Academische opleiding Productdesign (bachelor en master)
Campus Genk / C-mine

In de vijfjarige opleiding Productdesign van LUCA campus C-mine Genk leer je inspirerende oplossingen bedenken voor uitdagende maatschappelijke vraagstukken. Een boormachine die je kan delen met je buren, een koffiezet die je zelf makkelijk kan herstellen, een operatie voor een kind tot een positieve ervaring omturnen, … Dit zijn enkele voorbeelden van producten die je bij ons als designer leert ontwerpen. Onze maatschappelijke, artistieke en creatieve insteek maakt onze opleiding uniek in Vlaan

Hoe ziet de opleiding eruit?

Masteropleiding 

De artistieke master staat in het teken van je persoonlijk professioneel traject als designer. Je werkt aan je je persoonlijk afstudeerproject en maakt een scriptie. Tijdens je stage en je masterproject stel je je profiel nog verder op scherp. De stage is bovendien een unieke ervaring die voor jou deuren opent in de sector. De wereld na de opleiding voelt zo niet langer als een barrière maar als een logisch gevolg van al wat je leerde. 

Eigen invulling

  • Binnen het eerste masterjaar krijg je binnen de opdrachten steeds meer de ruimte er je eigen invulling aan te geven. Je start ook met het ontwikkelen van je masterproef. Centraal staat ook de stage aan het einde van het academiejaar. Deze stage loopt minstens 12 weken, maar kan je uitbreiden tot 24 weken.
  • Tijdens je tweede en laatste masterjaar ga je zelf gekozen marterproject uitwerken. Daarnaast wordt je binnen What’s Next? uitgedaagd om na te denken over je toekomst traject, zodat je je carrière na het afstuderen als een logisch gevolg van je opleiding ziet.

Internationaal karakter

De opleiding heeft een uitgesproken internationaal karakter. Al meer dan 30 jaar is Productdesign mede-organisator van I.D.E.M. (International Design Experimental Meeting). Verschillende opleidingen organiseren er op internationale locaties workshops rond actuele designthema’s met docenten en studenten.

Tijdens een shorttrip organiseren de masters een werkbezoek met scholen uit Milaan, Istanbul, Londen. Evengoed is het internationale karakter voelbaar door de aanwezigheid van buitenlandse gastdocenten en door een sterke Erasmuswerking.

Het masterprogramma

De masterproef

De masterproef bestaat uit een zelfgekozen artistiek project. Je realiseert dit werk en presenteert het aan een jury van interne en externe deskundigen tijdens een publieke presentatie. Je onderbouwt en contextualiseert het met een scriptie waarmee je je werk situeert binnen of tegenover bestaande literatuur en debatten. Hiermee bewijs je dat je je kan oriënteren binnen het veld van je  artistieke discipline. Voor je masterproef kan je gebruikmaken van technische en productionele ondersteuning op onze campus en doe je een beroep op het advies van de studiebegeleiders. Toch bewijs je met je masterproef dat je in grote mate zelfstandig werkt.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec mattis nisi quis quam tincidunt congue. Integer vel arcu in urna molestie ultrices. Integer dictum, lorem quis iaculis eleifend, ex elit tincidunt tellus, at scelerisque sem massa viverra nisi. Sed sed rhoncus sapien. Cras hendrerit tincidunt dapibus. Integer mattis urna eget massa mollis ornare. Curabitur non tempus arcu. Suspendisse condimentum enim a tellus semper auctor. Ut pellentesque nisl vitae quam sollicitudin, et tristique libero rhoncus. Suspendisse nec ornare sem. Maecenas interdum nunc vitae faucibus porta. Praesent urna urna, convallis id ultrices eu, convallis in mauris. Vestibulum nec dignissim dui, quis fermentum lacus.

Seminars

Seminars maken deel uit van de masteropleiding. LUCA heeft een bijzonder rijk en gediversifieerd aanbod aan research seminars die gevoed wordt door de onderzoekseenheden van onze campussen uit Brussel, Gent, Genk en Leuven. Iedere campus heeft zijn eigen onderzoekers, onderzoekstradities en focus. Samen met je coördinator selecteer je twee seminars die  aanleunen bij jouw ambities. Je kan hierbij ook kiezen uit seminars die aangeboden worden door de KU Leuven of haar associatiepartners.

Je docenten

Je opleiding staat in functie van jouw groeiproces. Jij staat centraal voor onze docenten. Ze zijn geen leraren die hun werkwijze opleggen maar coaches die je stimuleren om eigen oplossingen te bedenken en je eigen verhaal te vertellen. Je docenten staan je bij vanuit hun expertise. Het zijn specialisten die dagelijks actief zijn als ontwerper, onderzoeker, spreker op symposia, publicist …

Wim De Buck, Wim Buts, Annita Laporte, Frederik Aerts, Luc Buelens, Roland Coninx, Han Decorte, Mathias De Winter, Ben Hagenaars , Barbara Kok, René Leeters, Steven Lenaers, Bart Maesen, Lieven Menschaert, Greet Robijns, Virginia Tassinari, Annelies Thoelen, Veerle Van der Sluys, Rosanne Van Klaveren, Heleen Van Loon, Carlo Vereycken, Kristof Vrancken, Gert Wastyn

Om de vinger aan de pols te houden en mee te zijn met de nieuwste ontwikkelingen krijg je ook heel regelmatig workshops en lezingen van nationale en internationale experts.

