Ben je vluchteling en denk je erover een hogere studie te beginnen? Of heb je reeds een bachelordiploma in de kunsten en wens je een masteropleiding te starten? Dan ben je bij LUCA aan het juiste adres!

Om je wegwijs te maken hebben we voor jou deze overzichtspagina samengesteld met praktische informatie omtrent de toelatingsvoorwaarden.

Hieronder vind je meer info voor vluchtelingen die vakken willen opnemen uit de bachelor. De procedure bestaat uit 4 stappen. 

Volgende kandidaat-studenten kunnen gebruik maken van dit stappenplan:

 • Kandidaten met een vluchtelingenstatuut
 • Kandidaten met een statuut van tijdelijke bescherming
 • Kandidaten die pas een aanvraag hebben gedaan om erkend vluchteling te worden.

INSCHRIJVEN

Stap 1: Admissions

Alle kandidaten dienen zich vooraf aan te melden bij de dienst Admissions. Hier bekijken we of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden (voornamelijk diploma-, taal-, verblijfs- en leerkredietvoorwaarden). Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden kan je hier vinden.

Start bij LUCA!

Meld je aan bij admissions, start met de artistieke toelatingsproef of beantwoord de motivatievragen.

Stap 2: Artistieke Toelatingsproef

Afhankelijk van de gekozen opleiding dien je al dan niet deel te nemen aan een toelatingsproef.

 • ​Voor alle academische bachelors (Music, Drama, Beeldende en Audiovisuele Kunsten) en de professionele bachelors ‘Visual Design’ en ‘Audiovisuele Technieken: Film-TV-Video’ dien je vooraf een Artistieke Toelatingsproef (ATP) te leggen.

  De artistieke toelatingsproef peilt voornamelijk naar jouw artistiek potentieel en motivatie. Dit verloopt aan de hand van enkele opdrachten die je online indient of uitvoert op de campus en/of een motivatiegesprek. Op basis van de opdrachten kijken de docenten van de opleiding naar jouw artistiek inzicht, culturele bagage, creativiteit en kennis. Via het motivatiegesprek willen ze te weten komen hoe gemotiveerd en gedreven je bent. Beide zaken zijn erg belangrijk om je straks thuis te voelen en om te slagen.
   
 • Voor de professionele bacheloropleidingen Audiovisuele Technieken: Fotografie, Bouw en Interieurvormgeving worden normaal geen Artistieke Toelatingsproeven georganiseerd.

  Daarom zal je een paar vragen (online) beantwoorden zodat wij kunnen peilen naar jouw motivatie om Nederlands te leren en vervolgens om na te gaan waarom je kiest voor LUCA/deze opleiding en deze carrièrerichting.

Stap 3: Conditioneel Toelatingsattest

Na de deelname aan de artistieke toelatingsproef (ATP) of het beantwoorden van de motivatievragen krijg je een conditioneel toelatingsattest dat 2 jaar geldig is. 

Aangezien LUCA enkel Nederlandstalige bacheloropleidingen aanbiedt, stellen we voor om de opleiding te cominberen met een taalcursus: 

> ​Je volgt een deeltijdse taalcursus aan een taalcentrum (bv. CLT) of in het avondonderwijs (CVO, Huis voor het Nederlands,..) en neemt via creditcontract een aantal vakken bij LUCA op.
(De trajectbegeleider bekijkt samen met jou welke vakken mogelijk zijn.)


Stap 4: Inschrijven

Na een gesprek met de trajectbegeleider en het bevestigen van jouw studieloopbaan, kan je je officieel inschrijven bij LUCA voor een creditcontract. Op het toelatingsattest staat een link naar de Online Inschrijvingstool (OLI). Hier kies je voor een inschrijving voor een creditcontract van de door jouw gekozen opleiding.

In de OLI laad je volgende documenten op:

 • Conditioneel Toelatingsattest
           (Het kan dat je dit op twee plaatsen moet opladen)
 • Jouw identiteitskaart of paspoort
 • Jouw originele diploma Secundair Onderwijs
           (of indien je geen toegang hebt tot je diploma: een bevestingingsmail van admissions hierover)
 • Bewijs van inschrijving voor taalcursus
           (dit kan je ook later insturen via e-mail)

Na het indienen van jouw inschrijving en wanneer LUCA Inschrijvingen jouw inschrijving heeft nagekeken, ben je officieel ingeschreven bij LUCA School of Arts.

Eenmaal je jouw taalcursus of taaljaar hebt afgerond neem je contact op met LUCA Inschrijvingen (inschrijvingen@luca-arts.be) waarbij je het volgende vermeldt:

 • ​Attest van slagen voor de deeltijdse taalcursus/voltijdse intensieve taalcursus
 • Conditioneel Toelatingsattest LUCA

Aan de hand van het bewijs van de taalcursus kan je je opleiding aan LUCA verderzetten via een creditcontract of via een diplomacontract. 


FAQ: STUDIEGELD EN EXTRA STUDIEKOSTEN
 

Studenten die inschrijven voor een creditcontract betalen voor academiejaar 2023-2024 een vast gedeelte (€ 282,10) + een variabele kost van € 13,50 per studiepunt + extra studiekosten (tussen € 200 en 400).

Voorbeeld:

Je neemt een credit contract van 21 studiepunten (vak atelier) op bij de opleiding vrije kunsten. Je inschrijvingsgeld bedraagt: € 765,70
(€ 282,10 + € 13,50 x 21 + € 200)

Alle informatie over studiegelden vind je hier.

Om in aanmerking te komen voor vermindering, dien je aan een paar voorwaarden te voldoen. Meer info vind je hier.