di 12.10.2021, 20u30 - 22u30
Concert

Presentatie Festivalessay 2021

LEZING Pieter Bergé - De leugens en de schaterlach. Sjostakovitsj’ geheime Stalinsatire

CONCERT studenten LUCA School of Arts o.l.v. Kurt Bikkembergs - Dmitri Sjostakovitsj: Anti-formalistische Rajok - Regie: Jos Verlinden

Solist: Johan Uytterschaut, bas

i.s.m. Festival 20/21

Dmitri Sjostakovitsj speelt dit jaar een hoofdrol in Festival 20·21. Logisch dus dat ook het festivalessay aan hem gewijd is. Centraal staat een totaal onbekend, maar heel intrigerend werkje van de componist: de Anti-formalistische Rajok, soms ook ‘De peepshow’ genoemd. In het grootste geheim rekent de componist daarin af met de beklemmende cultuurpolitiek van de Sovjets. Via een collage van muzikale en tekstuele citaten zet hij de grote Stalin en zijn kompanen te kijk – vol humor maar o zo bitter. 

Pieter Bergé ontrafelt deze opmerkelijke compositie. Tijdens de lezing schieten de studenten Muziek en Drama van LUCA hem daarbij te hulp. Als afsluiter krijg je de hele cantate te horen: Sjostakovitsj zoals je hem nog nooit gehoord hebt, maar altijd zal blijven onthouden.

Covid Safe Ticket

Wij werken vanaf heden voor onze concerten met Covid Safe Tickets. Dit laat toe in alle veiligheid en zonder mondmasker de concerten bij te wonen. Bij het binnenkomen van de campus zal u gevraagd worden uw Covid Safe Ticket voor te leggen, dit kan op je smartphone of op papier

LUCA in concert

Jaarlijks organiseert LUCA een 25-tal concerten. Zowel solorecitals, kamermuziek, koor- en orkestwerken als het grote symfonische repertoire uit een periode van meer dan vier eeuwen komen er afwisselend aan bod. 

Naast die concerten kan je ook regelmatig studenten aan het werk zien tijdens bachelor- en masterproeven en op concertproeven. Deze zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Spread the word