09.02.2022

LUCA in de prijzen tijdens uitreiking Henry Van de Velde Awards 2022

Maar liefst tien projecten van docenten, studenten en alumni vielen in de prijzen waarvan twee Golden Awards. De felbegeerde Lifetime Achievement Award werd weggekaapt door docent Productdesign Wim Segers.

Henry van de Velde Golden Awards

LUCA-alumnus Wim Segers

Gold Award Life Achievement

Wim Segers


Zijn heel eigen signatuur heeft Wim Segers ietwat paradoxaal aan het ontbreken van een al te opzichtige signatuur te danken. Hij is alumnus van de opleiding Productdesign aan LUCA campus C-mine en heeft door zijn aanpak ettelijke bedrijven internationaal op de kaart helpen zetten.

LUCA-docenten Wim Forceville & Thomas Meynen

Gold Award Digital Product

BabelAr

BabelAR is een multilinguïstisch puzzelavontuur in Augmented Reality (AR). De game leert kinderen tussen 7 en 12 jaar oud de waarde van de talen die ze spreken (of niet spreken) en versterkt hun taal- en cultuurbewustzijn. Het spel maakt deel uit van de toolkit VirtuaLApp en kan momenteel gratis gespeeld worden in 14 talen.

Henry van de Velde Awards

Andere projecten waarbij LUCA-alumni betrokken zijn,  werden bekroond met een zilveren of een bronzen award, ontdek hier welke.

Pars Pro Toto met Batterij Inzamel Recipiënten

Silver Award Business Innovation

Pars Pro Toto hield de volledige Bebat-inzamelketen onder de loep en ontwikkelde een reeks nieuwe recipiënten en procedures om het inzamelproces veiliger, slimmer én makkelijker te maken. Stalen vaten, een slim transportdeksel en een actief Internet of Things (IOT)-gestuurd monitoringssysteem zorgen voor een geoptimaliseerd ophalingssysteem.

Studio Dott met 12work

Bronze Award Business Innovation

Met 12work wil de stad Mechelen komaf maken met de drempels in het klassieke recruteringsproces. Dankzij een doorgedreven servicedesignaanpak werd elk mogelijk parcours van zowel de werkzoekende als de werkgever onderzocht en uitgetest.

Achilles Design met Aska Bike

Silver Award Consumer

Åska Bike is de ‘real deal’ op vlak van duurzaamheid. Een lange levensduur, lokale productie en een Europese toeleveringsketen gecombineerd met baanbrekende productietechnologie, productarchitectuur en design maken van deze speed pedelec een mooi alternatief voor de wagen.

Pars Pro Toto met Oyo Baby Monitor

Bronze Award Consumer

OYO Baby Monitor is een slimme monitor die mee waakt over pasgeborenen en peuters. De monitor volgt onder meer het ademhalingsritme, de temperatuur en lichaamspositie van het kind en toont deze data in real-time in de OYO-app. De monitor ziet er niet uit als een bewakingsproduct maar als een schattig babyproduct.

Onbetaalbaar met Materialisme met Emotie

Silver Award Environment

Elk product dat Onbetaalbaar met LUCA-alumni Wannes De Bruycker en Veerle Tytgat ontwikkelt, vertelt een eigen verhaal en biedt een zo ecologisch mogelijk antwoord op een concrete vraag. Onbetaalbaar is een denktank en een onderzoeks- en werkplek waarbij de focus ligt op hergebruik, toepassing van duurzame en circulaire materialen.

Klaas Verplancke met Poster House Campaign

Silver Award Graphics

Klaas Verplancke ontwierp illustraties en animaties voor een communicatiecampagne naar aanleiding van de heropening van het Poster House Museum in New York, na de eerste COVID-19 lockdown in 2020. De posters en animaties verschenen op alle 1.800 digitale billboards in de straten van New York.

Pjotr met Huisstijl van het GUM

Bronze Award Graphics

Huisstijl van het GUM

De stijl die Pieter Willems met Pjotr voor GUM ontwikkelde, is uitnodigend en toegankelijk en bevat referenties naar wetenschappelijke elementen. Het concept bestaat uit een reeks wetenschappelijke referenties en collages op basis van foto’s of scans van objecten uit de rijke collectie van het museum.

Roel Vandebeek met Space R

Silver Award Habitat

Space R

Kantoren op een snelle en tegelijk duurzame manier verticaal kunnen indelen én opnieuw indelen, was de uitdaging bij de ontwikkeling van Space-R. Het resultaat is een circulaire plug-and-play oplossing met profielen, panelen en deuren die makkelijk te plaatsen en te verplaatsen zijn, zonder blijvende schade aan het plafond en de vloer.

Alumni Textiel Sam Druant met Bite Me

Crafts Award

Bite Me

In haar werk levert Sam Druant een feministische kritiek op de in de Westerse cultuur ingebedde verhalen, genderrollen en seksisme waarmee vrouwen nog dagelijks geconfronteerd worden. Het tapijt Bite Me speelt met de historische vrouwelijke connotatie bij textiel, handwerk en zachte materialen.