Campus Gent / Sint-Lucas

Hoe ziet de opleiding eruit?

In de opleiding Beeldende Vormgeving verwerf je inzichten én praktijkervaring in visuele communicatie om nadien als professional aan de slag te kunnen gaan in elke sector waar creativiteit een must is. In elke studio leer je projectmatig werken en naar creatieve oplossing zoeken voor concrete problemen. De 5 studio’s op een rijtje: Grafische, Digitale, Reclame,  Brand and Packaging en tenslotte studio Still.

Je maakt op een intensieve manier kennis met beeld, typografie, fotografie, compositie, verhoudingen en diverse media. Zo ontdek je de veelzijdigheid van de visuele communicatie. Je leert opdrachten interpreteren, concepten ontwikkelen en concretiseren. Je wordt, onder meer door het vak ‘Project’, aangemoedigd om op vraag van het werkveld zelfstandig reële projecten te verwezenlijken of deel te nemen aan internationale wedstrijden. Je krijgt de kans extra horizonten te verkennen in de modules Video, Foto of Experiment. Een gestoffeerde basis is van belang. Vakken waarin tekenen, kunst en cultuur, communicatie, onderzoek en ondernemerschap aan bod komen, zorgen voor de nodige brede vorming en bereiden je voor op je latere carrière. Via de gratis toegang tot de online leerbibliotheek LinkedIn Learning kan je naast de vaste vakken ook andere vaardigheden verder aanscherpen.
De stage is hét moment om jouw kennis aan de praktijk te toetsen en extra ervaring op te doen. Je sluit je opleiding af met de bachelorproef. Dat is de bekroning van je studie en het ideale visitekaartje om te solliciteren.

Onze studio’s als kloppend hart
Binnen onze studio’s bereiden we je voor op een job in de creatieve industrie en meer specifiek in het domein van de visuele communicatie. In het eerste jaar wordt elke student ondergedompeld in een creatief bad om vanaf het tweede jaar zijn eigen traject te bepalen. Grafisch vormgever, digitaal ontwerper, illustrator, packaging designer of reclamemaker: elke student specialiseert zich, maar blijft een multidisciplinaire focus behouden. In elke studio is het bedenken van een concept cruciaal voor de concrete uitwerking. Die aanpak typeert ons, een opleiding waar denken én doen helemaal samengaan.


LINK presentatie levenslang leren (Traject3D, ODS, Brand&Packaging)

PDF - Presentatie infosessie 9 mei

Studio Brand & Packaging

Om een goede verpakking te maken, moet je de ziel van het product vatten en de taal van de consument begrijpen. Dat betekent lekker diep graven op zoek naar dé perfecte synergie tussen doelgroepdefiniëring, merkpositionering, branding, grafische vormgeving, materiaalkennis, inschatten transportbehoefte, … allemaal domeinen die in deze studio aan bod komen. Storytelling, een knap werkend verhaal, is de sleutel tot een unieke commerciële communicatie die dient te werken in amper enkele seconden: het aankoopmoment. 

Brand & Packaging Design is een mix waarbij grafische, beeldende en interieurvormgevers, productdesigners of industriële vormgevers in team hun kennis en vaardigheden aan elkaar doorgeven. Deze studiowerking wordt aangevuld met bedrijfsbezoeken en gastdocenten uit vermaarde brand- en packagingsbureaus uit binnen- en buitenland. 

Opgelet: Packaging kan passie worden, elke winkel wordt dan onderzoeksterrein.

Een verpakking vormgeven is helemaal niet eenvoudig. In de studio leer je de complexiteit ervan kennen. Niet enkel een aantrekkelijke vorm, maar ook een functioneel product maken voor de consumentenmarkt is de uitdaging. Merkpositionering, branding, grafische vormgeving, materiaalkennis … het zijn maar enkele domeinen die hier aan bod komen. Allemaal versterken ze jouw inzicht in de commerciële visuele communicatie.

storecheck / doelgroep / moodboard / consument /

branding / storytelling / shelfimpact / prototype /  merkidentiteit


 

Studio Brand&Packaging combineren met andere trajecten?

Studio Brand&Packaging is perfect te combineren met andere trajecten die aangeboden worden in de opleiding. De relatie met Traject3D is niet ver te zoeken en ook een combinatie met opleidingsonderdelen zoals 'Cross Media' en 'Geschiedenis van de typografie' werpt duidelijk zijn vruchten af.  

Je docenten

De gespecialiseerde en enthousiaste docenten Hans Plompen en Bart Maesen met praktijkervaring in de verpakkingssector vormen de kern van het docententeam. Ook de gastdocenten komen uit vermaarde brand- en packagingbureaus uit België en Nederland, zoals Quatre Mains, Qurious, ProudDesign ...

Waar heb je les?

Na je studie

Verder studeren

Na afstuderen biedt Beeldende Vormgeving aanvullend trajecten aan om extra skills te verwerven. Zo kan je opteren om een andere Studio (bv. Studio Digitaal of Studio Brand & Packaging) en/of traject 3D & interactive Design te volgen. Wil je graag als leraar aan de slag in het secundair of deeltijds kunstonderwijs, dan kan je kiezen voor de eenjarige verkorte educatieve bachelor.

Aan de slag

In de opleiding Beeldende Vormgeving word je geïnspireerd en uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Het is een springplank voor je latere carriПre. Dat dit echt zo is, bewijzen onze oud-studenten. Zij zijn alomtegenwoordig in grafische, digitale, reclame of tekenstudio’s, uitgeverijen, audiovisuele productiehuizen, verpakkingsbedrijven… als webdesigner, mediaconsulent, art director, illustrator, grafisch vormgever, motion designer, UXdesigner, story board designer ...

Starten

Studio Brand&Packaging is toegankelijk voor zowel studenten, alumni en professionelen. Om in te schrijven moet je rekening houden met de toelatingsvoorwaarden.

Afhankelijk van jouw vooropleiding (zie schema hieronder):

  • kan je meteen starten
  • dien je een assessment af te leggen (motivatiegesprek en portfolio waaruit je interesse voor verpakking blijkt.) 

Meer info: hans.plompen@luca-arts.be

  • Je voldoet aan de voorwaarden i.v.m. taal, leerkrediet en verblijf. Meer info
    In onderstaand overzicht kan je alvast bekijken of je al dan niet een assessment moet doen. 

Nog vragen?

Contacteer ons. 
+32 2 447 14 00
info.sintlucas@luca-arts.be

Zit je nog met vragen over de kwaliteit van onze opleiding? Klik hier.