Rashif El Kaoui

Rashif El Kaoui studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en is sindsdien acteur, audio-maker en schrijver. In 2016 won hij de El Hizjra Literatuurprijs in de categorie proza. Hij werd reeds gepubliceerd in Das Magazin en de Sampler 2018 van Das Mag.  In 2018 verscheen ‘Oprecht Kwetsbaar’ in de reeks Karakters van de UGent en TAZ, een fictief essay over moraliteit, identiteit en perceptie.  Als columnist voor de Standaard en Knack schrijft hij opiniestukken over maatschappelijke ‘hot buttons’.  Als columnist voor de Poëziekrant werpt hij een alternatieve blik op de definitie van poetica en literatuur.

Samen met acteur Lucas De Man en fotograaf Ahmet Polat werkte hij aan het project De Man is Lam, over man-zijn anno nu. De gelijknamige podcast was een jaar lang maandelijks te beluisteren op VPRO ‘Nooit meer slapen’. In 2019 regisseerde en speelde hij ‘The Man Squad BE’, de Belgische spin-off van een lecture-performance rond gender met sociaal-artistieke inslag.

Hij maakt deel uit van het vernieuwde open ensemble van KVS, waar hij reeds speelde in Malcolm X, Odysseus. Een zwerver komt thuis, Drarrie in de nacht (KVS), Who’s Afraid of Virginia Woolf van Mesut Arslan en JR (FC Bergman/Toneelhuis/NTGent/KVS). Hij doceert welsprekendheid aan de Academie van Mortsel en geeft cursussen 'pitchen' en 'presentatietechnieken' voor Syntra Bedrijfsopleidingen & Itzu.

Als acteur wisselt hij af tussen ‘klassieke’ grote zaal producties en kleinere meer sociaal geëngageerde projecten als ‘Een Jihad van liefde’ of ‘Bij de buren’, een voorleesvoorstelling voor kinderen uit kansarme gezinnen, waarbij de acteurs letterlijk bij gezinnen thuis performen.

Als maker werkte hij onder meer voor cultuurhuis de Monty in Antwerpen en Theater Zuidplein in Rotterdam.  Zijn eigen werk gaat vaak uit van co-creatie met je publiek/doelgroep en het bewandelen van de lijn tussen realiteit, fictie en publieksbetrokkenheid.

In 2021 werkt hij voor Het Zuidelijk Toneel aan de multimediale theaterproductie/documentaire ‘De Bastaard’, een persoonlijk verhaal rond de biculturele identiteit.  De gelijknamige docu wordt uitgezonden door ‘Het uur van de wolf’ (NTR).