The Dome, Leuven

Lecture - Performance 'To The Edge Of Time'

Talks, lezingen en congressen

Als je naar de sterrenhemel kijkt, wat zie je dan eigenlijk? Maken sterren geluid en hoe zouden deze dan klinken? Kan ik zwarte gaten zien of zitten we er eigenlijk middenin? Aangezien ruimtereizen stilaan geen verre droom meer is spreken we al onze zintuigen aan om astronomische concepten als sterrengeluiden, zwarte gaten en het zich steeds verder uitdijende universum te vatten. Of komt na de Big Bang dan toch de Big Crunch, waarin de uitdijing van het heelal uiteindelijk omkeert en het heelal opnieuw instort?

Lecture-performance van Thomas Hertog, Vincent Caers & Klaas Verpoest in het kader van het Planetarium Music Festival.

Natuurkundige Thomas Hertog vertelt over de relativiteit van de tijd, begeleid door elektronische soundscapes van Vincent Caers en 360°-visuals van Klaas Verpoest.

Tijd lijkt het meest alledaagse ding in de wereld. We gebruiken het allemaal elke dag: we verspillen het, we sparen het, we genieten ervan. Het is er gewoon, als een grote klok die wegtikt. Maar wat is tijd? Waarvan is het gemaakt? Is het ooit begonnen? Zal het ooit eindigen? Draait het rond? Kunnen we zonder tijd?

In deze lecture-performance nemen elektronica-muzikant Vincent Caers, theoretisch natuurkundige Thomas Hertog en beeldend kunstenaar Klaas Verpoest je mee op een reis in een zwart gat naar de rand van de tijd ... en verder.

©photo Juergen Holst

Organisatie

De bijdrage van LUCA aan Knal! wordt gecoördineerd door Sandy Claes en Klaas Verpoest (Media & Information Design, LUCA Beeldende Kunsten Brussel),  Vincent Caers (LUCA Muziek, Leuven) en LUCA Art Office.

LUCA wordt hierin gesteund door het BAC Art Lab & Wetenschapscommunicatie KU Leuven, Cultuur Leuven, VRT innovatie en STUK Leuven.

Dit project werd gesteund met LUCA.breakoutmiddelen

Dit project werd gerealiseerd met breakout.steun van LUCA School of Arts. LUCA steunt studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers die LUCA School of Arts via allerlei initiatieven zichtbaar willen maken in de buitenwereld en bundelt daarvoor middelen. Een centraal budget verleent op laagdrempelige wijze ondersteuning aan welomschreven initiatieven.