27.11.2023

Kunststudenten gaan battle aan om beelden te creëren met Artificiële Intelligentie

Prompt battle tijdens New Horizons - Dieric Bouts stadsfestival in Leuven

Je kan niet meer rond Artificiële Intelligentie heen. AI schrijft je teksten, creëert je portretten of laat liedjes zingen door je favoriete artiesten. De bezorgdheid in de creatieve industrie is zo groot dat de scenarioschrijvers in Hollywood hierover in staking gingen. 

Niet zo voor de studenten Media & Information Design van LUCA School of Arts. Zij omarmden de technologie en gebruikten het om beelden te creëren geïnspireerd door Dieric Bouts. Die beelden zijn nu te zien in het BAC ART LAB tijdens het Leuvense stadsfestival. Op 30 november gaan ze in competitie met elkaar tijdens een battle. Winnaar is diegene die de machines de beste beelden laat maken.

Science fiction wordt steeds minder fictie. Het afgelopen jaar moesten schrijvers, kunstenaars en andere creatieve geesten naar adem happen. Artificieel intelligente toepassingen maken steeds betere teksten en afbeeldingen en zetten daarmee de creatieve sector en het kunstonderwijs op z’n kop.

Niet zo voor de kunststudenten Media & Information Design van LUCA School of Arts. Zij omarmen de technologie en onderzoeken wat ze ermee kunnen doen. Een week lang gingen ze het gesprek aan met machines onder begeleiding van docenten Guillaume Slizewicz en Sandy Claes. Ze gaven artificieel intelligente toepassingen steeds nieuwe prompts of instructies, op basis van de beelden waarmee die hen antwoordden. Het werk van Dieric Bouts was hierbij de inspiratie. 

De resultaten hiervan werden door een unieke verticale printrobot in het BAC ART LAB op de wanden geprint in een tentoonstelling met werk dat door Bouts gemaakt had kunnen zijn indien hij vandaag had geleefd. 

Studenten gaan de strijd met elkaar aan tijdens een prompt battle
Wil je graag live zien hoe dat in zijn werk gaat? Een groep studenten neemt het tijdens een prompt battle op donderdag 30 november (18.00u - 22.00u) tegen elkaar op. De winnaar is diegene die machines de meest overtuigende beelden laat creëren.
 

DEELNEMENDE STUDENTEN
Laura Smets, Rafaela Costa Orsi, Jimmy Kubo, Elian Coninx, Naël Goeminne, Kate Peleman, Roos Vanbergen, Emma Caers, Julie Vanlook, June Delaet, Fenna Van Meerbeek, Katrijn Vermeesch, Jules Docx, Siebe Goeteyn and Natan Verbelen.
 

BATTLE EN EXPO

  • Waar: BAC ART LAB, Vital Decosterstraat 102, 3000 Leuven
  • Battle: donderdag 30 november (18.00u - 22.00u)
  • Expo: donderdag 16 november tot zaterdag 9 december telkens van 13u tot 18u
  • Promptism & Prompt Battle | LUCA (luca-arts.be)
  • www.luca-arts.be/promptism
     

"Creatieve beroepen moeten niet bang zijn van ‘artificiële intelligentie’,
maar ermee leren werken." 

Sandy Claes, docent Media & Information Design,LUCA School of Arts 

FRINGE VAN NEW HORIZONS - DIERIC BOUTS 
Het werk is te zien in het BAC ART LAB van de KU Leuven tijdens Fringe het expo & performance parcours dat nieuwe stemmen met grensverleggend werk toont tijdens het New Horizons Dieric Bouts Festival. Fringe toont straf werk van ongekende en nieuwe stemmen met Dieric Bouts als guide from the past. 

Andere LUCA-participaties

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.