-

online ontmoetingsavond "Wie kiest de muziek?"

Talks, lezingen en congressen

Op 14 maart 2024 om 19.30 organiseren de VLS voor muziekdocenten (NL) en LUCA School of Arts de online ontmoetingsavond ‘Wie kiest de muziek?’. Het is de kick-off voor de ‘Europese dag van muziek op school (EuDaMuS)’ op 15 maart.

Tijdens de sessie kijken we naar verschillende visies op het gebruik van repertoire in de muziekles: ‘Wie kiest de muziek? De leraar of de leerling?’ In drie korte presentaties komen verschillende perspectieven langs van het gebruik van klassieke muziek tot dance in de muziekles. Hierna gaan we met elkaar in gesprek en delen we ervaringen. Na de sessie is er een informele online borrel.

Programma

19:25 – Sessie open voor deelname.

19:30 – Welkom namens Bert Appermont en Benno Spieker die namens België en Nederland de EAS, die de Europese dag voor muziek op scholen initieert, vertegenwoordigen; inleiding door Thomas Geudens.

19.35 – Presentatie door Evert Bisschop Boele over idiocultureel muziekonderwijs, waarin de muziek van de leerling centraal staat.

19.55 – Flits-workshop door Julia Koelmans over het gebruik van klassieke muziek in workshops waarin leerlingen zelf creëren op basis van de principes van Creative Music Making.

20.15 – Workshop door Michiel Dehondt over het gebruik van het digitale programma Bandlab in de muziekles.

20.35 – In gesprek met elkaar.

21.00 – Einde van de sessie en start van de online borrel (voor wie wil, zelf je drankje en hapje regelen).

21.30 – Einde van de online borrel.

Inschrijven

Inschrijven doe je via onderstaand formulier.

Deelname is gratis, maar registreren is wel verplicht. 

Over de sprekers en presentaties

Geworteld in de etnomusicologie en muziekeducatie, verricht lector Evert Bisschop Boele praktijkgericht onderzoek naar muziek- en kunsteducatie bij de Hanzehogeschool in Groningen. Hij doet dit vanuit de door hem ontwikkelde invalshoek van het ‘idiocultureel muziekonderwijs’. Hij benadrukt dat muziekeducatie meer is dan het leren bespelen van een instrument; het helpt het kind ontwikkelen tot de muzikale persoonlijkheid die het wil en kan zijn. Dat doe je door aan te sluiten bij de voorkeuren van iedere leerling, die te expliciteren en hem of haar uit te dagen een stap verder te zetten.

Julia Koelmans studeerde Docent Muziek aan de HKU in Utrecht en de Master ‘Music in Leadership’ aan de Guildhall School of Music and Drama (London, UK). Ze is componist en geluidskunstenaar en werkte o.a. bij de Barbican in London, TivoliVredenburg en het Rotterdam Philharmonisch Orkest. In haar workshops met jongeren combineert ze haar eigen artistieke visie met het creatieve proces vanuit de leerling.

Michiel Dehondt is actief als drum & slagwerkleraar in zijn eigen Drumstudio & De Muziekfabriek (Drums & Co). Sinds 2011 geeft Michiel Muziek & Esthetica in het Secundair Onderwijs. Door zijn passie, vele ervaring en progressieve vernieuwing, wordt hij vaak uitgenodigd om nascholingen, workshops en webinars te geven over gans Vlaanderen.

Meer informatie kan je terugvinden op de website van VLS