za 23.04.2022, 20u - 22u02
vr 04.03.2022, 18u30 - 20u30

Brussel & Leuven

Talks, lezingen en congressen

Onderzoeksproject ‘Apologie van het schrift’ van #LUCAdocent Eva Moulaert en filosoof Willem Styfhals leidt tot een publicatie en wordt met een boeklancering in Brussel voorgesteld aan het publiek.

Publicatie Apologie van het schrift

  • 2 vols., 200p.
  • Auteur: Willem Styfhals
  • Grafisch ontwerp: Dear Reader,
  • Uitgever: Grafische Cel
  • ISBN 9789492574190
  • € 25,00

In een tijd waarin digitale tekstverwerkers onze schrijfcultuur volledig bepalen, is het handschrift ten dode opgeschreven. Voor Willem Styfhals is dit het uitgelezen moment om een cultuurfilosofische analyse van het handschrift te ontwikkelen. Apologie van het schrift is een postscript van het met de hand geschreven woord, een lijkrede van een dode letter. Aan de hand van het werk van Belgische dichter-schilder Christian Dotremont, maar ook van de Franse denkers Gaston Bachelard en Roland Barthes, reflecteert dit boek over het wezen van het schrijven. Hoe kunnen we, los van enige romantische nostalgie, het verschil tussen het geschreven en getypte woord bepalen? Hoe bepaalt de materialiteit van het schrift de betekenis van onze teksten? In een poging deze kwesties op te helderen combineert het boek filosofische reflectie met typografisch experiment. Voor dit boek ontwikkelde grafisch ontwerper Eva Moulaert (Dear Reader,) in samenwerking met letterontwerper Wouter Van Nes een lettertype dat gebaseerd is op haar handschrift. 

Boeklancering

Het boek wordt zaterdag 23 april om 20u gepresenteerd in boekhandel Replica, Brussel (Scheldestraat 61, Molenbeek). Reserveren kan via info@replicabookshop.be

Op donderdag 28 april wordt het boek voorgesteld op het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven. De presentatie wordt georganiseerd door het Wijsgerig Gezelschap en zal plaatsvinden om 18u30 in de Kardinaal Mercierzaal.

Over het onderzoeksproject

Spread the word