do 24.11.2022, 20u - 22u

LUCA Campus Lemmens, Leuven

Kamermuziekzaal

Tegen de Stroom in

Concerten en performances

Meta Ensemble

Cédric Delvaux, saxofoon
Judith Soumillion, harp
Xavier Timmermans, altviool
 

Wat hebben een werk van een jonge componist dat de unieke bezetting van het Meta Ensemble voorstelt en een opera over een Afro-Amerikaanse gemeenschap waarbij voor het eerst een zwarte cast optrad voor een blank publiek met elkaar gemeen?

Wat is het verband tussen een werk dat aanvankelijk als ‘leuk om te schrijven, niet om naar te luisteren’ ontvangen werd maar nu gezien wordt als de aanzet van de hedendaagse muziek en een stuk gecomponeerd voor een vrije bezetting van 3 instrumenten?

Wat is de overeenkomst tussen een klaagzang van een Engelsman voor zijn Ierse vrienden die het leven lieten tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog en een verzameling werken van een componist die populaire muziek componeerde om zijn brood te verdienen, hoewel hij wou experimenteren en vernieuwen?

Het zijn muziekstukken die, elk op hun eigen manier, baanbrekend waren voor de tijd waarin ze geschreven werden. In Tegen de stroom in wordt deze ongewone en unieke muziek aangevuld met anekdotes over de context waarin de muziek gecomponeerd werd. Dit alles gespeeld door een ensemble met een bezetting die nog nooit eerder gezien is, met name saxofoon, altviool en harp. Meta Ensemble durft op een eigen manier de reeds bewandelde paden te verlaten.

Programma 

Christos Kavour: Miniéturas

George Gershwin: Porgy and Bess

Claude Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune

Michel Lysight: Chronography III

Arnold Bax: Elegiac Trio

Dimitri Sjostakovitsj: Vijf stukken voor twee violen en piano (bewerking voor saxofoon, harp en viool)

LUCA in concert

Jaarlijks organiseert LUCA een 25-tal concerten. Zowel solorecitals, kamermuziek, koor- en orkestwerken als het grote symfonische repertoire uit een periode van meer dan vier eeuwen komen er afwisselend aan bod. 

Naast die concerten kan je ook regelmatig studenten aan het werk zien tijdens bachelor- en masterproeven en op concertproeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor publiek.