26.06.2023

Studenten LUCA School of Arts ontwerpen eerste duurzaam, autonoom en polyvalent vaartuig

Bijna 100 studenten gaan aan de slag met opdracht van Smartship bv van Geert Dekleermaeker

De Gentse publieke ruimte wordt steeds meer ingenomen. 98 eerstejaarsstudenten Interieurvormgeving dachten op vraag van SmartShip bv na over een vaartuig dat duurzaam, autonoom en polyvalent is. De resultaten van die opdracht worden volgende week aan het publiek voorgesteld. Een van de werken werd geselecteerd om effectief te worden gebouwd en dat is ineens ook een Europese primeur. 

Het water als locatie voor duurzame socio-culturele evenementen? 

Kan een catamaran van drie op negen meter de plek zijn voor evenementen en activiteiten zoals een tentoonstelling, een muziekpodium, een studeerhub, een openluchtklasje, een ceremonieruimte  of een bibliotheek? En kan het bovendien ook de lokale economie steunen? Met die vragen werden 98 eerstejaarsontwerpers die Interieurvormgeving volgen bij LUCA School of Arts geconfronteerd. Het vaartuig moet bovendien van zonnepanelen voorzien zijn en hierdoor helemaal autonoom kunnen functioneren. Indien de studenten slagen om op die vragen een zinnig antwoord te formuleren dan zou dat een Europese première zijn.

Een selectie van de ontwerpen wordt maandag 19 juni voorgesteld aan het publiek. Een van de ontwerpen zal door Smartship bv worden gerealiseerd.

Persmoment

  • Op maandag 19 juni om 10u ontvangen vijf studenten je graag op het vlot en geven op het water tekst en uitleg bij hun maquettes en tekeningen.
  • locatie: Nelson Mandelapromenade, Gent

Het water is het laatste beetje vrije ruimte dat we nog hebben in Gent. Met deze opdracht willen we daar een sociale, maar ook duurzame invulling aan geven.

Geert Dekleermaeker, zaakvoerder Smartship bv

Een nieuwe invulling voor de groeiende vloot Gentse vlotjes

De opdracht kwam van Geert Dekleermaeker van SmartShip bv, een organisatie die de CO2 wil reduceren door transport op de waterwegen te promoten. Met dit project is Geert De Kleermaeker dus niet aan zijn proefstuk toe. Eerder ontwikkelde hij met VlotGent een aantal (zelfgemaakte!) vlotten die mensen een alternatieve manier geeft om Gent te verkennen. Hij is ook de drijvende kracht achter de Solar Shuttle, een vaartuig voor goederentransport dat 100% en enkel en allen op eigen zonne-energie vaart. Steeds meer bedrijven en organisaties zien in de vaartuigen van Dekleermaeker een duurzaam transportmiddel of een multi-inzetbaar platform dat probleemloos tot in het hart van de stad vaart. De  vloot van SmartShip bv is hierdoor ondertussen een herkenbaar en sympathiek zicht op onze waterwegen geworden. 

Water als inspiratiebron

Ook voor de Graduation Show van Interieurvormgeving was water het denkkader en het centrale thema. Voor hun bachelorproef ontwierpen de laatstejaarsstudenten een waterambassade. De studenten dachten na over het toenemende belang van water in de toekomst en hoe dit te vertegenwoordigen, werkten een programma uit en gaven dit ruimtelijk vorm.De waterambassade werd hiermee een ontmoetingsplek die geen land vertegenwoordigt maar het water. Interesse? De resultaten kan je bewonderen op 17 & 18 juni in kasteel Ter Beken in Mariakerke. 

De LUCA-opleiding Interieurvormgeving leidt jonge creatives op tot ruimtelijk ontwerpers die out of the box durven denkenDe invulling van het vlot dwong onze studenten geijkte denkkaders en conventionele oplossingen opzij te schuiven en op eigen wijze in te haken op een reële vraag.

Caro Vanden Hole, lector Interieurvormgeving LUCA School of Arts
Video
LUCA & duurzaamheid

Hoe duurzaam is LUCA? Wat kunnen we doen om onze voetafdruk te verkleinen, diversiteit te laten floreren en de meest aangename studie- en werkplek te creëren? The time is now! 

LUCA gaat voluit voor duurzaamheid. Wil je meer weten over Green Impact, circulair design, trage technieken, vegetale inkten, herbruikbare sets, makers die de uitstoot van hun project monitoren, podcasts over diversiteit, de opleiding ‘Design for impact’? Check dan onze overzichtspagina!