Traject in de bachelor Visual Design
Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

Een masterclass voor omdenkers / doeners / architecten / designers / wetenschappers / kunstenaars / economen …

Een opleiding, een festival

Design for Impact, een festival

Design for Impact, een opleiding voor omdenkers maar het had evengoed een festival kunnen zijn. Op de affiche staan impact experts als Wannes Van Giel, Lien De Ruyck, Maya Van Leemput, Tomas De Groote, Kristel Van Ael, Daan Annemans, Inge Ferwerda, Nathalie Goethals, Jill Mathieu, Adriaan Debruyne; pratend over Behavioural Design, Creatief Activisme, Systeemdenken, Futures Thinking, Theory of Change, Design Thinking...

Neem deel aan een intakegesprek op 30 september.

Zullen we de toekomst aantrekkelijker maken ?

Om verandering te zien, moet je anders kunnen kijken. Met nieuwe ogen naar oude problemen. De Professionele Masterclass ‘Design for Impact’ is er voor een nieuwe generatie omdenkers en samenwerkers — architecten, wetenschappers, psychologen, filmmakers, productontwikkelaars, kunstenaars, designers, economen… Mensen die begrijpen dat talent en expertise combineren werkt als een hefboom, als breekijzer met maatschappelijke waarde.

Van milieu over democratie tot gelijkheid en sociaal-economische evoluties, we geven je concrete projecten in handen die je in team aanpakt. Multidisciplinair, dus. Want in de crossover van expertises zit de vonk die tot verandering leidt.

Je leert jouw skills en die van je team inzetten om samen te werken aan maatschappelijke problemen. Niet op papier, wel in het veld. Je volgt workshops met experts en pioniers, doorloopt een design sprint en gaat op Impact Tour. Het doel: weten waar jouw kwaliteiten liggen en ze laten renderen door ze te vermenigvuldigen met die van je team. Dat alles terwijl je echte problemen aanpakt, je netwerk uitbouwt en het werkveld leert kennen. 

Video

‘Design for Impact’ is een masterclass voor een nieuwe generatie omdenkers en samenwerkers. Combineer jouw expertise met die van heel andere disciplines en je krijgt een vonk. Dat, plus inzicht in methodologieën die je anders leren denken en doen, is hoe je maatschappelijke problemen aanpakt.

Waar wij in geloven is wat je krijgt:

Soft is het nieuwe hard
Vaardigheden van de 21ste eeuw, de zogenaamde ‘soft skills’, staan centraal in deze opleiding. Creativiteit, samenwerken, communicatie en kritisch denken zijn voor ons de kern.

Doen is het nieuwe leren
We leren met twee voeten in de echte wereld, en werken met en voor professionals aan echte, complexe problemen.

Partners zijn de nieuwe mentors
Leren lukt beter in tandem. Want leren doe je bij en met mensen die je vertrouwt, die in jou geloven. Mensen die het goed met jou menen, eerlijk met je zijn en die achter jou staan, no matter what.

Een betere ik maakt een betere wereld
Werken aan de wereld is ook werken aan jezelf. Weten wat je graag doet, weten wat je goed doet en weten waar je naartoe wil: dat maakt jou een zelfbewuste en zelfzekere impact creative

Zo zag het er in 2021 uit
We gingen aan de slag met voedselafval en koffiegruis, ontwierpen een CO2-neutrale branding en zetten een campagne op over de impact van sociale media op de geestelijke gezondheid. Onder andere.

Je Planning van okt 2022 tot juni 2023:

WEEK 1: SOFT SKILLS
Team building met gezamenlijk project rond creatief activisme.

WEEK 2: DESIGN SPRINT
Van maandag tot vrijdag dompel je je onder in een maatschappelijke uitdaging en leer je al doende design thinking. We gaan in opdracht van Klimaatstad Gent werken rond de visualisatie van luchtkwaliteit.

DONDERDAGEN: INHOUDELIJKE SESSIES
Sessies met sprekers wiens expertise je meteen kan toepassen in je eigen project.

