Keuzetraject in de Masteropleiding Audiovisuele Kunsten
60 ECTS / 1 year
Campus Brussel / Sint-Lukas

Dit programma is een traject binnen de Masteropleiding Animatiefilm, een eenjarig, voltijds kunsteducatie-programma. Het einddoel is het profiel op te bouwen van een onafhankelijke en professionele animatiefilmmaker wiens begrip van de hedendaagse filmcultuur gebaseerd is op een sterk gevoel voor esthetiek en ethiek. Het referentiepunt is de individuele beroepspraktijk en het programma dat leidt tot een masterproject dat zowel een filmwerk op ‘single screen' als een geschreven scriptie omvat

Hoe ziet de opleiding eruit?

Masteropleiding

Je bedenkt, ontwikkelt en realiseert je eigen animatiefilm en krijgt daarbij feedback en input van het docententeam én filmmakers uit het werkveld. De animatiefilm wordt onderbouwd en gecontextualiseerd door een scriptie. De scriptie situeert het eigen onderzoek binnen een ruimer theoretisch kader en artistiek veld. Hierin toon je aan dat je kritisch kan denken en jezelf kan oriënteren binnen het veld van de gekozen artistieke discipline. Aan het einde van dit jaar presenteer je je film aan een externe jury.

Voor meer info over de vakken die je krijgt, kan je een kijkje nemen in de studiegids voor de master.

Masterproef en masterscriptie

Voor je MA-diploma formuleer je een persoonlijk afstudeerproject en werkt dat volledig uit. Je MA-project staat centraal in het hele programma. Je kiest een onderwerp, een onderzoeksvraag en een doelstelling. Onder begeleiding van je docenten realiseer je naast een artistiek project ook een scriptie waarin je reflecteert op je praktijk, methodologie en ideeën.

Je studeert af met een animatiefilm voor ‘single screen’, die je presenteert aan een externe jury. Zo bewijs je dat je klaar bent om een ​​kritische en innovatieve animatiefilmmaker te worden.

Als afgestudeerde word je gemotiveerd  en op de hoogte gehouden om met je film deel te nemen aan internationale animatiefilmfestivals, wat je de kans geeft je netwerk en kennisuitwisseling binnen het werkveld verder uit te bouwen.

Atelier & critical practice

Het MA-atelier biedt een platform om je werk te bespreken tijdens één-op-één bijeenkomsten met je docenten en in groepsdiscussies met en presentaties aan medestudenten. Bovendien kom je door middel van gastcolleges, het bezoek van filmfestivals en portfolio-presentaties van professionals uit het werkveld  en daarbuiten,  in contact met de verschillende aspecten van je specialisatie. Op deze manier breng je je praktijk naar een professionele artistieke standaard. Ondertussen blijf je je theoretische kennis voeden. Via intensieve, kleinschalige seminars en openbare lezingen maak je kennis met hedendaags kritisch denken over film en audiovisuele cultuur en leer je theorie en praktijk te koppelen.

Ter voorbereiding op je MA-project volg je een driedaagse MA-sessie waarin speciale aandacht wordt besteed aan het (on)waarheidsgetrouwe aspect van storytelling. In deze Critical Practice reflecteer je op de mate waarin een balans kan worden bereikt tussen waarheid en leugens. Een tweede Critical Practice draait om het verband tussen 'mimesis' voor de acteur en 'kinetiek' voor de animator. Tijdens workshops onderzoek je hoe deze aspecten je eigen MA-project kunnen verrijken.

Seminars

Seminars maken deel uit van de masteropleiding. LUCA heeft een bijzonder rijk en gediversifieerd aanbod aan research seminars die gevoed wordt door de onderzoekseenheden van onze campussen uit Brussel, Gent, Genk en Leuven. Iedere campus heeft zijn eigen onderzoekers, onderzoekstradities en focus. Samen met je coördinator selecteer je twee seminars die  aanleunen bij jouw ambities. Je kan hierbij ook kiezen uit seminars die aangeboden worden door de KU Leuven of haar associatiepartners.

