-

Z33

Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt

Impulsdag: de vraag als werkvorm

Workshop

Tijdens deze dagvullende workshop gaan we aan de slag met de vraag als werkvorm, midden in de tentoonstelling Jef Geys maakt school in Z33. Samen onderzoeken we het educatieve potentieel van zijn artistieke praktijk vol vragen.

Als kunstenaar én als leraar ging hij aan de slag met maatschappelijke thema's, in de eerste plaats vanuit het oproepen en presenteren van vragen. De tentoonstelling laat ons kennismaken met een aantal van zijn sleutelwerken die rechtstreeks ontstaan zijn vanuit zijn praktijk als leraar.

Geïnspireerd door de unieke manier waarop zijn onderwijs- en artistieke praktijk elkaar vormgaven, gaan we in deze workshop aan de slag met deze wisselwerking. We behandelen hoe zijn bevragende werken functioneren in zowel museale als schoolse contexten, met de nadruk op hoe de vragen worden ingezet en hoe ze werken. Deze workshop is vormend, maar we richten ons op concrete praktijken die je kan meenemen naar je klas.

(Van 31 januari tot 17 mei toont WIELS  in Brussel een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Jef Geys.)

Voor wie?

Leraren en aspirant-leraars Beeldende Kunsten, plastische opvoeding, kunstgeschiedenis, esthetica, …. uit alle richtingen Secundair Onderwijs + Deeltijds Kunstonderwijs.

Wat?

We behandelen het verschil tussen de vraag als retorische vorm - waarbij open en gesloten vragen het redeneren van leerlingen ondersteunen naar een bepaald antwoord toe - en het stellen van vragen waarvan de antwoorden uitblijven, van waaruit zoveel nieuws ontstaat.

In de context van procesbegeleiding en van een atelierwerking, benaderen we de ‘vraag zonder antwoord’ als een praktische vorm die vertraagt, verwart en het mogelijk maakt om met onzekerheid aan de slag te gaan.

Hoe? 

De workshop bestaat uit twee delen:

  • Een gidstour doorheen de tentoonstelling Jef Geys maakt school in Z33 waarbij we via vraagstellingen, discussies en actieve opdrachten het werk van Jef Geys leren kennen.
  • Concrete groepsopdrachten in het labo-lokaal van Z33 waar we een brug maken tussen de tentoonstelling en de educatieve praktijk van het vragen stellen in een klas- en ateliercontext.

Docenten: Liesbet Verschueren & Julie Lesenne

Praktische informatie:

9u30: ontvangst met koffie

10u-13u: workshop

13u00-14u00: lunch + mogelijkheid om alle lopende tentoonstellingen in Z33 te bezoeken

14u00-16u30: workshop

Prijs:

30€

incl. lunch & koffie

Incl. toegangsticket Z33

Er is plaats voor 20 deelnemers. Inschrijven kan tot 17 januari 2024.

Locatie en datum:

Z33

Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt

30 januari 2023

9u30-16u30

https://www.z33.be/programma/jef-geys-maakt-school/

Contact: 

Julie.lesenne@luca-arts.be

Neem jij op 30 januari 2024 deel aan deze fijne navorming?