-
-

Morpho Antwerpen

Double voiced

FilmscreeningTentoonstelling

LUCA wordt bijzonder mooi vertegenwoordigd op Contour 10 met een symposium en een tentoonstelling die zijn gegroeid uit een onderzoeksproject, een première voor alumna Mieriën Coppens en het feit dat de biënnale gecureerd wordt door partner Auguste Orts vzw.

Tentoonstelling

08.09 tot 19.11.2023, Extra City Antwerpen

Samengesteld door Auguste Orts & Kunsthal Extra City

Double Voiced brengt het audiovisueel werk van vier kunstenaars samen in een gedeelde scenografie. Centraal in hun werk staat de observatie van mensen, plaatsen en gewoonten. De tentoonstelling bevraagt hoe zelfbeelden en identiteit worden uitgevoerd en geconstrueerd, en kijkt naar de alledaagse gewoonten en objecten die deze beelden definiëren. Ze betreedt zowel de huiselijke ruimte als landschappen, luistert naar de menselijke stem en de natuur en koestert vrouwelijke rolmodellen. De werken van de kunstenaars vormen samen een collectief patchwork van stemmen. Elke protagonist wordt hierdoor afzonderlijk versterkt en sociaal en politiek geactiveerd.

Zoals de vier kunstenaars elkaar ondersteunen binnen hun gedeeld productie-en distibutieplatform, elephy, resoneren hun werken met elkaar wanneer ze worden gepresenteerd in één ruimte. Ze delen een fascinatie voor de materialiteit van film en de tactiliteit van geluid, wat bijdraagt aan de zintuigelijke atmosfeer die de tentoonstellingsruimte kleurt. De speelse, veelzijdige scenografie nodigt je uit om hun individuele artistieke praktijken te ontdekken en de onderlinge inhoudelijke verbanden te verkennen.

__

Double Voiced is een coproductie van Kunsthal Extra City en CON10UR. De Contour Biennale voor Bewegend Beeld in Mechelen is toe aan de tiende editie en begeeft zich voor het eerst buiten haar stadsgrenzen.

Scenografie: Yuichiro Onuma

__

Met de genereuze ondersteuning van:

Stad Antwerpen, Vlaanderen, SD Worx, Auguste Orts, Elephy, Nona Kunstencentrum, LUCA School of Arts, KASK & Conservatorium, CON10UR

Nog op Con10ur

Première voor Magré Tout

Nog tijdens Contour gaat Malgré Tout in première. Malgré tout is een verzameling korte films van #LUCAalumnus Mieriën Coppens en Elie Maissin. Zij belichten de schrijnende, dwingende actualiteit van mensen zonder papieren. Hun ingetogen, poëtische filmtaal evoceert uiteenlopende individuele en collectieve manieren van communiceren: in verschillende gesproken talen, met de stille taal van het lichaam, met een omgeving.


Curator Auguste Orts

Opvallend ook is dat dit de eerste editie is die gecureerd wordt door kunstenaars. Contour werkt hiervoor samen met Auguste Orts vzw. Auguste Orts vzw is een productie- en kunstenaarsplatform dat geleid wordt door vijf videokunstenaars. Een groot deel van hen zijn alumni en (gast)docenten van LUCA.  Auguste Orts verenigt generaties en stijlen en geeft zo een uitstekend beeld van de kwaliteit en diversiteit binnen de hedendaagse Artists’ Moving Image. 

Meer: Auguste Orts