Educatieve masteropleiding
2 jaar / 120 studiepunten
Campus Leuven / Lemmens

Een Educatieve master is bijzonder omdat hij artistiek én educatief is. We geloven dat je een completer acteur of muzikant wordt door jezelf te ontwikkelen als educator, kunst af te stellen op doelgroepen en trajecten aan te gaan met lerenden. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Heb je al een masterdiploma in de Kunsten? Klik dan meteen door naar de verkorte educatieve masteropleiding (60 sp.) van Edu by LUCA. 

Drama en Muziek

Binnen de Educatieve master Muziek en Podiumkunsten (120 studiepunten) volg je de afstudeerrichting Drama of Muziek. De afstudeerrichting Drama heeft slechts 1 traject. Binnen de afstudeerrichting Muziek volg je, afhankelijk van je bacheloropleiding, een van de vijf trajecten. De inhoud van de artistieke hoofdvakken en specifieke vakdidactiek verschilt per traject: Compositie, Directie, Instrument/Zang, Jazz, Muziekpedagogie (omvat ook Muziektherapie in het verkorte traject).

Curriculum

Je streeft naar meesterschap in je discipline, de basis van je loopbaan als leraar-kunstenaar. Daarnaast is er een pakket theoretische vorming in functie van het leraarschap, vakdidactiek en stage. Je rondt de opleiding af met een artistiek-educatieve masterproef.

De opleiding start met een inleidend pakket van 15 studiepunten:

  • kunsteducatief project (6 studiepunten)
  • verkennende stage (3 studiepunten)
  • inleiding in kunsteducatie (6 studiepunten)

Je kan deze vakken al (deels) opnemen tijdens je bachelor aan LUCA, of volgen in het keuzeluik in de loop van de Educatieve master Muziek en Podiumkunsten.

Je kan je studietraject sterk personaliseren dankzij de keuzevakken binnen én buiten de hogeschool. Hierdoor diep je zowel je artistieke als educatieve bagage verder uit. Het hogeschoolbrede keuzepakket maakt cross-over tussen kunstdisciplines mogelijk.

Internationale sprekers en seminaries nodigen je uit om je blik te verruimen. Dankzij het Erasmusprogramma van de EU kan je een semester in het buitenland doorbrengen. 

Je kan het programma bekijken in de studiegids. Heb je al een masterdiploma, dan volg je enkel het verkorte programma  (60 studiepunten).

Sociaal artistiek Drama project met de Figuranten in Menen

Foto's: Samenspelproject studenten Muziek / sociaal-artistiek project Drama met De Figuranten in Menen

Je docenten

Je docenten zijn stuk voor stuk ervaringsexperts in kunsteducatie en zijn zelf actief als acteur, leraar, muziekpedagoog, workshopleider, coach, muzikant … Ze stellen jouw groeiproces centraal en staan je als coach bij om je eigen oplossingen te bedenken. Ze brengen de laatste inzichten uit de praktijk mee naar de opleiding en faciliteren het uitbouwen van je eigen netwerk.

Bijna alle opleidingsonderdelen worden individueel of in relatief kleine groepen onderwezen. Er is veel ruimte voor persoonlijk contact, individuele gesprekken en feedback. Voor sommige opleidingsonderdelen werkt de hogeschool samen met partners binnen de Associatie KU Leuven. Vele docenten doen binnen de onderzoekseenheid Music & Drama actief onderzoek naar muziek-, drama- en kunsteducatie.

Het team educatie bestaat uit Bert Appermont, Helen Borremans, Lierin Buelens, Tine Castelein, Thomas De Baets, Jelle De Grauwe, Thomas Geudens, Lut Goetschalckx, Bram Kelchtermans, Geert Kestens, Jaap Kruithof, Mathias Moors, Pieter Nevejans, Bart Spanhove, Loes Vandewalle, Jan Verbeeck en Filip Verneert. Afhankelijk van je traject en keuzevakken krijg je les van nog heel wat andere docenten aan onze hogeschool.

Waar heb je les?

Campus Lemmens

Campus Lemmens is gelegen in een groene long aan de rand van de stad Leuven, op een boogscheut van het historisch, cultureel en academisch stadscentrum. 

