Hoe kunnen we een nieuw tijdperk omarmen — het Symbioceen — waarin mens, natuur en technologie in harmonie samenleven? Studenten Design for Impact (LUCA School of Arts) en Interieurarchitectuur (KU Leuven) gingen op ontdekking in De Meubelfabriek en De Boerse Poort in Gent. Ze doken diep in de levende systemen, sociale structuren en verborgen verhalen van deze plekken. Met een open oor voor onzichtbare en meer-dan-menselijke stemmen—dieren, planten, water, én mensen—onderzochten ze hoe we echt kunnen luisteren naar wat deze wereld van ons vraagt.
Dit onderzoek mondt uit in een publieke dialoog op 16, 17 en 18 mei tijdens het festival Openbare Werken van Tot in de stad!
Van harte welkom om samen met ons te ontdekken hoe we het nieuwe tijdperk van het Symbioceen kunnen omarmen. Toegang is gratis.
Renée en Ieme
Huhn wa? gaat over het niet weten en over onze gevoelens daarbij. Allemaal lege termen en vage thema's. Duurzaamheid…wat? Daar hebben we ook gevoelens bij. Met Huhn wa? delen we die kwetsbaarheid, we staan stil bij het niet weten en maken ruimte voor ons gevoel. Wij als jonge ontwerpers zijn op zoek naar wat betekent duurzaamheid voor mij? Geen idee dus laten we daar even bij stilstaan.
Klankspoor nodigt je uit om stil te staan bij wat je niet hoort. In het hart van de Brugse Poort nemen we je mee op een zintuiglijke reis langs verdwenen geluiden en niet-gehoorde stemmen. Deze meeslepende geluidsinstallatie laat je luisteren naar wat ooit klonk – en misschien weer zou moeten klinken. Kom luisteren. Kom herontdekken.
In samenwerking met auditieve kunstenorganistie aifoon
We delen de stad niet alleen met andere mensen, ook bomen leven hier. Maar ken je deze buren wel echt? Kun je een boom begrijpen, ervaren en graag zien? Kom op bezoek bij een cederboom en laat je meevoeren in zijn wereld. Hij heeft geen wifi en toch ga je naar huis met een betere connectie.
Tussen alle prikkels en drukte nodigt Slow Me Down je uit tot vertraging. Een stoel wacht op je. Niet om iets te doen, maar om even te zijn. Je leunt. Je kijkt. Je luistert. Gericht naar een muur — een grens, een aanwezigheid, misschien wel een spiegel. De natuur fluistert zacht. Ze opent ruimte — voor jezelf, voor wat leeft, voor alles wat anders ongezien blijft.
Aan de poort van de Meubelfabriek begint een audiobegeleide ervaring die je uitnodigt om te luisteren met je hele lichaam. Stap voor stap ontvouwt zich een andere manier van voelen en kijken: één waarin de meubelfabriek niet enkel een plek is, maar iets wat ademt, beweegt en aanwezig is. Zo ontstaat ruimte om je eigen mens-zijn even los te laten en je te verplaatsen in het meer-dan-menselijke perspectief van deze plek.
Wat doet jou veilig voelen op een plek? Een vraag die ik stel aan dierbaren en onbekenden. Want het gevoel van thuis voelen, is een zaligheid die ik iedereen toe wens. Dat je mag thuis komen op plekken waar vrijheid met je mee fladdert, mensen je eindeloos inspireren en je omringd wordt met bergen vol sentiment. Een plek waar je écht gelukkig bent. Laten we samen veilig zijn.
Een installatie als een fluistering van twijfel. In een wereld die voortdurend verschuift, ademt deze installatie de vragen van twintigers. Onuitgesproken onzekerheden worden hoorbaar, tastbaar. Kruip in hun gedachten, voel hun verwarring, hun hoop.
Laat je raken, laat iets achter. Want soms is het dwalen waardevoller dan het antwoord.
In een kwetsbaar evenwicht verbeeldt deze installatie uit restmaterialen van de Meubelfabriek de balans tussen geven en nemen.
In Atelier (B)UIT duiken kinderen de natuur in en ontdekken we hoe mens en natuur met elkaar verbonden zijn. We voelen de grond onder onze voeten, speuren naar de kleinste bewoners en luisteren naar de verhalen die de natuur ons te vertellen heeft. Daarna gebruiken we onze verbeelding om samen een plek te bouwen waar mens en natuur samen kunnen spelen, groeien en voor elkaar zorgen.
Een wandeling met verschillende stops op de site van de Boerse Poort. De wandeling is gelijk aan een cyclus, waarvan de eerste en laatste stap hetzelfde punt zijn en waar ook een ritueel plaatsvindt. Ook iedere stop vraagt om een actie/activiteit/...
Vertrekkend vanuit de leefgewoonten van het roodborstje ontwierpen we een opwaartse spiraal die veiligheid, overzicht en stilte biedt. In beschutte cocons kunnen mensen zich verbinden met voedsel (met aandacht), eenvoud en ruimte voor contact of afzondering. Zo ontstaat een gedeelde plek waar mens en vogel samen groeien in een ritme van zorg en vernieuwing.
Een ritueel waarbij modder wordt gekneed met de blote handen, en zo connectie ontstaat met de natuur. Tijdens dit proces wordt in rust nagedacht of iets verteld aan de medemens. Vervolgens wordt er zaadjes in de modderbol gedaan die dan geplant kan worden.
Dit onderzoek werd uitgevoerd door studenten Design for Impact (LUCA School of Arts) en Interieurarchitectuur (KU Leuven) in de
Noteer dat op de Boerse Poort enkel fietsen toegelaten zijn, geen gemotoriseerd verkeer. Ook graag geen auto’s op de aarden toegangsweg naar het hekken. Parkeren kan in de Mahatma Gandhistraat (betalend) of op de Drongensesteenweg.
Presentatie van het onderzoek gebeurt tijdens het festival Openbare Werken van Tot in de stad!, een samenwerking tussen VIERNULVIER, de Koer, Kunsthal Gent, Manoeuvre, CAMPUSatelier, Jong Gewei, KASK & Conservatorium School of Arts en LUCA School of Arts.
Met de steun van VLAIO - Flanders Innovation & Entrepreneurship
In het kader van het Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek Creating Conditions for Change
Hoe duurzaam is LUCA? Wat kunnen we doen om onze voetafdruk te verkleinen, diversiteit te laten floreren en de meest aangename studie- en werkplek te creëren? The time is now!
LUCA gaat voluit voor duurzaamheid. Wil je meer weten over de Future Proef Award, voorbeelden leren kennen van circulair design in de meubelsector of bij schoenen, de opleiding ‘Design for impact’? Ga naar onze overzichtspagina!