do 17.03.2022, 20u - 22u
Concert

LUCA Marimba o.l.v. Ludwig Albert
Rodrigo Fernandes Marques, marimba

Spring 1 (recomposed): Antonio Vivaldi / Max Richter 
La Boda de Luis Alonso: Gerónimo Giménez / arr. Rodrigo F. Marques
Trio Sonata: Alfred Schnittke
Simple Symphony:  Benjamin Britten
Permafrost Concerto: Ludwig Albert / Rodrigo F. Marques
Wereldpremière: versie voor marimba & ensemble

Wie Vivaldi zegt, zegt ‘De vier seizoenen’, een absoluut meesterwerk uit het klassieke muziekrepertoire. Max Richter, bekend om zijn postminimalistische stijl, maakte er een veelbesproken bewerking van, waarbij hij zich beperkte tot een essentie van het originele muzikale materiaal. De herkenbaarheid van de originele versie van Vivaldi werd verzekerd, maar tegelijkertijd ook omgezet tot een prachtig minimalistisch geheel.

De Trio Sonata componeerde Alfred Schnittke voor viool, cello en altviool. Schnittke was een Sovjet-Duits componist en pianist. Hij benoemde zijn eigen muzikale stijl als het polystylisme, het combineren van verschillende stijlen uit verschillende periodes, en leunt met zijn schrijfstijl aan bij het postmodernisme. Eveneens oorspronkelijk voor strijkers geschreven, maar heel anders van stijl is Simple Symphony. Deze vierdelige suite is van de hand van Benjamin Britten, een van de grootste 20e-eeuwse Britse componisten. De titels van de werken verraden al voor een groot deel het karakter: Boisterous Bourrée, Playful Pizzicato, Sentimental Sarabande en Frolicsome Finale.

La Boda de Luis Alonso van Rodrigo F. Marques behoort tot het lichtere muziekgenre en vertelt aan de hand van stijlvolle en gracieuze melodielijnen het verhaal van de Spaanse danser Luis Alonso.

Maar climax van de avond wordt ongetwijfeld Permafrost Concerto, dat resulteerde uit een unieke samenwerking tussen docent Ludwig Albert en student Rodrigo Marques. In april 2020, in volle COVID-19-lockdown, besloten ze, geïnspireerd door de “Permafrost”, een ​​nieuw concerto te componeren en hun muzikale ideeën te combineren. De marimba staat op de voorgrond in een unieke combinatie van creatieve kracht en virtuositeit die haar technische en sonore kwaliteiten weergeeft, ondersteund door de rijkdom van orkestrale nuances. Na een serieuze inleiding overstijgt een speelse wals met sterke accenten. De cantabile cadens slaat een brug naar de maestoso wals met sterke prachtige thema’s die de "Aufeis" bladachtige massa van gelaagd ijs weerspiegelen en de marimba toont in al haar gevoelige kwaliteiten. Het dromerige einde, als een overgang naar het derde deel, herinnert ons aan het beeld van het "Pleistoceen". Sterke thema's en ritmische elementen overlappen elkaar. Een intensief adagio slaat een brug naar de krachtige ritmische finale, waarbij alle contrasterende elementen samensmelten in een laatste apotheose, met als boodschap het behoud van het prachtige permafrostlandschap. Het concerto Permafrost wordt in primeur opgenomen in december 2021 met het Janacek Filharmonisch orkest in Praag en dient als opgelegd werk van voorname wedstrijden in Zuid Korea en België.

Covid Safe Ticket

Wij werken vanaf heden voor onze concerten met Covid Safe Tickets. Dit laat toe in alle veiligheid en zonder mondmasker de concerten bij te wonen. Bij het binnenkomen van de campus zal u gevraagd worden uw Covid Safe Ticket voor te leggen, dit kan op je smartphone of op papier

Zet je UITPAS in voor extra korting!

Voor 5 EUR haal je je UiTPAS in huis (jongeren: 2 EUR, mensen met recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming: gratis) en kan je beginnen sparen. De vele voordelen die aan de UITPAS verbonden zijn, leveren je al snel financieel voordeel op! Elke UiTPASactiviteit bij een UiTPASpartner levert een punt op, die punten kan je vervolgens gaan inruilen. Op campus Lemmens betekent dat korting op de aankoop van je ticket(s). Het omruilvoordeel bedraagt 3 EUR korting op een concert naar keuze, en dat slechts voor 5 UiTPAS-punten.

De volledige uitleg lees je op www.uitinleuven.be/uitpas.

Spread the word