-

CULTUURCENTRUM HASSELT
Kunstlaan 5 
3500 Hasselt

ONDERSPOREN

Tentoonstelling

Foto: Lennert Berx

De groepstentoonstelling ONDERSPOREN toont niet alleen werk van 56 fotografen, maar viert ook het continue verbreden en herdenken van het fotografische beeld in een steeds veranderende maatschappelijke, historische en technologische context. 

Alumni, docenten, studenten en onderzoekers van LUCA School of Arts stellen deze continue zoektocht naar een vernieuwende beeldcultuur voor onder deskundige begeleiding van curator Emmanuel d’Autreppe. Hij wordt hierbij ondersteund door de coördinatoren en docenten van de verschillende opleidingen fotografie.

Sinds 2014 bundelt LUCA School of Arts de krachten van vier sterke opleidingen fotografie in Vlaanderen en legt daarmee al enkele jaren een belangrijke basis voor de toekomst van de Belgische fotografie. Toch gaat er achter elke opleiding ook een decennialange traditie vooraf, waarin het DNA van het latente beeld zit vervat. De expositie brengt deze onderhuidse DNA-sporen voor het eerst naar boven en onderzoekt op welke wijze de fotografische blik wordt doorgeven aan de volgende generaties eigenzinnige beeldenmakers, hoe deze in interactie gaan met elkaar en tussen welke verbindingen nieuwe paden worden aangelegd. 

    Deelnemende fotografen
    Niet minder dan 56 fotografen (alumni, docenten, onderzoekers en studenten van LUCA/School of Arts) stellen tentoon. Ze studeerden aan, studeren aan, doceren aan en/of zijn alumni van de 4 LUCA-campussen voor fotografie: campus Genk, campus Gent, campussen Brussel.

    Silvia Adriana Hulshof - Boumediene Belbachir - Lennert Berx - Minne Bezuijen - Eva Maria Bouillon - Jos Coenen - Elise Corten - Maria Dabrowski - Zoë De Bock - Paulien Decat - Joris Deleersnyder - Natacha de Mahieu - Lennert Deprettere - Judith Desmyttere - Eva Faché - Miles Fischler - Annick Geenen - Lotte Hermans - Steven Huybrechts - Erna Joery - Louis Kerckhof - Abel Kleinblatt - Zoé Komkommer - Anton Kusters - Mathias Kuypers - Emma Lammens - Anaïs Lesy - Esméralda Mertens - Hannah Moens - Zoe Parton - Lola Pertsowsky - Glen Etienne Poedts - Anna Püschel - Isabelle Reynders - Kobe Ruysen - Stefanie Schaut - Annabella Schwagten - Dries Segers - Lieven Segers - Vincent Tillieux - Siebe Vaes - Kevin Vaesen - Bastiaan van Aarle - Hanne Van Assche - Seppe Vancraywinkel - Maarten Van den Bossche - Julie van der Vaart - Ruth Vanherwegen - Sarah Van Marcke - sine van menxel - Steyn Van Roey - Milena Vergara Santiago - Nick Verhaeghe - Alexander Verkens - Remi Verstraete - Lavinia Wouters

    Curator: Emmanuel d'Autreppe
    Geboren in Binche in 1971; geeft les aan de Ecole supérieure des Arts Saint-Luc. Schrijver en coördinator, voor het Franstalige luik, van de sociaal-professionele enquête over fotografie onder leiding van de stichting SMart.be (2011-2013).

    Adjunct-hoofdredacteur van View Photography Magazine (2005-2010). Samen met Olivier Cornil verantwoordelijk voor L'image sans nom, een plaats gewijd aan boeken en fotografie, in Luik. Co-directeur sinds 2000, samen met Guy Jungblut, van de "fotocollecties" van Yellow Now-edities. Als curator van tentoonstellingen schrijft hij over fotografie, soms over kunst, over documentaire cinema, over de relatie tussen fotografie en film. Maakt ook deel uit van het programmeercomité van de fotografische ruimte Contretype (Brussel) en van de galerie Juvénal (Hoei), van de fotobiënnale van Luik en van Wégimont-Culture.

    Emmanuel maakte al langer deel uit van het organisatieteam van de fotobiënnale in Condroz (Marchin en omgeving), sinds 2020 is hij ook verbonden aan het cultuurcentrum van Marchin als programmator beeldende kunsten.In CCHA/cultuurcentrum Hasselt werkte hij als curator voor Identity as a trademark in 2016 en forever YOUNG forever in 2018. 

      Extra
      In het kader van een samenwerking tussen de cultuurcentra van Hasselt en Marchin-Modave-Clavier zal de tentoonstelling ONDERSPOREN ook aanleiding geven tot een tweede, kleinere versie in het kader van de Biënnale van fotografie in Condroz; info op biennaledephotographie.be.

      Deze reizende biënnale, georganiseerd door het cultureel centrum Marchin, zal in augustus 2021 zijn tiende editie beleven onder de titel Nouvelles vagues. Een parcours in de vorm van een balans en een rebound tegelijkertijd, die andere deuren zullen openen (thematisch of geografisch), om continuïteit en vernieuwing, vraagstelling en frisse lucht te combineren.

        Openingsuren

        Opening op vr 2, za 3 & zo 4 apr met timeslots om 19u30 (vr) en 13 & 15 u (za & zo). Nadien te bezoeken van vr t/m zo (gesloten op za 1 & zo 23 mei), telkens van 13 t/m 17 u met timeslot om 13 & 15 u. Reservatie verplicht. Timeslots geven toegang tot beide expo's. Toegang via 'parking CCHA' aan de achterzijde van het gebouw. Gelieve je aan te melden aan de kaartverkoop in CCHA voor toegang tot de exporuimtes.

        Organisatie

        Kristof Vrancken is fotograaf en onderzoeker. Sinds 2018 is hij opleidingshoofd Fotografie van de Luca School of Arts in Genk (C-Mine) waar hij ook lesgeeft. In zijn artistiek doctoraatsproject onderzoekt hij methodes om tegen het Antropoceen te ageren door middel van organische fotografische procedés en participatieve designmethodes. Zijn artistiek werk werd inmiddels tentoongesteld en gepubliceerd in binnen- en buitenland.

        projectcoördinatoren: 

        • campus Narafi: Lennert Deprettere - 
        • campus Sint-Lukas Brussel: Liesbeth Decan
        • campus C-Mine Genk: Lieven Segers 
        • campus Sint-Lucas Gent: Karel Moortgat  
        • CCHA: Gerhard Verfaillie

        onderdeel van
        lens-based media - actueel