 • Theory of Change door Tomas De Groote (Sociale Innovatiefabriek)
 • Value Based Design door Daan Annemans (Altruis)
 • Omgaan met kwetsbare doelgroepen door Nathalie Goethals (iDrops)
 • Systeemdenken door Kristel Van Ael (Namahn)
 • Behavioural design door Wannes Van Giel (bigtrees)
 • Impact meten door Tomas De Groote (Sociale Innovatiefabriek)
 • Welke Impact Designer ben jij?  door Jill Mathieu (goodcopy.ink) 

IMPACT GATHERINGS
Ontbijtsessies verspreid over het jaar met inspirerende sprekers, waar je ook kennis maakt met de impact community. We verwelkomen je graag op onze Impact Gatherings.

PROJECTEN
Projecten die voor academiejaar 2022-2023 in de pijplijn zitten:

 • Samen met een onderzoekster van LUCA die verfplanten zal kweken op campus in Mariakerke, en met buurtbewoners nadenken hoe onderzoek/onderwijs iets kan betekenen voor de buurt
 • Samen met iDrops (sociale innovatie) bouwen aan een neuro-inclusieve stad
 • Luisterkunst organisatie aifoon werkte rond semantiek van geluid een geluidenatlas uit in samenwerking met blinden. Hoe kunnen we de impact van dit project vergroten door het te ontsluiten voor een bredere doelgroep van mensen die 'luisterblind' zijn?
 • Samen met Institute for Future (KULeuven) academisch onderzoek en bedenken van oplossing voor een ‘wicked problem’
 • Project met kunstenaarsduo Robbert&Frank Frank&Robbert : uitwerken van theatervoorstelling Table Dialogues voor en met vluchtelingen
 • Een gezamenlijk project waar de impact designers beslissen voor welk thema/doelgroep ze zich willen inzetten

Je docenten

Je wordt begeleid door een mix van professionals en docenten. Experts geven lezingen en workshops, schotelen je real-life cases voor, geven je toegang tot hun netwerk en fungeren als mentor. Daarnaast scherpt het LUCA team je soft skills aan en begeleiden we elke trainee in hun persoonlijke ontwikkeling.

De Impact Experts

Daan Annemans is ethisch digitaal designer bij Altruïs. Zijn missie luidt: 'designing for happiness'.

Daan studeerde Beeldende Vormgeving aan LUCA-arts Gent in de Digitale Studio, vervolgens behaalde hij een master in de Filosofie op de VUB. Hij doet onderzoek naar hoe we ethiek kunnen toepassen in design processen en hoe we als mensheid beter kunnen omgaan met het digitale. Van ethische web-creatie tot coaching workshops en campagnes, inspireert hij mensen tot altruïsme in de digitale samenleving.

Yonca Braeckman is de oprichter en CEO van Impact Shakers, een globaal impact ecosysteem dat maatschappelijke uitdagingen aanpakt via inclusief ondernemerschap. Ze is een missiegedreven ondernemer en investeerder in ondervertegenwoordigde ondernemers. Ze hielp mee het Belgische en Europese startup ecosysteem uitbouwen en  ze is een mentor vele internationale programma's zoals SXSW, Slush Tokyo, General Assembly, Guild Academy, Village Capital, Shapers Impact Capital en begeleidde vele startups op hun eerste stappen in het buitenland. Ze bouwde een nieuwe smart city hub in Gent, Watt Factory. Ze zetelt in de Raad van Bestuur van verschillende non-profits en is de curator van TEDxGhent en de Techstars Startup Digest Reading List over Impact Entrepreneurship. Haar missie is om impact ondernemerschap inclusief te maken.

Tomas De Groote is impact-expert bij de Sociale InnovatieFabriek. De Sociale InnovatieFabriek accelereert en promoot sociale innovatie en dito ondernemerschap in Vlaanderen en Brussel. Tomas stond mee aan de wieg van Impact Wizard, een online tool waarmee organisaties hun maatschappelijke impact kunnen meten en monitoren. Als procesmanager begeleidt hij sociaal innovatoren en sociaal ondernemers rond impact, social business modelling, financieringsmix, en schaalscenario’s. Voor zijn start bij de Fabriek werkte hij als zakelijk coördinator en beleidsmedewerker in het sociaal-cultureel werkveld. Tomas haalde een master in de Psychologie (KULeuven) en de Filosofie (UGent).

