In de professionele bacheloropleiding Bouw van campus Sint-Lukas Brussel word je opgeleid tot bouwdeskundige. De opleiding combineert een grondige technische vorming met een hoge dosis praktijkervaring. Hierdoor studeer je af met het uitgelezen profiel om meteen aan de slag te gaan in de bouwsector. De succesformule blijkt elk jaar opnieuw uit de uitstroom van onze afgestudeerden.
Je kan de opleiding volgen in dagonderwijs als reguliere student,
in dagonderwijs via een VDAB-traject,
of via afstandsonderwijs als werkstudent
In de driejarige professionele bachelor Bouwkunde wordt alle praktijkkennis gradueel opgebouwd:
In de theoretische vakken komt het administratieve aspect van een bouwproject ruim aan bod. Je raakt geroutineerd in het opmaken van planningen, bestekken, meetstaten en kostenramingen. Daarnaast leer je ook werken met Building Information Modelling, kortweg BIM, een werkmodel dat in de Belgische bouwmarkt snel terrein wint.
Studiereizen naar München, Basel, Berlijn, Barcelona en andere boeiende steden verrijken je verworven inzichten en kennis.
In het tweede en het derde jaar loop je stage. Tijdens deze stages leer je niet alleen om je technische bagage toe te passen in de praktijk, je legt ook belangrijke contacten met het werkveld. Je eigen docenten zijn als architect of bouwkundig ingenieur nauw betrokken bij bouwprojecten over heel Vlaanderen. Deze jarenlange expertise geven ze door tijdens hun lessen. Tijdens de aanvullende werfbezoeken en lezingen zijn het externen met praktijkervaring die hun kennis delen. Nieuwe evoluties volg je op de voet. Experts binnen en buiten de hogeschool diepen thema’s uit zoals duurzame woningen en recente bouwmaterialen.
Het studieprogramma van de gewone dagstudent heeft drie jaren en zes semesters. In elk semester staat een praktijkgebonden opleidingsonderdeel centraal. Onderstaand overzicht van je vakken geeft je de studiepunten of het ‘gewicht’ van de vakken. Het overzicht is opgedeeld in leerlijnen en semesters.
Onderstaand schema geeft je een overzicht van het hele academiejaar.
Wil je meer weten over de vakken die je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
In het derde jaar kan je internationale ervaring opdoen tijdens een Erasmusuitwisseling door het eerste semester aan een buitenlandse hogeschool te volgen. Zo’n verblijf in het buitenland in een ander onderwijssysteem is bijzonder leerrijk en maakt je opleiding nog boeiender.
“Een groot voordeel van de bouwopleiding van LUCA is dat je niet gepusht wordt in een bepaalde richting. Je wordt vrijgelaten om je stage af te leggen in het gebied dat je het best ligt. Dat kan op een werf zijn, maar ook in een bureau als tekenaar of verkoper. Wat ik ook echt tof vind, is dat er dankzij onze kleine klasgroepen een goeie band is tussen de studenten onderling maar ook tussen docenten en studenten. Als je naar de les komt tenminste (lacht). En dan is er iets dat echt geen enkele andere bouwopleiding te bieden heeft en dat is de locatie, dichtbij het centrum van een grootstad. Super, zowel op educatief, cultureel, als op recreatief vlak!”
Stijn Goeminne (student)
Al vele jaren heeft Vlaanderen een structureel tekort aan bouwkundigen. Het is één van de grootste knelpuntberoepen. Daarom ging LUCA een bijzondere samenwerking aan met VDAB.
Je kan als werkzoekende je bijscholen voor een job als werfleider, calculator of technisch tekenaar. Je behaalt het vereiste diploma via de drie jaar durende bacheloropleiding Bouwkunde van LUCA en behoud je uitkering. Zo verwerf je de competenties én het vereiste diploma, zonder inkomensverlies.
De opleiding via VDAB volgt hetzelfde lesprogramma als de opleiding Bouw in dagonderwijs.
Meer info over het VDAB-traject
Extra info over de werking van het traject van VDAB vind je op vdab.be/mijnvdab/opleidingen. Voer je keuze van opleiding in, vink "werkzoekende" aan bij "doelgroep", klik het veldje "alle zoekopties" open, klik daar bij regio "Brussel" aan en je komt op de juiste pagina.
Je kan gebruikmaken van de computers in onze leslokalen. Toch is een eigen laptop aan te raden. Aangezien je moet werken met tekenprogramma’s zoals Revit kijk je best eens naar de system requirements. Alle software die je nodig hebt tijdens je opleiding wordt aangeboden via Academic software. Dit pakket kan je op drie verschillende computers installeren.
Hoeveel kost de opleiding?
Voor elk studiepunt betaal je 11,4 euro. Daarnaast betaal je 200 euro extra studiekosten per academiejaar. Hierin zit het gebruik van de Acadamic software begrepen. Een academiejaar met een volledig studieprogramma komt ongeveer neer op 900 euro.
Ben je minder sterk in theorie of wil je snel aan de slag na een verkorte opleiding? Dan kan je de opleiding Bouwkundig Assistent volgen. Tijdens deze modulaire opleiding krijg je een degelijke bouwkundige vorming met veel aandacht voor de bouwtechnische aspecten, bouwkundig tekenen en projectbeheer. Hiermee bereid je je perfect voor op een job als bouwkundig tekenaar of als adjunct-werfleider. Wil je de bacheloropleiding later toch volledig volgen, dan heb je vrijstellingen voor de vakken die je met succes hebt afgelegd.
Contacteer ons.
Johan Meesen – Coördinator
johan.meesen@luca-arts.be
+32 225 11 00
Campus Sint-Lukas
Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00
info.sintlukas@luca-arts.be
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.
