In ons programma nemen tekst en taal een centrale plaats. Hiermee reiken wij inhouden aan en dagen we je uit.
Je verwerft een eigen artistieke signatuur als speler en maker. Je wordt afwisselend individueel en collectief gecoacht, door een divers team docenten die een actieve praktijk hebben in het podiumlandschap.
Je werkt samen met studenten uit het schrijftraject in gemeenschappelijke maakprojecten. Jaarlijks kan je in vier open atelierweken experimenteren met materiaal en werkvormen. Zo ontwikkel je zelfstandig een persoonlijke aanpak én een eigen kader voor je werk. Bovendien leer je wat samenwerken in een creatieve context betekent.
De opleiding start vanuit spelen, maken en schrijven in een theatrale context, hier ligt de kern van je kunstenaarschap. Door interdisciplinaire projecten met de andere kunstopleidingen van LUCA School of Arts ontwikkel je ook spel- en maakcompetenties in muziektheater en film.
Je krijgt inzicht in de werking van je lichaam en stem en leert ze in te zetten op een podium. Aan de hand van theoretische vakken bouw je een breed referentiekader op. We leren je omgaan met podiumtechnieken en coachen je in het opzetten van eigen projecten.
Je leert breed en flexibel functioneren, als creërend en uitvoerend kunstenaar. Je ontwikkelt jezelf in relatie tot de wereld en het kunstenveld. Met een stevige portie daadkracht en ondernemingszin. Met een zorgzame, kritische en betrokken houding.
-In de eerste drie semesters van de bacheloropleiding ligt de focus op een methodische vorming in spelen en maken, waarin we sterk inzetten op ambacht en kunde als basis voor artistieke ontplooiing.
-In de volgende drie semesters krijg je een veelheid aan benaderingen voorgeschoteld vanuit de diversiteit van het werkveld. In verbredende en verdiepende modules van een zestal weken bepaal je of je de klemtoon meer op spelen of maken wilt leggen. Naarmate de bacheloropleiding vordert, monden deze modules meer en meer uit in toonmomenten met voorstellingskarakter, al dan niet in samenwerking met de schrijvers.
-Via keuzevakken kan je extra inzetten op spelen voor camera, schrijven of educatie. Zo ontwikkel je de vaardigheden waarmee je je ambacht als speler/maker verder vorm gaat geven.
-We stimuleren interdisciplinair werk: Je werkt samen met studenten Film van LUCA School of Arts
in de modules rond camera-acteren, met studenten Beeldende Kunsten in LUCA-brede
Keuzevakken en in co-creatieprojecten met de opleiding Muziek op de campus.
Cam
-Een artistieke stage in het werkveld helpt je te ontdekken in welke rol en in welk soort creatieproces je het best als speler/maker tot je recht komt.
Wil je meer weten over welke vakken je in dit bachelortraject krijgt, bekijk dan hier het
en ook het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
Heb je nood aan meer algemene info over de toelatingsproeven op LUCA, volg dan deze link:
Meer info over de LUCA toelatingsproeven >
Je kan gratis deelnemen aan een van de drie volgende twee dagen durende proeven:
Je kan ons steeds mailen op info@lucadrama.be of bellen op +32 2 447 15 07.
We organiseren onze opleiding op meerdere locaties in Leuven.
Campus Lemmens |
OPEK |
Campus Comenius Tiensevest 60 3000 Leuven routebeschrijving |
Contacteer ons op +32 2 447 15 07
of via info@lucadrama.be
Wil je meer weten over hoe we zorg dragen voor de hoge kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.
Als de grondhouding van het beleidsplan inhoudt dat ‘kwaliteit onze drijfveer’ is, en dat elk aspect van het beleid hieraan kan worden getoetst, dan wil LUCA ontegensprekelijk een sterke kwaliteitscultuur uitbouwen en voeden: een cultuur die vertrekt vanuit vertrouwen in mensen met talent en expertise, en die gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Het formele kwaliteitskader voor opleidingen binnen LUCA kreeg de naam KOPERA wat staat voor: Kritisch de Kwaliteit van Opleidingen met Peers in Eigen Regie Analyseren.
