschiedenis aan de hand van stambomen vormt de rode draad doorheen de film.

In de film functioneren de keramische sculpturen van Clara als een beelden-explosie in een droomachtig landschap. Het is een eigentijdse artistieke interpretatie van de rijke geschiedenis van het in beeld brengen van stambomen en heraldiek.

De keramische installatie wordt met een periscopische camera gefilmd te Carré, LUCA campus Gent in augustus 2021.

Clara en Lisa Spilliaert


Clara Spilliaert werkt voor dit project samen met haar zus Lisa. De taken voor de film zijn duidelijk gescheiden. Lisa staat in voor het scenario en de regie, Clara voor het decor van de centrale scène. Clara en Lisa groeiden op in Tokio en hebben een Japanse moeder en een Belgische vader. Beiden worden in hun werk geïnspireerd door hun roots. 

Clara Spilliaert studeerde in 2015 af als Master Beeldende Kunsten, Grafiek en Tekenkunst. Nadien verdiepte ze zich via een creditcontract in Keramiek en Glaskunst.
Clara participeerde aan de tentoonstelling "Jonge Kunstenaars" van de Sint-Lukasgalerie in 2015, won in 2020 de CAF (Contemporary Art Foundation) Award in Tokio en realiseerde in 2021 een site-specifiek keramische installatie in het Gentse Citadelpark tijdens de openluchttentoonstelling "Publiek Park", georganiseerd door  de Vrienden v/h S.M.A.K. 

Lisa Spilliaert behaalde in 2013 een master in de fotografie aan het KASK te Gent. Ze won in 2014 de vierjaarlijkse Prijs voor Beeldende Kunsten van Provincie West-Vlaanderen.
Haar langspeeldebuut “N.P” ging in 2020 in wereld première op de Internationale Competitie van FID Marseille en werd verder vertoond in Berwick Film & Media Arts Festival (UK), Literatur Film Festival Münster (DE), Underdox Munchen (DE), Black Canvas Contemporary Film Festival (MX), Singapore International Festival of Arts (SG), Days of European Film (CZ), WORM Rotterdam (NL), Courtisane Festival (BE) en Image Forum Festival (JP).

Filmscreening


Locatie: volgt later

Data: januari 2022

Dit project werd gesteund met LUCA.breakoutmiddelen

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.