In het kader van ons algemeen Kwaliteits-kader KOPERA stellen wij graag alle Kwaliteitskenmerken van de opleiding Bouw samen met de proces-planning aan je voor op de pagina onderwijskwaliteit.
Concrete cijfers van deze opleidingZeker van een job
Dankzij de grondige technische vorming en de hoge dosis praktijkervaring die je meekrijgt tijdens de opleiding, ben je na je studies breed inzetbaar in de hele bouwsector. Omdat er een groot tekort is aan dit profiel kan je gegarandeerd meteen aan de slag.
Onze afgestudeerden vinden na hun opleiding onmiddellijk een job als
Uit cijfers van VDAB blijkt zelfs dat 99% van de professionele bachelors Bouw binnen het jaar werk heeft. Daarmee behoort onze opleiding tot de top 10 van de meest begeerde diploma’s op de arbeidsmarkt. Bijna 100% garantie op werk, er zijn weinig opleidingen die dat kunnen beloven.
Er zijn heel wat vacatures binnen de bouwsector. Alleen al via VDAB vind je een uitgebreid overzicht. Ook op onze vacatureblog kan je terecht voor interessante jobaanbiedingen in de bouwsector.
Voortzetten studies - schakelprogramma naar een masteropleiding
Wil je na je opleiding nog verder studeren, dan bestaan er heel wat mogelijkheden. Zo kan je onder andere overschakelen naar een masterdiploma Architect of Industrieel Ingenieur Bouwkunde in één tot twee jaar.
Meer info hierover vraag je best op bij de instellingen die deze masteropleidingen organiseren. De mogelijke trajecten die je kan doorlopen vind je ook terug op deze pagina.
Een verrassend veelzijdige job
"Na enkele interims ben ik bij de Brandweer van Brussel beland. Ik vond er als preventie-assistent een job die verrassend veelzijdig en uitdagend is. We geven adviezen bij milieu-, uitbatings- en stedenbouwkundige vergunningen, mijn job brengt me dan ook overal. We bestuderen niet alleen plannen, maar ook gebouwen, stookplaatsen en sites. Mijn opleiding Bouw was ideaal: de kennis van gebouwen, hoe ze gezet worden … het kwam al allemaal van pas."
- Vincent Mendes Neves, preventie-assistent bij de brandweer
Kreeg je minder dan vier uur wiskunde tijdens je secundaire studies? Heb je twijfels over je wiskundeniveau? Dan kan je via Toledo een online herhalingscursus wiskunde volgen.
Ook studenten die enkel hun kennis willen opfrissen zijn meer dan welkom. De cursus is bovendien gratis. Op die manier kan iedereen nog voor de start van het academiejaar goed voorbereid aan de opleiding beginnen.
Wie interesse heeft voor deze cursus krijgt na een mail naar johan.meesen@luca-arts.be met onderwerp “Herhalingscursus Wiskunde” de nodige instructies om toledo-toegang te bekomen als gast-gebruiker.
Wil je minder dan drie jaar studeren of ben je minder sterk in theorie, informeer dan naar de opleiding voor Bouwkundig Assistent (dagonderwijs) of de modules Werfleider of BIM coördinator (avondtraject) die we ook organiseren.
Ons alternatief op het klassiek dagonderwijs
Je kan de opleiding Bouw ook volgen via afstandsonderwijs. Hierbij krijg je een flexibel studietraject, afgestemd op het werkritme van iemand die professioneel actief is. De klassieke lessen worden vervangen door een combinatie van digitaal onderwijs, zelfstudie en opdrachtgestuurd onderwijs. Heb je vragen, dan kan je altijd terecht bij de docent, online of tijdens de maandelijkse contactmomenten. Naast de traditionele cursusnota's en de bijkomende informatie die via Toledo wordt aangeboden, zijn verschillende colleges volgbaar via filmopnamen.
Alle beschikbare informatie wordt via de digitale leeromgeving Toledo doorgegeven en aangekondigd.
Het studieprogramma is opgedeeld in 2deel trajecten (BIM-coördinator of Werfleider) verdeeld over vier jaren of acht semesters.
Na het behalen van de credits voor de basismodule van een deeltraject ontvang je reeds een getuigschrift voor dit traject. De vervolmaking geeft u het volwaardige diploma prof bach in de bouw.
Onderstaand schema geeft je een overzicht van de vakken.
INSCHRIJVEN voor afstandsonderwijs.
Waar staan onze opleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.
Infomomenten over alle bachelor - en masteropleidingen in Brussel:
De docenten die jullie begeleiden bij de opleiding zijn stuk voor stuk specialisten in hun vakgebied en zijn naast hun taak als docent ook nog allemaal actief in het werkveld.
Ze zijn als architect of als ingenieur betrokken bij bouwprojecten over heel Vlaanderen. Ze kennen de bouwwereld van vandaag dus erg goed en doorspekken hun lessen met voorbeelden uit de praktijk. Hun ruime professionele ervaring garandeert bovendien een breed gamma aan expertise.
Docenten
Opleidingshoofd: arch. Peter Gillis
Architecten: Tijl Beyl; Filip De Mulder, Quinten Foccaert, Peter Wyndaele, Sigrid Decramer
Ingenieurs: Christophe Ryckeboer, Kris Cverle, Peter Seynaeve, Gert Van Tichelen, Johan Meesen
Landmeter: Freek De Hovre
Wiskundige: Walter Mommaerts
Filosoof: Johan Teirlinck
Bedrijfsleider: Patrick Coucke
Privacy - LUCA School of Arts vzw - Paleizenstraat 70 - 1030 Brussel - BTW BE 0456.758.944 - RPR Brussel