Video

Sorry, I Don't Understand, Natalie Feoktistova (2020)

Je docenten

Je hebt les van hedendaagse animatiefilmmakers, onderzoekers en specialisten met nationale en internationale uitstraling. Zij geven je feedback, zowel individueel als in kleine groepen.

Yves Bex, Kris Mergan, Geert Vandenbroele, Frederik Van de Moortel, Guido Devadder, Erik van Drunen, Elke Van Damme.

Trailer Lying Angel, Geert Vandenbroele & Kris Mergan (2020)

Video

Trailer Dry Sea, Yves Bex (2020)

Docenten in de Research seminars

Peter Anthonissen, Herman Asselberghs, Mariske Broeckmeyer, Vincent Caers, Kris Cuppens, Boris Debackere, Peter De Graeve, Robbrecht Desmet, Jeroen D’hoe, Leen Engelen, Pablo Hannon, Steven Huybrechts, Peter Jacquemyn, Jeroen Laureys, Steven Lenaers, Frank Maet, Ans Mertens, Volkmar Mühleis, Els Opsomer, Jan Pillaert, Peter Schuermans, Lieven Segers, Nicola Setari, Johan Teirlinck, Pascal Vandelanoitte, Bert Vandenbussche, Katrien Van Haute, Tom Van Imschoot, Patrick Verlaak, Rosanne Van Klaveren, Esther Venrooij, Klaas Verpoest, Jasper Vrancken, Kristof Vrancken.

Waar heb je les?

Om je werk te realiseren kan je gebruik maken van de infrastructuur: een performant computerpark, een filmstudio, klank- en mixagestudio (surround 5.1), montagecellen en color grading room. Via de uitleendienst kan je gebruik maken van professioneel camera-, audio- en lichtmateriaal. Bovendien worden er verschillende softwarepakketten (Adobe Creative Cloud, DaVinci Resolve, Protools, Cinema 4D, Dragonframe) aangeboden. Voor al deze faciliteiten betaal je een forfaitaire toeslag (extra studiekosten) van 400 euro. Het goeie nieuws is dat je niet extra hoeft te investeren om je werk te kunnen maken.

Na je studie

Je kan onze alumni aantreffen in de meest diverse uithoeken van het artistieke en creatieve spectrum: animatiefilm uiteraard, maar ook motion design, videoclips, mediakunst, illustratie, beeldverhaal en gamedesign.

Velen bouwden een eigen animatie- of motion design studio uit, zoals Joost Jansen (JJ Studio), Jonas Jatidjan, Thijs Merckx en Paul Delissen (DRIFT animation), Vincent en Laurens De Mets (Manpaard) en Maarten Vranken (Seeing the Brick) of werken als regisseur of animator in —vaak internationale— studio’s (Mirjam Plettinx, Kimberly Berckmoes, Tristan Morelle, Wannes Aelvoet, Dylan Marey, Simon Cornelis,…). In het meer artistieke animatiecircuit zijn o.a.  Timothée Crabbé (winnaar VAF Wildcard op IKL 2019 met masterproef Balance), Stefka Benisheva, Laure Goemans en Liesbet Van Loon (winnares VAF wildcard in 2015) actief. Benjamin en Matthias Claeys transformeerden hun masterproef dan weer tot een succesvolle game, Guns, Gore & Cannoli, waarvan ondertussen het derde deel in de maak is.

Multitalenten zoals Filip Sterckx (Le Petit Chef, videoclips en mediakunst waarmee hij de publieksprijs van de Canvascollectie won) en Jasper Van Gestel (animaties in Iedereen Beroemd, illustrator en tattoo artist) zijn eerder regel dan uitzondering.