Nathalie Goethals is creatief directeur en bezieler van iDROPS en gepassioneerd door het ontwikkelen van nieuwe projecten binnen de zorg. Ze heeft het hart op de tong en is een koppige doorzetster. Nathalie is zich meer dan 10 jaar geleden gaan verdiepen in innovatie en de daarmee gepaard gaande processen en methodologieën wegens het ontbreken van een hands-on aanpak in Vlaanderen en het achterop hinken in vergelijking met Scandinavische en de Angelsaksische landen. Vanuit deze diepgaande interesse heeft zij geleidelijk aan een expertise opgebouwd die zich  verder heeft vertaald in het opstarten van iDROPS in 2010.

Het LUCA Impact Team

Een team dat streeft naar een nieuwe kijk op onderwijs door het creëren van een warme, ondersteunende en toekomstgerichte co-learning omgeving in nauwe samenwerking met creatieve agentschappen, organisaties en lokale overheden.

Ingwio D'Hespeel is aanspreekpunt en coördinator van het Design for Impact programma en zal mee de Impact Design Student Teams begeleiden. 
Hoewel Wio’s lesgeven de laatste jaren vooral focuste op ui/ux, design thinking en idea generation, ziet hij zichzelf niet als expert in een specifieke design tak. ‘Mijn specialisatie is niet specialiseren,’ hoor je hem vaak zeggen. ‘Mijn favoriete plek is op het kruispunt waar verschillende disciplines elkaar ontmoeten’. Wio heeft een achtergrond als ingenieur architect, was lang docent in een IT-opleiding, is gefascineerd door fysica, dompelt zich graag onder in immaterieel erfgoed, blikt terug op een bescheiden -ahum -  ‘quarter century musical career’, bereidt een onderzoek voor rond 'creativity in lucid dreams', heeft een onblusbare passie voor onderwijsinnovatie, enz… Kruispunten genoeg dus!

Partners

Samen maak je meer impact! Daarom bouwen we hard aan een enthousiast en divers impact netwerk: creatieve agencies, impact organisaties, acceleratoren, sociale ondernemers, startups, lokale overheden, andere opleidingen, ...

Waar heb je les?

Na je studie

Future of Design

​We geloven dat de designers van de toekomst bedenkers zullen zijn van duurzame oplossingen voor complexe problemen. Ze maakten de transitie van user centered design naar society centered denken en ontwerpen. Ze floreren in cross-disciplinaire teams en kunnen dergelijke teams ook zelf aansturen. Ze zijn getraind in communicatieve, (inter-)creatieve en coachende vaardigheden en hebben een sterk ontwikkelde zelfregulering.


 

Starten

Concreet

Design for Impact heeft een ruim aanbod aan modules. Ontdek alle modules met bijhorende studiepunten hier

Start je met de opleiding dan engageer je jezelf om voor minimum 18 studiepunten in te schrijven, en dit voor het vast pakket/ de basismodule 'Design for Impact'. Dit houdt in dat je je 1,5 dag per week vrijmaakt op woensdagochtend en donderdag (hele dag). Deze module mag je zien als een brede kennismaking met het ‘Impact Design’ domein en bestaat uit drie grote luiken:

 • Workshops en inspirerende sessies
 • Impact Project (een maatschappelijke uitdaging van een externe ‘opdrachtgever’) 
 • Creatief Activisme (een gezamenlijk project vanuit wat leeft binnen de groep)

Vervolgens kan je de basismodule naar eigen keuze aanvullen met onderstaande opties: 

 • (6 stp.) Impact Project 3: extra project (individueel of in team)
 • (6 stp.) Impact Project 4: extra project (individueel of in team)
 • (6 stp.) Impact Project 5: impact project rond Futures thinking/ Speculative Design
 • (6 stp.) International Impact Field Trip
 • (6 stp.) Stage design for Impact: ongeveer 150 uur stage na de krokusvakantie
 • (12 stp.) Stage Design for Impact: ongeveer 300 uur stage na de krokusvakantie

Tip: Om je tijdsbesteding te berekenen, volg je de vuistregel: 1 credit = 25 werkuren. 
Ontdek meer over de opleiding via onze blog
 

Kostprijs

Het totaalbedrag is afhankelijk van je inschrijving: 

 • Je schrijft in voor getuigschrift Design for Impact. Zo neem je  ≥ 30 studiepunten op inclusief de basismodule ‘Design for Impact (18 stp.)’. Na slagen ontvang je een getuigschrift. De kostprijs voor een getuigschrift bedraagt standaard €800. 
 • Je schrijft in voor creditcontract Visual Design-Design for Impact. Zo neemt je < 30 studiepunten op inclusief de basismodule ‘Design for Impact (18 stp.)’. Per afgewerkte module kan je een creditbewijs opvragen. Je betaalt een vaste kost (inschrijving €253,60 + studiekost €200) en een modulekost (aantal opgenomen studiepunten x €12,10). Voor de basismodule van 18 stp. betaal je bijvoorbeeld €671,40. 
 • Je combineert je creditcontract of getuigschrift Design for Impact al dan niet met een andere opleiding/traject aan LUCA. Je betaalt slechts éénmaal de vaste kost. De modulekost wordt steeds aangerekend (aantal opgenomen studiepunten x €12,10). 