Enkele recente voorbeelden van ontwerpers en kunstenaars die we te gast hadden: Maarten De Ceulaer, Bram Bollen, Mathias Dewinter, Pierluigi Pompeï, Yvonne Knevels, Emma Ribbens, Dirk Vananderoye, Johan Bruninx, Marije Vogelzang, Chris Kabel, Sophie Krier, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Bram Boo, Studio Forma Fantasma,Patrick Stevenson Keating, ...

Docenten in de Research seminars

Peter Anthonissen, Herman Asselberghs, Mariske Broeckmeyer, Vincent Caers, Kris Cuppens, Boris Debackere, Peter De Graeve, Robbrecht Desmet, Jeroen D’hoe, Leen Engelen, Pablo Hannon, Steven Huybrechts, Peter Jacquemyn, Jeroen Laureys, Steven Lenaers, Frank Maet, Ans Mertens, Volkmar Mühleis, Els Opsomer, Jan Pillaert, Peter Schuermans, Lieven Segers, Nicola Setari, Johan Teirlinck, Pascal Vandelanoitte, Bert Vandenbussche, Katrien Van Haute, Tom Van Imschoot, Patrick Verlaak, Rosanne Van Klaveren, Esther Venrooij, Klaas Verpoest, Jasper Vrancken, Kristof Vrancken.

Waar heb je les?

Campus C-Mine Genk

Na je studie

Aan de slag

What’s next? Als afgestudeerde productdesigner kan je doorstromen naar diverse sectoren zoals de industrie, de communicatiesector of het artistiek werkveld. Daar kan je een rol opnemen als freelance of als in-house bedrijfsdesigner. Daarnaast kan je ook kiezen voor een carrière als onderzoeker in een kennis- of onderwijsinstelling. Tenslotte kan je ook als lesgever terecht in het (deeltijds) kunstonderwijs.

Het succes van onze oud-studenten

Al 50 jaar lang verleggen onze alumni grenzen in de designwereld. Ze doen dit als gerenommeerde autonome ontwerpers maar evengoed als senior designers in multinationals waar ze internationale designteams leiden. Opvallend is de diversiteit van de producten, diensten en thema’s die ze ontwikkelen. Het succes van onze opleiding blijkt ook uit de nationale en internationale design awards die onze alumni in de wacht slepen.

Verkorte educatieve master

Behaal je je diploma van artistieke master en wil je toch graag leraar worden? Dan kan je kiezen voor een verkorte educatieve masteropleiding. EDU by LUCA biedt de mogelijkheid om in versneld tempo je competenties in het secundair en deeltijds kunstonderwijs te verwerven. Studenten die het verkort traject van 60 studiepunten opnemen, tekenen in voor een voltijds programma van één jaar. Wie werk en gezin wil combineren, kan kiezen om het verkort traject over twee jaar te spreiden.

Edu bundelt de (verkorte) lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES. 

In de opleiding Productdesign kreeg ik de vrijheid om me te focussen op mijn eigen parcours. Ik koos ervoor om de opdrachten echt vanuit een technisch standpunt te benaderen. Ik studeerde af met een portfolio met producten waarin esthetiek en techniek hand in hand gingen. Ik vond er de job van mijn dromen mee. Sinds 2018 werk ik voor het ingenieurs- en designbureau Comate in Leuven. Hier profileer ik mij als een ontwerper met een brede technische kennis én een sterk gevoel voor esthetiek. Ik kan alleen maar zeggen dat de opleiding Productdesign hier een perfecte voorbereiding op was.

 Matthew Campsteyn

Een greep uit een resem alumni waar we fier op zijn: Alexandra Fraraccio (Toyota), Jan Hoesktra (Green Pan), Jan Boelen (Z33), Roel Opdebeek, Matthew Campsteyn, Raf Simons (Dior), Bram Bollen, Casimir, Alain Monnens, Arnoud Raskin (Mobile schools), Raf Peeters (Smart), Katarina Kitsinis (Ontrend), David Nowak (Philips-Nefab), Emilie Ceriez, Dirk Vananderoye (Philips-Care), Stan Maes, Wouter Bijlsma (Rode Kruis), Pieter Pieraets (DS Smith), Frédéric Boonen, Linde Hermans, Frederic Geurts ...

meer info: luca-productdesign.be/alumni

Starten

Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.

Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.

Voorbereidende cursussen

Kom langs

Kom langs bij ons op de campus

Maak kennis met de opleidingen, docenten en studenten van de LUCA-campus C-Mine. Op campus C-mine in Genk informeren we toekomstige studenten en hun ouders over de academische opleidingen Animatiefilm, Communicatie & Multimedia Design (interaction design & game design), Fotografie, Productdesign en Televisie-Film.

Nog vragen?

Campus Genk / C-mine

Wegbeschrijving

Gerelateerde opleidingen