Leuven Jazz '24

Concerten en performances

Tromgeroffel en trompetstoot! Leuven Jazz mag weer met stip in je agenda! Ook dit jaar kleuren de studenten en docenten van LUCA Jazz een belangrijk deel van het festival.

Ook dit jaar presenteert Leuven Jazz een reeks themacombo’s van de jazzafdeling van LUCA School of Arts. Studenten werken hierbij samen met hun docent een repertoire uit rond een bepaald thema of een bekende figuur uit de jazzgeschiedenis.

Daarnaast mocht LUCAstudent Moene Peeters een double bill programmeren en brengt LUCAdocent Alex Koo met een ligconcert een wel heel bijzondere luisterervaring. Ligmatjes zijn hierbij aangeraden.

Welkom!

Selected by LUCAstudent Moene Peeters

Joël Francis & Fred Gata

Voor deze 2024 editie van Leuven Jazz krijgt de jonge drummer en LUCA-student Moene Peeters carte blanche om een avond samen te stellen met twee opkomende, lokale talenten. Geniet van dit jong en fris geluid tijdens deze double bill.

  • Gratis
  • 30CC/Schouwburg
  • foyer
  • 20.30 - 21.15 uur (Joël Francis) + 22.45 - 23.30 uur (Fred Gata)

Themacombo's

Naar jaarlijkse gewoonte presenteert Leuven Jazz een reeks themacombo’s van de jazzafdeling van LUCA School of Arts. Studenten werken samen met hun docent een repertoire uit rond een bepaald thema of een bekende figuur uit de jazzgeschiedenis.

o.l.v. Jos Machtel

Tom Harrell’s Flying Flugel

Contrabasdocent Jos Machtel duikt samen met de studenten in het repertoire van componist, trompettist en bugelspeler Tom Harrell (°1946).

met Lennart Henderickx (trompet en bugel), Frans Solie (gitaar), Arnout Lemmens (piano), Marie Gebruers (piano) en Moene Peeters (drums).

o.l.v. Jos Machtel

Karolina Strassmayer’s Cologne

Contrabasdocent Jos Machtel brengt samen met de studenten een eerbetoon aan altsaxofoniste Karolina Strassmayer. In 2004 was ze het eerste vrouwelijke bandlid van de Grammy Award winnende WDR Big Band Cologne. Daar wil ze zich heden ten dage niet meer op laten voorstaan: ze zegt dat ze niet alleen vrouw is, maar vooral ook jazzmusicus.

met Elly Broeckmans (sax), Artan Poisquet (gitaar), Maura Delbare (piano) en Pjotr Paeshuyse (drums)

o.l.v. Dree Peremans

Dree’s straight ahead octet

Trombonist Dree Peremans brengt samen met de studenten een bloemlezing uit 10 jaar repertoire van Rebirth::Collective.

Credits

met Lennart Henderickx (trompet en bugel), Jasper Oosthuyse (sax), Elly Brouckmans (sax), Wout Vanroose (sax), Jentl Vandamme (trombone), Richard Sluijk (gitaar), Rafael Roy (piano), Jonah Hermans (contrabas), Peter Pype (drums) en Nele Uyttendaele (vocals)

o.l.v. Dré Pallemaerts

The Music of Yusef Lateef

Drumdocent Dré Pallemaerts neemt het rijke oeuvre van multi-instrumentalist Yusef Lateef onder handen. Lateef’s muziek kenmerkt zich allicht het meest door de invloeden van Oosterse muziek en het gebruik van instrumenten die doorgaans niet met jazz geassocieerd werden zoals hobo, fagot en allerlei Oosterse blaasinstrumenten.

met Jasper Oosthuyse (sax), Artan Poisquet (gitaar), Roman D’Hondt (gitaar), Evelyn De Bels (piano), Yannick Vanhout Luisa Aranda (piano), Jeff Geukens (piano), Sofie Saller (vocals), Florence Arnold (vocals), Gustav Sundquist (contrabas), Stijn Claeysier (drums), Moene Peeters (drums) en Kiko Persyn (drums)

o.l.v. Frank Vaganée

Joe Henderson’s special Treatment

Saxofonist Frank Vaganée duikt samen met de studenten in het repertoire van tenorsaxofonist Joe Henderson. Henderson begon zijn carrière aan de zijde van hardbop-pianist Horace Silver, maar zijn spel vroeg al snel om een meer ambitieuze context. Onder eigen naam nam hij van de jaren ’60 tot ’90 enkele iconische albums (zoals o.a. Page OneInner Urge en Mode for Joe) en maakte hij indruk in de formaties van onder meer Kenny Dorham, Herbie Hancock en Freddie Hubbard.

met Jentl Vandamme (trombone), Richard Sluijk (gitaar), Toon Roosen (piano), Nele Uyttendaele (contrabas) en Peter Pype (drums)

o.l.v. Frank Vaganée

Bouncing with Bud

Samen met de studenten brengt saxofonist Frank Vaganée een hommage aan pianovirtuoos en bebop-pionier Bud Powell.

met Simon Van Braeckel (gitaar), William Lambert (piano), Bruno Peers (piano), Hannah Bruylant (vocals) en Stijn Claeysier (drums)

o.l.v. Peter Hertmans

Turning into Mark Turner

Centraal in het themacombo onder leiding van gitarist Peter Hertmans staat dit jaar het repertoire van saxofonist Mark Turner (°1965).

met Fons Van Aerschot (sax), Juul Deschaeck (gitaar), Bruno De Smet (piano), Jonah Hermans (piano) en Engel Peet (drums)

o.l.v. Lynn Cassiers

Dear Carla

Net als de voorbije edities verzamelt zangdocente Lynn Cassiers alle vocalisten, ditmaal om een hommage te brengen de recent overleden componiste Carla Bley. Bley was ongetwijfeld de grootste vrouwelijke jazzcomponiste, met een repertoire van freejazz tot jazzrockopera en van bigband tot kamerjazz.

vocals Florence Arnold, Cloë Braeckeveldt, Hanna Bruylandt, Ilya Coolens, Dolores De Baerdemaker, Maaike De Kerpel, Lela Droogmans, Eline Nicaise, Natalia Passos, Bo Picquer, Sofie Saller, Clara Segers en Flore Wylin

o.l.v. Peter Hertmans

Philip Catherine’s Legacy

Gitarist Peter Hertmans brengt samen met de studenten hulde aan het oeuvre van ‘onze’ levende legende, Philip Catherine (°1942).

met Simon Nijssen (gitaar), Dolores De Baerdemaker (piano), Lela Droogmans (vocals) en Luca Capito (drums)

Uitgelicht - Alex Koo

Ligconcert van Alex Koo

De LUCAdocent Alex Koo is een Belgisch-Japanse toetsentovenaar en leek voorbestemd voor een carrière als klassiek concertpianist, maar raakte begeesterd door jazz. Met het gloednieuwe Etudes for Piano (2023) laat hij zijn voorliefde voor beide werelden samenvloeien. Avontuur en virtuositeit gaan hand in hand met melancholie en ellebogenwerk (letterlijk, voor wie Koo écht kent).

PS: Voor dit ligconcert breng je jouw eigen ligmatje mee.

Eerdere edities