MFA-verplichting voor studenten

MFA-verplichting voor studenten in het nieuwe academiejaar

 

Om de strijd tegen het groeiende gevaar van cybercriminaliteit en online aanvallen verder op te voeren, zal vanaf academiejaar 2023-2024 het gebruik van multifactorauthenticatie (MFA) met de KU Leuven Authenticator-app verplicht worden voor alle LUCA-studenten.

De afgelopen jaren werden talloze universiteiten en hogescholen in binnen- en buitenland het slachtoffer van een cyberaanval, die tijdelijk leidde tot volledige of gedeeltelijke opschorting van hun activiteiten en tot economische schade en reputatieverlies. Nadat verplicht MFA-gebruik in 2021 ingevoerd werd voor alle personeelsleden, wordt het gebruik nu ook verplicht voor studenten.

Heel wat studenten gebruiken vandaag KU Leuven Authenticator al op vrijwillige basis. De app is een makkelijke manier om het LUCA-wachtwoord te vervangen, én extra beveiliging toe te voegen.
 

De MFA-verplichting voor studenten wordt in 2 stappen ingevoerd:

  • Vanaf 1 juli 2023 zal MFA verplicht zijn voor elke nieuwe student die inschrijft aan LUCA. Bij het activeren van de account en het aanmaken van het wachtwoord zal er dus meteen gevraagd worden om ook KU Leuven Authenticator te activeren.
  • In de loop van november 2023 zal MFA verplicht worden voor alle andere studenten. 

In tussentijd kan een LUCA-student zelf al aan de slag met MFA via account.kuleuven.be/mfa.
 

Meer info
Waarom is het gebruik van MFA zo belangrijk?
Meer info over KU Leuven Authenticator
Aan de slag met KU Leuven Authenticator
Vaak gestelde vragen