Ben je al jaren gedreven met muziek bezig? Heb je zin om je passie samen met anderen te delen? Dan biedt de opleiding Muziek tal van mogelijkheden om je verder te ontwikkelen als musicus. Op deze pagina vind je alle informatie over onze afstudeerrichting muziekpedagogie (academische bachelor) die uitmondt in de Educatieve master Muziek.
MUZIEKPEDAGOGIE
Tijdens de bacheloropleiding Muziekpedagogie (3 studiejaren, 180 ECTS) ontplooi je je muzikale competenties tot die van een allround vakman. Tegelijk ontdek je hoe je die muzikale competenties kan inzetten in diverse muziekeducatieve praktijken met kinderen, jongeren en volwassenen. Je denken en handelen worden steeds ondersteund door kritische zelfreflectie en onderzoek.
Als bachelorproef maak je een muziekeducatieve voorstelling.
Na je bacheloropleiding stroom je door naar de educatieve master waarin je je eigen muziekpedagogische profiel verder ontwikkelt. Je masterproef is een project naar keuze in een muziekeducatieve context.
CrossLab
LUCA School of Arts is een biotoop waarin samenwerking tussen studenten van verschillende kunstdisciplines gestimuleerd wordt. Hieruit ontstaan interessante cross-overs en innovatieve artistieke praktijken. Studenten kunnen bovendien keuzevakken meepikken uit alle opleidingen van LUCA, gaande van film of fotografie over grafisch ontwerp of interieurvormgeving tot productdesign of beeldhouwkunst.
VERKORTE BACHELOR
Heb je al een diploma ‘Educatieve bachelor secundair onderwijs': muzikale opvoeding: muzikale opvoeding’ op zak en wil je je verder verdiepen in de muziekpedagogie? LUCA biedt een verkorte bachelor Muziekpedagogie aan (60 ECTS), met doorstroommogelijkheid naar de educatieve master (120 ECTS). De verkorte bachelor zet vooral in op de uitdieping van je muzikale en academische competenties.
MASTERCLASSES, SYMPOSIA EN INTENSE PRAKTIJKERVARINGEN
Een masterclass met een topinstrumentalist, workshops waar internationaal gerenommeerde muziekpedagogen in dialoog gaan met onze studenten ... De opleiding organiseert jaarlijks tal van activiteiten. Hierdoor kom je in contact met experts van buiten onze hogeschool.
Er zijn vaak buitenlandse muziekpedagogen te gast. In de afgelopen jaren waren dat onder andere Thade Buchborn (Freiburg, Duitsland), Martin Fautley (Birmingham, UK), John Feierabend (Harthord, VS), Doug Goodkin (San Francisco, VS), Lee Higgins (York, VK), Anna Houmann (Malmö, Zweden), Isolde Malmberg (Rostock, Duitsland), Susan O'Neill (Vancouver, Canada), Gerhard Sammer (Würzburg, Duitsland), Nina Stern (New York, VS) en Adri de Vugt (Den Haag, Nederland).
De muziekpraktijk staat centraal tijdens je leven op onze campus. Je musiceert niet alleen tijdens je praktijklessen of zelfstudie, we stimuleren je om ook zoveel mogelijk te participeren aan de optredens in onze ensembles, koren en orkesten. Ten slotte werk je ook mee aan prestigieuze artistieke producties.
Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.
INTERNATIONALE ERVARING
Vanaf het tweede bachelorjaar kan je je opleiding in overleg met je docenten ook uitbreiden en internationale ervaringen opdoen via diverse uitwisselingsprogramma’s zoals Erasmus.
In onze opleiding ben jij het vertrekpunt.
Bij je groeiproces zijn je docenten geen leraren die hun methodes opleggen, maar coaches die je helpen om eigen oplossingen te bedenken. Voor onze docenten bestaat er dan ook geen mooiere uitdaging dan je te ondersteunen en te inspireren. In het begin lopen ze vóór je, dan naast je en op het einde van je studie loop jij voorop. De docenten die je begeleiden staan zelf in de praktijk. Ze zijn actief als muziekpedagoog, muzikant, workshopleider, componist, songwriter, arrangeur, … samen vormen zij een heel complementair en dynamisch team. Het zijn stuk voor stuk niet alleen bekwame pedagogen, maar echte ervaringsexperts in muziekeducatie.
Campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
+32 2 447 15 00
info.lemmens@luca-arts.be
IN A NUTSHELL
KUNSTENCAMPUS
Campus Lemmens organiseert tal van concerten. Grote en kleine ensembles, eigen docenten en gastmusici treden afwisselend op. Ook de studenten zelf krijgen een podium en participeren aan verschillende projecten van onze koren, het symfonisch orkest, grote en kleine ensembles, de bigband en het harmonieorkest. Daarnaast organiseert de opleiding Drama tal van theatervoorstellingen op de campus.
Benieuwd? Een overzicht van de geplande concerten vind je op onze website: luca-arts.be/concerten-evenementen.Welkom !
Uit studies van de VDAB blijkt dat 90% van de afgestudeerden Muziek binnen het jaar aan het werk is.
Als afgestudeerd muziekpedagoog ben je breed inzetbaar. Je kunt aan de slag in de brede muziekeducatieve sector: educatieve diensten van concerthuizen, de amateurkunstensector, de sociaal-artistieke sector, het jeugdwerk, de volwassenenvorming en uiteraard ook het leerplichtonderwijs, deeltijds kunstonderwijs en het hoger onderwijs.
'Naast de lessen van je hoofdinstrument, kom je in contact met vele andere instrumenten. Dit is een grote uitdaging die je soms wel eens uit je comfortzone haalt maar je leert veel dankzij de ondersteuning die je van docenten en medestudenten krijgt. De kleine lesgroepen zorgen voor een hechte band en een leuke klassfeer.
Anders dan bij sommige andere studierichtingen, moet je voor muziekpedagogie het hele jaar door super hard werken, maar dat maakt wel dat de examenperiode rustiger is.'
'Zelf vond ik het moeilijk om te kiezen, dus dat kwam goed uit, want muziekpedagogie is een veelzijdige opleiding: je instrument beter beheersen, zingen, componeren, improviseren, dirigeren... Dat maakt je heel flexibel en dat is ook wel nodig! Momenteel leid ik een circusorkest, geef ik muziekles op een basisschool, muziekinitiatie op de muziekschool, maak ik muziektheaterproducties en geef ik workshops. Die veelzijdigheid komt me dus goed van pas!'
TOELATINGSPROEVEN
Om te beginnen aan de opleiding Muziek moet je slagen voor de artistieke toelatingsproef.
Benieuwd hoe het er in de opleiding Muziek aan toe gaat? Op de opencampusdag krijg je alle informatie die je nodig hebt. Daarnaast kan je proeven van de opleiding tijdens de open lessen en kan je een toonmoment meepikken.
Contacteer ons:
Campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
+32 2 447 15 00
info.lemmens@luca-arts.be
Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.