Meer informatie over 'Studiekosten en studiefinanciering' vind je hier.

Kom je in aanmerking voor de KMO-portefeuille?

Als ondernemer kan je subsidie aanvragen (20% tot 30% steun) via de KMO-portefeuille om de kwaliteit van je onderneming te verbeteren. LUCA School of Arts is een erkend dienstverlener.

Meer info op 'betaling via KMO portefeuille?'

Inschrijven

Design for Impact is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen.
Om in te schrijven dien je over een Belgisch diploma Secundair Onderwijs (of gelijkgesteld voor Nederlandse studenten: meer informatie) én een Bachelor- of Masterdiploma te beschikken. Verder voldoe je aan de voorwaarden i.v.m. taal en verblijf: meer info.

Stap 1: Registreren/ kandideren
Registreer/ kandideer vanaf 11 januari 2023 via onderstaande knop. Naast het invullen van je gegevens voeg je ook enkele documenten toe zoals je CV en als kan een portfolio. Mogelijks wordt ook je diploma opgevraagd.

De deadline voor het indienen (academiejaar 2023-2024): 

 • maandag 13 maart 2023, voor 10.59u.
 • maandag 26 juni 2023, voor 10.59u. 
 • of ten laatste woensdag 6 september 2023, voor 10.59u.

Stap 2: Evaluatie 
We bekijken binnen de week jouw registratie/ kandidatuur en nodigen je uit voor een intakegesprek. 

Stap 3: Intakegesprek
Via een pitch stel je jezelf voor en overtuig je ons op een authentieke manier om aan Design for Impact deel te nemen. Wie ben je en wat doe je? Waarvoor sta je en waarom wil je impact hebben? Wat vind je belangrijk en wat wil je veranderen? Wat heb je al bereikt? Wat is je passie? We horen het graag!

 • je kandideerde in maart: gesprek op donderdag 23 maart 2023
 • je kandideerde in juni: gesprek op donderdag 6 juli 2023
 • je kandideerde in september: gesprek op dinsdag 12 september 2023

Stap 4: Info-avond
Ontving je een positieve evaluatie? Welkom op onze info-avond!
Je aanwezigheid is belangrijk. Je ontvangt informatie over de afzonderlijke modules om zo een doordachte studiekeuze te kunnen maken, afgestemd op je persoonlijke situatie. Ook krijg je alle instructies om te kunnen inschrijven en je Individueel Studieprogramma (ISP) in te vullen ter goedkeuring. Je docenten zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Kortom: jouw garantie op een vlotte start.

 • maandagavond 4 september 2023
 • 19u. tot 20.30u.
 • voor alle geslaagde kandidaten
 • kies zelf: online of fysiek (campus Gent)

Kandidaten die pas in september registreerden/ kandideerden, ontvangen vanaf vrijdag 15 september 2023 de video-opname van de eerdere info-avond. 

Stap 5: Inschrijving
Na de info-avond ontvang je een link om, samen met je toelatingsattest, vlot in te schrijven. 
Kandideerde je in september? We raden aan om snel in te schrijven aangezien het academiejaar start.

Heb je interesse in het combineren van meerdere trajecten/opleidingen? Bedankt om, bij voorkeur voor je kandideert, te mailen naar sophie.lagae@luca-arts.be. We helpen graag met het uitstippelen van een haalbaar individueel traject.

Kom langs

Bezoek ons op onze campus

Wil je meer weten over onze onderwijsaanpak en onze onderwijsprogramma's?
Wil je onze campus bezoeken en praten met studenten en docenten?

Kom dan langs tijdens onze open campus dagen: 

Nog vragen?

Contacteer ons: 

ingwio.dhespeel@luca-arts.be
fabienne.beernaert@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.