Afstudeerrichting in de bacheloropleiding Muziek
3 jaar / 180 studiepunten
Campus Leuven / Lemmens

Hoe ziet de opleiding eruit?

Je wordt opgeleid tot een professioneel musicus die de kunst van het improviseren op verschillende instrumenten zo goed beheerst dat deze kan worden ingezet in de therapeutisch-muzikale relatie met patiënten. 

In de eerste fase van de opleiding ligt de klemtoon op de muziek, maar gaandeweg wint de klinisch therapeutische vorming aan belang. Het tweede masterjaar wordt volledig in beslag genomen door een klinische stage in een psychiatrisch ziekenhuis of een andere zorgverlenende instelling. De studie wordt afgesloten met het voorleggen van een eigen muziektherapeutisch onderzoek in de masterproef.

CrossLab

LUCA School of Arts is een biotoop waarin samenwerking tussen studenten van verschillende kunstdisciplines gestimuleerd wordt. Hieruit ontstaan interessante cross-overs en innovatieve artistieke praktijken. Studenten kunnen bovendien keuzevakken meepikken uit alle opleidingen van LUCA, gaande van film of fotografie over grafisch ontwerp of interieurvormgeving tot productdesign of beeldhouwkunst.

MASTERCLASSES, SYMPOSIA EN INTENSE PRAKTIJKERVARINGEN

Een masterclass met een topinstrumentalist, workshops waar internationaal gerenommeerde muziektherapeuten en -pedagogen in dialoog gaan met onze studenten ... De opleiding organiseert jaarlijks tal van activiteiten. Hierdoor kom je in contact en kan je samenwerken met muziekexperts van buiten onze hogeschool. De muziekpraktijk staat centraal tijdens je leven op onze campus. Je musiceert niet alleen tijdens je praktijklessen of zelfstudie, we stimuleren je om ook zoveel mogelijk te participeren aan de optredens in onze ensembles, koren en orkesten. Ten slotte werk je ook mee aan prestigieuze artistieke producties. Deze ervaringen vormen je tot een teamspeler.

Wil je meer weten over welke vakken je krijgt, bekijk dan hier het onderwijsaanbod met studiegids voor inhoud en studiepunten voor bachelor en voor master.

Je docenten

In onze muziekopleiding is je eigen persoonlijkheid het vertrekpunt. Bij je groeiproces zijn je docenten geen leraren die werkwijzen opleggen, maar coaches die je helpen om eigen oplossingen te bedenken en je eigen verhaal te vertellen. Voor onze docenten bestaat er geen mooiere uitdaging dan je te ondersteunen en te inspireren. In het begin lopen ze vóór je, dan naast je en op het eind van je studie loop jij voorop.

Waar heb je les?

KULeuven

Naast de lessen op Campus Lemmens, volg je als student muziektherapie interuniversitaire colleges aan de KULeuven, o.a. aan de faculteiten Geneeskunde, Pedagogische en psychologische wetenschappen, Bewegings- en revalidatiewetenschappen. Enkele specifieke colleges, practica en stages vinden plaats in het Universitair Pscyhiatrisch Centrum KULeuven, campus Kortenberg.

Campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
+32 2 447 15 00
info.lemmens@luca-arts.be

IN A NUTSHELL

  • Gelegen aan de rand van de stad in een groene omgeving
  • Bruisende campus met ruim 500 studenten en 250 docenten
  • Een stevige logistieke omkadering en een rijke infrastructuur
  • Een gezellige cafetaria met dagverse soep en broodjes
  • Een rustig gelegen bibliotheek met een grote hoeveelheid wetenschappelijke literatuur 
  • Een grote concertzaal, kamermuziekzaal en een theaterzaal 
  • Een groot aanbod aan diverse studielokalen

KUNSTENCAMPUS

Campus Lemmens organiseert tal van concerten. Grote en kleine ensembles, eigen docenten en gastmusici treden afwisselend op. Ook de studenten zelf krijgen een podium en participeren aan verschillende projecten van onze koren, het symfonisch orkest, grote en kleine ensembles, de bigband en het harmonieorkest. Daarnaast organiseert de opleiding Drama tal van theatervoorstellingen op de campus.

Benieuwd? Een overzicht van de geplande concerten vind je op onze website: luca-arts.be/concerten-evenementen. Welkom !

Na je studie

"Tot op de dag van vandaag blijft de opleiding muziektherapie bij mij doorwerken, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Door contacten met collega’s wereldwijd blijkt ook dat het parcours dat je hier als student kunt doorlopen wereldwijd zeer concurrentieel is. De intense combinatie van musiceren, improviseren, projectweken, stages en theoretische onderbouw maakt van deze opleiding een parel in zowel het muzikale als (muziek)therapeutische landschap. Ik kan enkel toejuichen dat onderzoek ondertussen ook een stevige plaats heeft gevonden in het curriculum. Het zijn vijf verrijkende jaren geweest die mijn leven blijvend kleuren."

Nele Fiers - voorzitter Beroepsvereniging voor Muziektherapie

Uit studies van de VDAB blijkt dat 90% van de afgestudeerden Muziek binnen het jaar aan het werk is.

Afgestudeerde muziektherapeuten zijn voornamelijk werkzaam in de zorgsector: in psychiatrische centra, centra voor kinderen of volwassenen met een mentale beperking, in de ouderenzorg… Muziektherapeuten worden ook als experten ingezet in het aangepast muziekonderwijs voor kinderen/jongeren met een beperking.

Daarnaast kan een muziektherapeut ook aan de slag in een zelfstandige praktijk.

Starten

  • Je hebt een Vlaams diploma secundair onderwijs (of behaalt dit in september 2020) of een diploma of toelatingsbewijs daarmee gelijkgesteld. 
  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >

TOELATINGSPROEVEN

Om te beginnen aan de opleiding Muziek moet je slagen voor de artistieke toelatingsproef.

Kom langs

Benieuwd hoe het er in de opleiding Muziek aan toe gaat? Op de opencampusdag krijg je alle informatie die je nodig hebt. Daarnaast kan je proeven van de opleiding tijdens de open lessen en kan je een toonmoment meepikken.

Nog vragen?

Contacteer ons:

Campus Lemmens
Lemmensberg 3
3000 Leuven
+32 2 447 15 00
info.lemmens@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Gerelateerde opleidingen