wo 12.05.2021, 19u - 21u

Online

Lezing en congres

Op 12 mei komt LUCA School of Arts met een eerste beproeving van de uitgestelde ‘Dag van de Vakdidactiek’. Tijdens een online ontmoeting en filmvertoning staan kunstenaar, leraar en student stil bij de relatie tussen het virtuele en didactiek. 

Filmmaker, schrijver en leraar Nina de Vroome presenteert een filmessay dat de didactische aard van beelden een bevraagd. Blanqui and the Stars is een samenwerking met het collectief ‘PhD in One Night’ dat experimenteel onderzoek doet naar educatie. 

Onze woningen worden tijdens de lockdown een gesloten ruimte die slechts door ramen in verbinding staan met de buitenwereld. Het uitzicht van een student in quarantaine bestaat uit voortdrijvende wolken of vensters op het scherm. De tweedimensionaliteit van deze werkelijkheid geeft aanleiding tot een onderzoek naar de verbeeldende kracht van stilstaande afbeeldingen. Zo ontstaat een reis aan de hand van dagelijkse prentenboeken en voorwerpen die steeds aanwezig zijn. De film toont aan dat de beslotenheid van een huiskamer zich kan openen naar andere mentale ruimten. 

Nadien volgt er een gesprek dat de vakdidactische mogelijkheden van het bewegende beeld verkent. Hoe kan een virtuele didactiek samengebracht worden met een fysieke materialiteit? Welke dimensies van het leerproces kunnen ontstaan in het virtuele? Hoe worden de rollen van leraar en lerende in een virtuele ruimte zichtbaar? 

De Educatieve Master in de Kunsten wil met de ‘Dag van de Vakdidactiek’ relevante vragen stellen en een open dialoog in een periode waar de virtuele sfeer zich meer dan ooit opdringt.

Nina de Vroome

Nina de Vroome (Nederland, 1989) is filmmaker en auteur. Ze studeerde film aan het KASK / School of Arts Ghent en studeerde af met Waves (2013). Haar verdere filmografie bevat Een idee van de zee [A Sea Change] (2016) en Het geluk van honden [A Dog’s Luck] (2018). Haar laatste film Globes zal in de loop van 2021 in première gaan. Haar films werden vertoond op internationale festivals als Visions du Réel en het Internationale Filmfestival van Rotterdam. Ze is schrijver en redacteur voor Sabzian. Als docent is ze betrokken bij verschillende educatieve projecten. Ze maakt collages en werkt ook vaak als geluidsingenieur of monteur.

Praktisch: 

Waar? online webinar

Wanneer? woensdag 12 mei van 19u tot 21u

Voertaal? Nederlands

Tickets

Je kan een gratis ticket reserveren via deze link: Ticket DvdV VirtualClassroom

Spread the word