LUCA vertrekt voor KOPERA vanuit een visie op kwaliteitszorg die vertrekt vanuit vertrouwen en gericht is op waarderen, inspireren en verbeteren.
Tijdens de zesjarige KOPERA-cyclus ontvangt elke opleiding een panel van kritische vrienden die de invulling van de kwaliteitskenmerken nagaan en bekijken hoe de opleiding bijdraagt tot het algemene LUCA-beleid.
Het sluitstuk van KOPERA is de uiteindelijke borging van de opleidingskwaliteit. De kernvraag daarbij luidt: "heeft de opleiding een goede kwaliteitscultuur die de ‘plan-do-check-act’-cirkel volgt?"
Van elke opleiding publiceert LUCA een kwaliteitsfiche. Je kan deze terugvinden op de pagina 'Kwaliteitszorg'.
De finaliteit van je academische bacheloropleiding ligt in een academische master. We bieden twee masteropleidingen aan:
In beide opleidingen kan je via stages het bredere werkveld verkennen als speler, maker, schrijver, docent,… De combinatie van deze stages en de brede opleiding biedt je ruime professionele mogelijkheden. Je richt je eigen gezelschap op, je maakt theater of gaat aan de slag als speler op het podium of in de context van film en televisie. Je begeleidt en doceert drama in sociaal-artistieke projecten, in het kunsteducatieve werkveld, het DKO en/of het lager en secundair onderwijs.
Je gaat aan de slag als schrijver en maker voor het podium (theater, spoken word, muziek), voor nieuwe media, in de film- en televisiewereld, of in de context van beeldende kunsten.
In de artistieke master profileer je je als kunstenaar binnen een zuiver artistiek werkveld.
Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten.
Meer info over de artistieke master >
In de artistiek-educatieve master profileer je je als kunstenaar-docent in sociale en educatieve contexten.
De officiële benaming van deze opleiding is Educatieve Master Muziek en Podiumkunsten.
Dit educatief mastertraject kan je na je artistieke master ook verkort volgen in een eenjarig programma.
'De opleiding staat garant voor een pak praktijkervaring. Ik kon, onder leiding van onze docenten, meewerken aan acht theaterproducties. Bovendien kon ik als stage een hoofdrol vertolken in de film 'Little Black Spiders' van Patrice Toye. De contacten die je dan ontwikkelt, lanceren je als acteur.'
Onze docenten houden de vingers aan de pols van de actuele podiumkunsten, in al hun diversiteit.
Podiumkunstenaars en auteurs uit het ruime artistieke werkveld begeleiden je doorheen je opleiding, vanuit hun kijk op de wereld en de kunsten vandaag.
Timme Afschrift, Peter Anthonissen, Steven Beersmans, Nico Boon, Aster Degraeve, Peter De Graeve, Jelle De Grauwe, Esther de Koning, Lucas Derycke, Jeroen D’hoe, Aagje Dom, Katja Dreyer, Roos Euwe, Rashif El Kaoui, Bart Geerts, Suzanne Grotenhuis, Lieve Hermans, Greet Jacobs, Els Janssens, Bram Kelchtermans, Geert Kestens, Nele Kintaert, Johan Knuts, Stefanie Lambrechts, Ellis Meeusen, Aline Nuyens, Els Olaerts, Line Pillet, Alain Quateau, Sofie Saller, Scarlet Tummers, Katrien Valckenaers, Tine Van Aerschot, Jan Van Camp, Dorothée Van den Berghe, Barbara Vandendriessche, Kristof Van Perre, Jonas Van Thielen, Karen Verbeek, Cecilia Verheyden, Kyra Verreydt, Laura Vroom, Carl von Winckelmann en Maxime Waladi.