Maar ook in de strip- en illustratiewereld  laten onze alumni zich niet onbetuigd met Gwen Vanderstraeten (Knack, De Standaard, De Morgen), Emilie Timmermans (diverse boeken bij uitgeverij Clavis), Delphine Frantzen (Madame Pipi), Inne Haine (Het Mirakel van Vierves) en Wauter Mannaert (Weegee, El Mesías, Yasmina) als uitschieters.

Verkorte educatieve master

Behaal je je diploma van artistieke master en wil je toch graag leraar worden? Dan kan je kiezen voor een verkorte educatieve masteropleiding. EDU by LUCA biedt de mogelijkheid om in versneld tempo je competenties in het secundair en deeltijds kunstonderwijs te verwerven. Studenten die het verkort traject van 60 studiepunten opnemen, tekenen in voor een voltijds programma van één jaar. Wie werk en gezin wil combineren, kan kiezen om het verkort traject over twee jaar te spreiden.

Edu bundelt de (verkorte) lerarenopleidingen voor het secundair onderwijs aangeboden door KU Leuven, LUCA School of Arts en VIVES. 

'Dankzij een stage via ‘De Werkvloer Op’ van het VAF kwam ik terecht bij Beast Animation. Meteen nadien kon ik daar aan de slag. Ik werkte mee aan verschillende stop-motion series, reclamespots en kortfilms, als animator en soms ook als setdresser of ontwerper. Ik werk ook al eens bij andere studio’s, o.m. in Duitsland. Daarnaast doe ik illustratieprojecten of motion design, voor verschillende uitgeverijen, reclamebureaus en studio’s … En tussen alle projecten in probeer ik tijd vrij te houden voor eigen werk, zoals een kinderboek en een nieuwe film.' 

Mirjam Plettinx

'Als freelancer werk ik voor productiehuizen als ‘AT-production’, ‘Prime’ en ‘Content- Cowboys’ en voer ik opdrachten uit als illustrator, motion designer of artdirector. Naast die commerciële opdrachten werk ik ook in het art-circuit. Net zoals mijn eindwerk ‘Yves’, is ‘I love Hooligans’ een geanimeerde documentaire. Met de hulp van het Vlaams Audiovisueel Fonds werkte ik ook mee aan ‘12 minutes about Peace'.'

Joost Janssen

'Als freelancer doe ik opdrachten als regie en productie van motion graphics en video, grafisch werk en illustratie. Daarnaast geef ik les als docent Animatiefilm aan RHoK, de academie van Etterbeek en Sint- Pieters-Woluwe. Ik ben ook nog steeds bezig met mijn eigen werk. Zo werkte ik met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds het scenario van mijn volgende kortfilm af.'

Maarten Vrancken

Starten

Om in te schrijven voor een masteropleiding dien je over een Academisch Bachelordiploma te beschikken dat rechtstreeks toegang verleent.

Heb je een verwant Academisch Bachelordiploma of een Professioneel Bachelordiploma? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in te stromen in de masteropleiding na het volgen van een schakel- of voorbereidingsprogramma. Als er geen schakel- of voorbereidingsprogramma bestaat, kan je informeren naar de mogelijkheid om als zij-instromer in de bachelor in te schrijven.

Kom langs

Kom langs bij ons op de campus

Waar staan onze opleidingen precies voor? Welke zijn de toekomstperspectieven na het behalen van een diploma? Hoe is het om te studeren in hartje Brussel? Ontdek onze ateliers en werkplaatsen.

Infomomenten over alle bachelor - en masteropleidingen in Brussel:

  • 09.03.2022 
  • 07.05.2022
  • 27.08.2022 

Bekijk onze studentenfilms

Hier zie je het volledige palet aan studentenfilms doorheen de opleiding, van 1BA tot Master (paswoord: studentenfilms)

Hier kan je de Showreel van de opleiding bekijken

Nog vragen?

Contacteer ons : 

Paleizenstraat 70
1030 Brussel
+32 2 250 11 00

avk.brussel@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.

Timothée Crabbé - VAF Wildcard Animatie 2019