ZINE happening VII

Beurs

Small press, self-publishing en zine festival Zine Happening is terug in Kunsthal Gent. Zine Happening is meer dan alleen een boekenmarkt. Het is sinds 2015 een plek waar een gemeenschap wordt gecreëerd, kunstenaars van alle niveaus kunnen netwerken, plezier hebben en van elkaar kunnen leren.

Dit jaar tonen zowel internationale als lokale kunstenaars en zinemakers hun creaties in de grote zaalkerk. Het Tsjechische collectief FŮD toont het beste van sociaal geëngageerde Tsjechische illustraties in een tentoonstelling getiteld "Pencil Tip" in het Oud Huis. De studenten van LUCA School of Arts tonen hun werk in een groepstentoonstelling. Ook de reizende boekenplank en de zines, gemaakt in de workshops Zine Lab van De Krook, zijn te zien.

Op zaterdagavond is er een indie-stripprijsuitreiking voor het beste kortverhaal: De Plastieken Plunk, uitgereikt door een vakjury en georganiseerd door Pulp De Luxe.

Doe mee aan spannende gratis workshops of luister naar inspirerende artist talks, laat je tatoeëren of neem een ​​unieke print mee naar huis, win een kunstwerk op de tombola of woon een glamoureuze prijsuitreiking bij: er is voor elk wat wils bij Zine Happening VII. En als je er geen genoeg van kan krijgen, tot volgend weekend op de Ghent Art Book Fair!

Zine Happening - omdat het ondersteunen van small Presses en artiesten goed is voor jou en je gemeenschap, en het is gewoon leuk! #SmallPressBigLove

Tentoonstellingen

Studenten BA3 Illustratie van LUCA Beeldende Kunsten Gent kregen de volledige zijgevel voor een tentoonstelling met eigen werk. 

Daarnaast was er ook de Zine Lab expo met een tentoonstelling van zines gemaakt in de maandelijkse zine-workshop georganiseerd door het Tieten Met Haar (TMH). TMH is collectief in bibliotheek De Krook met onder andere Alexander Robyn, Valentine Gallardo (LUCAalumnus) en Jana Vasiljevic (curator en collega).

Fotografie: Izra Marie Jans

Expo LUCA-Illustratie

Zine lab expo by TMH

Boeklanceringen

LUCA lanceerde speciaal voor de Zine Happening twee nieuwe zines.

Brecht Vandenbroucke begeleidde twaalf tweedejaarstudenten illustratie bij de realisatie van "De Betoverde Plek". De zine werd geïnspireerd door het kortverhaal 'De betoverde plek' van Nicolaj Gogol en is een groepsproject waarbij studenten hun eigen betoverde plek moesten uitbeelden. Twaalf prenten werden verzameld en uitgegeven in een A5-formaat zine van 28 pagina's.

Steve Michiels en de studenten BA3 realiseerden dan weer een zine van 32 pagina's dat werd gedrukt op de RISO-printer in een oplage van 50 edities.

Workshop

Alexander Robyn, LUCAalumnus en Gabri Molist, LUCAdocent, stonden in voor de workshop Zine Lab en Zine Club.

Fotografie: Izra Marie Jans

Workshop Zine Lab & Zine Club

Awards

Tijdens Zine Happening werd ook de Plastieken Plunk uitgereikt. De Plastieken Plunk (voorheen Grote Prijs voor de Kortstrip) is een stripprijs die jaarlijks wordt uitgereikt.

De prijs ging dit jaar naar Saylon Karo met Elke Dag Goelag, een strip gebaseerd op de mythe van Sisyphus. Het verhaal gaat over een bewaker en een gevangene in een goelag die tegenover elkaar worden geplaatst in een uitzichtloze situatie. Ze willen ontsnappen, maar ze beslissen uiteindelijk om dat toch niet te doen. Kaylan Saro doet momenteel zijn Master aan LUCA School of Arts Brussel. 

Video

ORGANISATIE

ZINE HAPPENING is een initiatief van Les VoiZines aka Valentine Gallardo, Letizia Acosta en Jana Vasiljević en wordt gesteund door Literatuur Vlaanderen, Cultuur Gent, LUCA School of Arts, De Krook, Stripgids.

Dit project werd gesteund met LUCA.breakoutmiddelen

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.