De campus is meer dan een gebouw voor vijfhonderdvijftig studenten. Het is een boeiende biotoop voor podiumkunstenaars, waar nieuwe ideeën groeien en waar van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gerepeteerd wordt. Bovendien is het met haar vele muziek- en theatervoorstellingen ook een echt cultureel centrum.

Op campus Lemmens kan je tijdens de week van ’s morgens tot ‘s avonds terecht in meer dan tweehonderd les-, studie- en repetitielokalen. Dat is uniek in Vlaanderen. Het zorgt ervoor dat onze campus de hele dag bruist. Daarnaast telt de campus zeven concertzalen, een theaterzaal en een opnamestudio.

De bibliotheek, ruim en lichtrijk, bevat 60 000 boeken en partituren.

OPEK

Het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) is een bruisende culturele site aan de Vaartkom in Leuven waar verschillende kunstdisciplines, zoals dans, theater, beeldende kunsten, literatuur en fotografie elkaar ontmoeten. Verschillende belangrijke kunsteducatieve partners (Mooss, Wisper, Artforum) hebben er hun uitvalsbasis. Deze unieke samenwerking biedt studenten uitgebreid contact met het werkveld.

In OPEK heeft LUCA een eigen theaterstudio inclusief balletvloer en opbergruimte ter beschikking. OPEK fungeert als repetitieplek en als uitvalsbasis voor de samenwerking met de aanwezige theatergezelschappen en kunsteducatieve organisaties. Voor voorstellingen/events kan LUCA ook gebruik maken van de theaterzalen.

Na je studie

Onderwijs

Als afgestudeerde educatieve master heb je lesbevoegdheid in het leerplichtonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs. Mogelijk kan je ook in andere onderwijsniveaus terecht. 

De leraren van LUCA zijn zeer gewild in de sector: ruim 40% van de Vlaamse leraren in de kunsten studeerde ooit aan de LUCA-campussen van Leuven of Gent.

Brede inzetbaarheid

Je behaalt een artistiek masterdiploma dat tal van andere deuren voor je opent. Vele van onze studenten gaan aan de slag in de brede kunsteducatieve sector: educatieve diensten van concerthuizen, de amateurkunstensector, de sociaal-artistieke sector, het jeugdwerk en de volwassenenvorming. Je gaat aan de slag als acteur, uitvoerend musicus, schrijver, componist, theatermaker, cross-overkunstenaar, artistieke coach, ondernemer in de kunsten, arrangeur …

Verkort traject

Edu bundelt de verkorte lerarenopleidingen aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES. Je vindt alle informatie over onze verkorte educatieve master op edu-leraar.be.

Starten

Je dient te voldoen aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >

Om te starten in de Educatieve master Muziek en Podiumkunsten beschik je verder over een bachelordiploma Muziek of Drama. Wie dit aan LUCA behaalde, kan rechtstreeks instromen. Voor andere Vlaamse en buitenlandse bachelordiploma's organiseren we driemaal per jaar een assessment.

Behaalde je reeds een masterdiploma Muziek of Drama, dan kom je in aanmerking voor het verkorte traject. Voor het verkorte traject is geen assessment nodig als je over een Vlaams diploma beschikt. Behaalde je een masterdiploma buiten Vlaanderen? Neem dan via het mailadres hieronder contact met ons op.

Studenten die reeds een Educatief bachelordiploma secundair onderwijs: Muzikale Opvoeding hebben, kunnen via een verkorte bachelor Muziekpedagogie van 60 sp.  instromen. Studenten die over het Nederlandse diploma Docent Muziek beschikken, kunnen rechtstreeks instromen in de Educatieve master traject Muziekpedagogie.

Heb je hierover nog vragen of beschik je over een ander relevant diploma dat hierboven niet wordt vermeld? Contacteer educatie.leuven@luca-arts.be voor meer informatie.

Meer info op luca-arts.be/toelatingsproeven.

Kom langs

Benieuwd hoe het er in de opleiding Muziek aan toe gaat? Op de opencampusdag krijg je alle informatie die je nodig hebt. Daarnaast kan je proeven van de opleiding tijdens de open lessen en kan je een toonmoment meepikken.

Nog vragen?

Je kan de coördinator en de docenten van de opleiding contacteren via educatie.leuven@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Gerelateerde opleidingen