za 09.10 - vr 29.10.2021

De Krook Gent

Tentoonstelling

Archief Gent bewaart een rijke collectie aan filmaffiches. In de periode 1881-1910 en 1938-1961 werden meer dan 25.000 affiches gedeponeerd op het centrale Gentse politiebureau. Daar kreeg de affiche een datumstempel, een volgnummer en een plaatsje in een register. Die collectie wordt nu ontsloten via een digitale beeldbank. Op initiatief van onder meer #LUCAdocent Roel Vande Winkel komt er ook een tentoonstelling en een publicatie.

De expo Filmaffiches voor Gentse cinema’s, 1938-1961 loopt van 9 september tot 29 oktober 2021 in Bibliotheek De Krook. Meer dan 150 iconische filmaffiches werden geselecteerd en op ware grootte gereproduceerd op magneetvellen. Hiermee worden de stalen kolommen van De Krook bekleed. De fragiele originele affiches op papier worden intussen veilig en duurzaam bewaard in de depots van Archief Gent.

In een ‘straat’ met kijkkasten zijn originele filmaffiches te zien en een boeiende selectie met publiciteitsmateriaal afkomstig uit privécollecties. Een van de blikvangers is een maquette van de Capitool. Winkeliers konden die in hun uitstalraam zetten en elke week een nieuwe calicot of geveltekening van een film voor de gevel schuiven. De expo zoomt ook in op het rijke Gentse cinemalandschap tijdens de gouden jaren dertig, veertig en vijftig. 

Publicatie

Beelddatabank

Een enthousiast team aan vrijwilligers, stagiairs en archiefmedewerkers van Archief Gent onder leiding van collectiebeheerder Guy Dupont heeft deze collectie de afgelopen drie jaar onder handen genomen. Hierdoor zijn er ondertussen 8500 filmaffiches digitaal toegankelijk.

Organisatie

Een initiatief van Archief Gent in samenwerking met Lies Van de Vijver (Universiteit Gent en Oxford Brookes University) en Roel Vande Winkel (KU Leuven en LUCA School of Arts).

Spread the word