Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

In de opleiding Beeldende Vormgeving verwerf je inzichten én praktijkervaring in de visuele communicatie om nadien als professional aan de slag te kunnen gaan in elke sector waar creativiteit een must is. In elke studio leer je projectmatig werken en naar creatieve oplossing zoeken voor concrete problemen. De 6 studio’s op een rijtje: Grafische, Digitale, Reclame, Open Design, Brand and Packaging en tenslotte studio Still.

Je maakt op een intensieve manier kennis met beeld, typografie, fotografie, compositie, verhoudingen en diverse media. Zo ontdek je de veelzijdigheid van de visuele communicatie. Je leert opdrachten interpreteren, concepten ontwikkelen en concretiseren. Je wordt, onder meer door het vak ‘Project’, aangemoedigd om op vraag van het werkveld zelfstandig reСle projecten te verwezenlijken of deel te nemen aan internationale wedstrijden. Je krijgt de kans extra horizonten te verkennen in de modules Video, Foto of Experiment. De stage is hОt moment om jouw kennis aan de praktijk te toetsen en extra ervaring op te doen. Je sluit je opleiding af met de bachelorproef. Dat is de bekroning van je studie en het ideale visitekaartje om te solliciteren. Een gestoffeerde basis is van belang. Vakken waarin tekenen, kunst en cultuur, communicatie, onderzoek en ondernemerschap aan bod komen, zorgen voor de nodige brede vorming en bereiden je voor op je latere carrière. Via de gratis toegang tot de online leerbibliotheek Lynda.com kan je naast de vaste vakken ook andere vaardigheden verder aanscherpen.

Onze studio’s als kloppend hart

Binnen onze studio’s bereiden we studenten voor op een job in de creatieve industrie, en meer specifiek in het domein van de visuele communicatie. In het eerste jaar wordt elke student ondergedompeld in een creatief bad om vanaf het tweede jaar zijn eigen traject te bepalen. Grafisch vormgever, digitaal ontwerper, illustrator, packaging designer of reclamemaker: elke student specialiseert zich, maar blijft een multidisciplinaire focus behouden. In alle studio’s is het bedenken van een concept cruciaal voor de concrete uitwerking. Die aanpak typeert ons, een opleiding waar denken én doen helemaal samengaan.


 

Studio Brand & Packaging

Om een goede verpakking te maken, moet je de ziel van het product vatten en de taal van de consument begrijpen. Dat betekent lekker diep graven op zoek naar dé perfecte synergie tussen doelgroepdefiniëring, merkpositionering, branding, grafische vormgeving, materiaalkennis, inschatten transportbehoefte, … allemaal domeinen die in deze studio aan bod komen. Storytelling, een knap werkend verhaal, is de sleutel tot een unieke commerciële communicatie die dient te werken in amper enkele seconden: het aankoopmoment. 

Brand & Packaging Design is een mix waarbij grafische, beeldende en interieurvormgevers, productdesigners of industriële vormgevers in team hun kennis en vaardigheden aan elkaar doorgeven. Deze studiowerking wordt aangevuld met bedrijfsbezoeken en gastdocenten uit vermaarde brand- en packagingsbureaus uit binnen- en buitenland. 

Opgelet: Packaging kan passie worden, elke winkel wordt dan onderzoeksterrein.


 

Een verpakking vormgeven is helemaal niet eenvoudig. In de studio leer je de complexiteit ervan kennen. Niet enkel een aantrekkelijke vorm, maar ook een functioneel product maken voor de consumentenmarkt is de uitdaging. Merkpositionering, branding, grafische vormgeving, materiaalkennis … het zijn maar enkele domeinen die hier aan bod komen. Allemaal versterken ze jouw inzicht in de commerciСle visuele communicatie.


 

storecheck / doelgroep / moodboard / consument /

branding / storytelling / shelfimpact / prototype /  merkidentiteit


 

Je docenten

De gespecialiseerde en enthousiaste docenten Hans Plompen en Roeland Schelstraete met praktijkervaring in de verpakkingssector vormen de kern van het docententeam. Ook de gastdocenten komen uit vermaarde brand- en packagingbureaus uit België en Nederland, zoals Quatre Mains, Qurious, ProudDesign ...

Waar heb je les?

CAMPUS SINT-LUCAS GENT

Alexianenplein 1

9000 Gent


 

Na je studie

Verder studeren

Na afstuderen biedt Beeldende Vormgeving aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging) en/of traject 3D & interactive Design te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor.

Aan de slag

In de opleiding Beeldende Vormgeving word je geïnspireerd en uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Het is een springplank voor je latere carriПre. Dat dit echt zo is, bewijzen onze oud-studenten. Zij zijn alomtegenwoordig in grafische, digitale, reclame of tekenstudio’s, uitgeverijen, audiovisuele productiehuizen, verpakkingsbedrijven… als webdesigner, mediaconsulent, art director, illustrator, grafisch vormgever, motion designer, UXdesigner, story board designer ...


 

Toelatingsvoorwaarden en -examen

Om te beginnen met het credit contract Brand&Packaging Design gelden er bepaalde diplomavoorwaarden maar voer je met de docenten ook een motivatiegesprek en toon je een portfolio waaruit je interesse voor verpakking blijkt. 

Om de creditopleiding Brand&Packaging Design aan te vatten heb je  één van onderstaande diploma's nodig 

  • Ba Beeldende Vormgeving
  • Ba of Ma Grafisch Ontwerp
  • Ba of Ma Illustratie

Studenten uit de professionele bachelor ‘Beeldende Vormgeving / Studio Grafische' kunnen na het 2de jaar de studio Brand&Packaging design volgen. 

Als je over een ander diploma hoger onderwijs beschikt dan de diploma’s hierboven vermeld, kan je starten met de opleiding nadat je slaagde voor de artistieke toelatingsproef en/of je portfolio hebt voorgelegd.  Informatie over wat er precies voor jou van toepassing is, kan je opvragen bij els.verheye@luca-arts.be.

  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info >

Proefdagen en infodagen

Opencampusdagen

18 maart 2020, 14:00-17:00 GEANNULEERD

9 mei 2020, 11:00-17:00 GEANNULEERD

Infomoment

31 augustus 2020, 14:00


 

Nog vragen?

Contacteer ons. 
+32 2 447 14 00
info.sintlucas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.